De Faeröer Eilanden (een afgelegen archipel met een ongerept en ruig landschap) is een ware droom voor iedereen die de rust van Scandinavië en de extravagantie van IJsland waardeert. De 18 eilanden liggen midden in de oceaan, tussen Noorwegen, IJsland en Groot-Brittannië, en zijn formeel onderdeel van Denemarken. De Faeröer (Faeröers: “Føroyar”, Deens: “Færøerne”) genieten sinds de jaren ’40 van de 20e eeuw van zelfstandigheid en zijn tegenwoordig vooral bekend als toeristische bestemming., wandelaars en ecotoeristen! In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over een vakantie op de Faeröer Eilanden zoals informatie over aankomst, accommodaties, activiteiten, reisinformatie en veel meer. De zes meest bevolkte eilanden zijn: Streymoy, Eysturoy, Borðoy, Suðuroy, Vágar en Sandoy. Totaal zijn er 18 eilanden te bezoeken.
Bezienswaardigheden op de Faeröer Eilanden
Op de Faeröer is veel te ontdekken – vooral natuurliefhebbers en outdoor-toeristen zullen hier volop genieten. Hieronder vind je diverse populaire bezienswaardigheden die het ontdekken waard zijn.
- De Mulafossur waterval in Gásadalur op Vágar is waarschijnlijk hét symbool van de Faeröer en daarom zeker de moeite waard om te bezoeken. Ook het zeekajakken is een van de spannendste bezienswaardigheden op de Faeröer Eilanden: of je nu kiest voor een begeleide tour of zelf op avontuur gaat, het archipel verkennen vanuit dit unieke, voor velen ongebruikelijke perspectief is een fantastische ervaring.
- Op Viðoy, het op één na grootste eiland van de noordelijke eilanden van de Faeröer, bevindt zich Kaap Enniberg. Met een hoogte van meer dan 750 meter is het een van de hoogste verticale kliffen ter wereld. Wie hier wandelt, kan genieten van een spectaculair uitzicht in een surrealistische omgeving!
- Noch ecotoerisme, noch sportief veeleisend, maar toch de moeite waard om te bekijken: het G! Festival in Gøta. Muziekliefhebbers zullen volop genieten op een van de noordelijkste festivals ter wereld. Bovendien kun je er genieten van de Faeröerse keuken (vis), sauna’s en Finse hottubs, om helemaal in de Scandinavische sfeer te komen.
- Kaap Enniberg – met 754 meter een van de hoogste verticale kliffen ter wereld! Uit het ongeveer 35 km² grote Sørvágsvatn meer stroomt de Bøsdalafossur waterval direct de Atlantische Oceaan in. Samen met de ‘Sklavenklippe’ (Trælanípa) zijn deze twee locaties zeker een uitgebreide wandeling waard en bieden ze spectaculaire uitzichten!
- Papegaaiduikers bekijken en naar de vuurtoren van Mykines wandelen – een niet te missen hoogtepunt: vogelspotten is zeker een van de belangrijkste activiteiten (waarover later meer).
- De Sorvagsvatn See is de bron voor de Bøsdalafossur waterval die direct in de Atlantische Oceaan uitmondt.
- Wie een strand wil bezoeken, zal in Tjørnuvík gelukkig zijn: dit kleine dorpje met slechts ongeveer 65 inwoners ligt op Streymoy en biedt met zijn kleine strand een zeldzame aanblik in het archipel. Het zwemmen is hier vanwege de temperatuur echter minder aangenaam.
- Atlantic Airways biedt relatief goedkope opties voor helikoptervluchten om de bezienswaardigheden en de natuur ook van bovenaf te bekijken – een bezoek aan de website van Atlantic Airways is zeker de moeite waard (voor prijzen en beschikbaarheid)!
Overnachtingsmogelijkheden
Wie op zoek is naar accommodatie op de Faeröer Eilanden, zal snel merken dat een vakantie hier nog net iets anders in zijn werk gaat dan in de grote toeristische hotspots van de wereld: in plaats van kilometerslange rijen van hotelcomplexen, kenmerken de Faeröer Eilanden zich vooral door hun authenticiteit, rust en kleinschaligheid. Dit hoeft zeker niet negatief te zijn voor een vakantie: de accommodaties op de Faeröer Eilanden zijn divers – er zijn hotels, hostels, pensions, vakantieappartementen, campings en nog veel meer beschikbaar voor de vakantieganger. Wat waarschijnlijk alle accommodaties op de Faeröer Eilanden gemeen hebben, is de ruige omgeving, de natuurlijke setting en vooral: de gezelligheid.
- Hotels: Of je nu op Streymoy, Eysturoy of Vagar verblijft, hotels vind je in bijna alle grotere plaatsen, gewoonlijk met drie sterren of vier sterren. Er zijn veel betaalbare hotelkamers te vinden op booking.com en enkele luxere resorts met exclusievere suites.
- Hostels: Op de Eilanden zijn er twee hostels: het Bládýpi in Torshavn op Streymoy en het Giljanes Hostel in Sandavágur op Vágar. Deze hostels zijn vooral populair bij backpackers & rondreizen.
- Airbnb: Dankzij Airbnb is het tegenwoordig mogelijk om vakantieappartementen en losse kamers over de hele wereld te huren. Zo kun je je vakantie geheel naar eigen wens invullen. Eventueel kun je op diverse plekken verblijven.
- Campings: Ben je gek op kamperen? Dat kan echt en is zelfs vrij populair! Er zijn zelfs enkele, zij het soms zeer eenvoudige, campings te vinden met goede basisvoorzieningen.
Reizen naar en op de Færøer Eilanden
Je kunt op verschillende manieren, per vliegtuig of met de veerboot, de eilanden bereiken. Voor wie met eigen auto, motor of camper reist, is de veerboot de beste optie. De M/S Norröna van Smyril Line vaart wekelijks op zondag vanuit Denemarken naar de Faeröer en terug op vrijdag. De kosten voor twee volwassenen, inclusief auto en eenvoudige accommodatie in een gedeelde cabine, bedragen ongeveer 800 euro voor een retour. Vliegen is de snellere optie. De Faeröerse luchtvaartmaatschappij Atlantic Airways biedt meerdere dagelijkse vluchten vanuit Kopenhagen naar de luchthaven van de Faeröer, met extra vluchten vanuit Billund en Edinburgh. Retourvluchten zijn beschikbaar rond de 300 euro. Vanaf Schiphol of Eindhoven vlieg je altijd met een tussenstop naar Sørvágur. De luchthaven van de Faeröer, gelegen nabij Sørvágur op het eiland Vágar, bedient jaarlijks ongeveer 350.000 reizigers.
Vervoer op de Faeröer Eilanden
De eilanden zelf zijn goed te verkennen met de bus; acht buslijnen verbinden vrijwel alle belangrijke plaatsen dagelijks, en met een Travel Card kunnen toeristen voor ongeveer 90 euro zeven dagen lang onbeperkt gebruikmaken van de bussen en de meeste veerboten. Er zijn lokale taxi’s beschikbaar en autoverhuur is mogelijk via bekende verhuurbedrijven zoals AVIS, HERTZ en Sixt. Fietsen op de eilanden is een optie, maar wees voorbereid op beperkte beschikbaarheid en grote hoogteverschillen. Tunnels tussen eilanden zijn niet toegankelijk per fiets.
De mooiste wandeltochten
Wandelen is zonder twijfel een van de populairste activiteiten voor bezoekers van de Faeröer Eilanden. De eilanden bieden adembenemende natuur en veel wandelroutes, die vaak toegankelijk zijn via directe GPX-download (in maps) voor belangrijke routes. Voor een optimale ervaring zijn er specifieke wandelgidsen beschikbaar die essentiële inzichten en informatie bieden. De Faeröer Eilanden zijn overwegend dunbevolkt, wat betekent dat wandelaars urenlang niemand kunnen tegenkomen. Het is raadzaam om naast een smartphone of klassiek GPS-apparaat een fysieke kaart mee te nemen. Gezien het weer snel kan omslaan, is het dragen van weersbestendige kleding cruciaal. Veiligheid is een belangrijke overweging: wandel nooit alleen en informeer altijd iemand over je geplande route en verwachte terugkeertijd. Hier zijn twee aanbevolen wandelgidsen voor de Faeröer Eilanden:
- Reise Know-How InselTrip Färöer: Een reisgids met een uitvouwbare kaart van de eilanden en een gratis web-app, verkrijgbaar voor ongeveer 12 euro. Het boek bevat vijf wandelroutes die geschikt zijn voor iedereen, biedt hulp bij het navigeren en bevat ook een stadskaart van Tórshavn. Het belicht interessante plaatsen en biedt lijsten van aanbieders voor boot-, paardrij- en wandeltochten.
- Färöer: Mit 14 Wanderungen und Empfehlungen für Island-Reisende door Alexander Wachter: Dit handboek kost ongeveer 22 euro en bevat veertien wandelingen en twaalf eilandroutes, inclusief informatie over vervoer per veerboot, bus en mogelijk helikopter. Specifiek waardevol voor reizigers die onderweg zijn naar IJsland en een korte stop van drie dagen overwegen. Naast wandeltips bevat het gidsje ook aanbevelingen voor restaurants en uitgaansgelegenheden in Tórshavn, plus een gedetailleerde stadsplattegrond van de hoofdstad.
Vogelsspotten
Mykines is de meest westelijke van de Faeröer Eilanden, een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Op dit moment wonen er ongeveer 10 mensen en 1250 schapen. Mykines, gelegen tussen de eilanden Vágar en Mykineshólmur, is met de laatste verbonden via een voetgangersbrug. Dit eiland is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in vogelspotten. De diversiteit aan vogelsoorten maakt Mykines tot een internationaal bekende hotspot onder ornithologen. Naast verschillende soorten meeuwen treft men hier ook Zeekoeten en het iconische dier van de Faeröer: de Papegaaiduiker. Andere belangrijke vogelsoorten die je hier kunt spotten zijn Kuifaalscholver, Alken, Raubmöwen (Jagers), Fulmarus en de Somateria. Voor wie de Jan-van-gent, beschreven als de ‘koning der Faeröische vogels’, wil zien, moet de oversteek maken naar Mykineshólmur. De reis naar Mykines is alleen per boot mogelijk. Tijdens de zomermaanden (1 mei tot 31 augustus) vaart er twee keer per dag een schip vanuit Sørvágur op Vágar naar Mykines, zowel ’s ochtends als ’s middags, met een reistijd van 45 minuten. Voor actuele vaartijden en het boeken van tickets, bezoek de website mykines.fo. Een ticket kost ongeveer 10 euro.
Geschiedenis & cultuur
De geschiedenis en cultuur van de Faeröer Eilanden, die teruggaan tot de 4e tot 6e eeuw na Christus, tonen veel parallellen met die van IJsland, Noorwegen en Denemarken. Het verhaal begint met verkoolde gerstkorrels uit Á Sonderum en ontwikkelt zich via invloeden van Noorse Vikingen en Ierse monniken, tot aan de formele toewijzing aan Denemarken in 1814 na de afsplitsing van Noorwegen. Het landschap wordt gemarkeerd door kleurrijke huizen en traditionele bouwmaterialen zoals steen, turf en gras. Deze structuren gaan op in de ruige, groene omgeving van de eilanden. Met een bevolking van ongeveer 50.000 mensen, die zich over diverse kleine gemeenschappen verspreidt, is de Faeröer de meest dichtbevolkte regio van de noordelijke landen. Deze inwoners, afstammelingen van de Vikingen, bewonen een archipel van vulkanische oorsprong met prachtige natuur en talrijke vogelsoorten en grote schaapskuddes. De lokale keuken reflecteert de omgeving met gerechten die voornamelijk bestaan uit schaap, lokale vogels en vis, ondersteund door groenten als aardappelen, koolrapen en rabarber. Sport speelt een belangrijke rol, met voetbal als populaire sport en roeien als de nationale sport. Zwemmer Pál Joensen heeft internationaal succes behaald en draagt bij aan de sportieve trots van de eilanden.
Belangrijke vakantie informatie
Als je een vakantie midden in de Atlantische Oceaan overweegt, lees dan deze essentiële reisinformatie over de Faeröer Eilanden. De toegang voor EU-burgers is eenvoudig; een geldig paspoort is vereist en voor Nederlandse staatsburgers volstaat een identiteitskaart. Een visum is niet nodig, maar vooraf informeren bij Deense ambassades of consulaten kan nuttig zijn. Het klimaat op de Faeröer is het hele jaar door koel en vochtig, met zomertemperaturen rond de 13°C en in de winter ongeveer 5°C. Het dragen van warme, waterdichte kleding wordt sterk aanbevolen. Betalen kan met de Faeröerse kroon of Deense kroon, en de meeste plaatsen accepteren gangbare creditcards zoals VISA en MasterCard. De stroomvoorziening is hetzelfde als in Nederland (220 volt AC, 50 Hz), dus een internationale adapter is niet nodig. Op de eilanden werkt Google Maps en voor wie gaat wandelen is het aan te raden om een GPS-apparaat en kaarten mee te nemen. Het risico op ziekten, terrorisme of criminaliteit is minimaal, maar een reisverzekering wordt aangeraden. Voor noodgevallen is het algemene noodnummer 112 beschikbaar.