Toren van Pisa Bezoeken: alles wat je moet weten

Wanneer je iemand vraagt wat een bekend fenomeen is in Italië zal deze ongetwijfeld de Toren van Pisa noemen. Het bekende scheve torentje op de Piazza dei Miracoli in de stad Pisa naast de Kathedraal “Duomo di Pisa“. Menig toerist probeert de toren weer recht te zetten door op de foto de handen er tegenaan te zetten. De toren is 58,36 meter hoog en je moet 273 treden opklimmen voor je boven bent. Dat vergt een stukje uithoudingsvermogen, maar het uitzicht is dan ook geweldig en je wilt natuurlijk tóch eens een keer op die toren zijn geweest, toch? In juni 2024 waren wij in Toscane en reden we eigenlijk langs Pisa. We hadden niet heel veel tijd, maar hebben toch even de toren gespot. In deze blog geef ik je wat tips & tricks mocht je de toren ook willen bezoeken.

Op zoek naar een fijne accommodatie in Toscane?

👉 Kleinschalige accommodaties Toscane
👉 Leuke vakantieparken in Toscane
👉 Toffe kindvriendelijke hotels in Toscane

De toren van Pisa bezoeken?

De toren is elke dag geopend van 9.00 tot 20.00 uur en sluit elke dag met de kaartverkoop 30 minuten voor sluitingstijd. Van 17 juni tot 31 augustus is de toren zelfs tot 22:00 geopend! Je kunt een ticket kopen om alleen de toren in te gaan en daarnaast een combiticket kopen voor de kathedraal, de Opera del Duomo Palace, het Opera del Duomo Museum, de begraafplaats en eventueel tijdelijke exhibitie.

Wat kost het om de toren te beklimmen?

Het prijskaartje van de toren is het duurst. Deze bedraagt maar liefst 20 euro per persoon. Voor de andere te bezoeken gebouwen is een combinatiekaart mogelijk voor 11 euro. Wil je zowel de toren als alle andere gebouwen bekijken? Dan kies je voor de “Complete Visit + Tower”. Dit kost €27,00. Het is ook nog mogelijk om losse tickets te kopen voor de individuele gebouwen zoals de Baptisery, Camposanto, Opera del Duomo Museum, Sinopie Museum en losse exhibities. Via deze website kun je vooraf je kaarten kopen, zo voorkom je in de rij staan op drukke dagen. Je kiest eerst een datum en daarna welke tickets je wilt en hoeveel.

Waarom staat de toren eigenlijk scheef?

J vraagt je vast af waarom deze toren zo schuin staat. Hier komt het: de Toren van Pisa staat scheef door een simpel geval van ‘oeps, verkeerde grond’. Toen ze in 1173 begonnen met bouwen, leek alles koek en ei. Maar al snel, toen de toren bij de derde verdieping kwam, begon de boel te verzakken. De grond onder de toren, voornamelijk zachte klei en zand gemengd met stukjes schelp, kon het gewicht gewoon niet aan. En ja, dat betekent dat de fundamenten aan één kant dieper in de grond zakten dan aan de andere.

Door de jaren heen hebben ze geprobeerd dit recht te zetten, zelfs door aan de ene kant extra grond toe te voegen, wat de toren alleen maar schever maakte. Ironisch genoeg heeft dit de toren ook beroemd gemaakt, want zeg nou zelf, een rechte toren had vast niet zoveel aandacht getrokken! Dus, als je straks voor die iconische foto gaat waarbij je net doet alsof je de toren omduwt, onthoud dan dat je eigenlijk poseert met een eeuwenoud bouwkundig ‘whoopsie’ moment.

Zoek je een grappige en originele manier om te poseren bij de toren? Hier op Pinterest vonden wij een aantal hilarische voorbeelden, misschien kan je er iets mee! 😉

Is het beklimmen van de toren van Pisa de moeite waard?

Zeker, de meeste toeristen sprinten regelrecht naar de Toren van Pisa voor die legendarische foto’s waarbij ze de toren optillen, duwen of zelfs een kusje geven. Maar als je echt wilt voelen hoe uniek deze plek is, dan is de toren beklimmen een absolute must. Ja, het is een beetje een workout met bijna 300 treden, maar elke stap is het waard. Eerst even dit: trek goede schoenen aan. Die marmeren treden zijn door miljoenen voetstappen glad geworden, dus een schoen met een stevig profiel is geen overbodige luxe.

Als je eenmaal die wenteltrap op gaat, begint het pas echt. Je voelt letterlijk de scheefheid van de toren met elke stap die je zet – een bizarre, maar tegelijkertijd fascinerende ervaring. Het is alsof je door een gigantische marmeren kurkentrekker loopt! En dan, als je de top bereikt… wow, het uitzicht is fenomenaal. Je kijkt uit over het Piazza dei Miracoli en verder over de daken van Pisa. Dat moment bovenop, met de wind die speelt met je haar terwijl je uitkijkt over de stad, maakt alle inspanning meer dan de moeite waard.

Wat achtergrondinformatie: het ontstaan van de toren van Pisa

De bouw van de klokkentoren begon in 1173 maar in totaal is er 200 jaar over gedaan om deze toren af te krijgen. Er werd in 3 stappen gebouwd. De bouw van de eerste verdieping begon op 9 augustus 1173. Na de bouw van de 3e verdieping begon de toren over te hellen. Gezien de inwoners van Pisa in oorlog waren met Genua en Florence, kwam de verdere bouw 100 jaar stil te liggen. Dit gaf de grond de tijd om te “zetten” waardoor de toren bleef staan zoals die op dat moment was. Hadden ze deze eerder afgebouwd, dan was deze zeker omgevallen.

In 1272 werd de bouw hervat. Giovanni di Simone was hiervoor verantwoordelijk en bedacht dat doordat de toren scheef stond hij dit kon oplossen door aan de ene zijde meer mortel te gebruiken dan aan de ander kant. Zo zou er meer balans komen. In 1284 viel de bouw echter weer stil.

In 1372, dus weer 100 jaar later na de tweede start van de bouw, werd de toren afgewerkt met de bovenste verdieping. De toren was toen al sterk gekanteld en er werd besloten dit constructief op te lossen. De bovenste verdieping werd opnieuw recht gebouwd (dit had tot gevolg dat het opstapje bovenaan aan één zijde drie treden minder dan aan de tegenoverliggende kant).

Op 7 januari 1990 moest de toren gesloten worden, het was té onveilig geworden gezien de toren zo scheef stond dat ze bang waren dat deze zou omvallen. Het werd voor ruim 10 jaar voor publiek gesloten en was alleen aan de buitenkant te bewonderen. Op 15 december 2001 is de toren weer voor publiek opengesteld en in augustus 2014 heeft een evaluatie van experts uitgewezen dat de toren de eerstvolgende 3 eeuwen niet zal instorten.
Professor Michele Jamiolkowski. de ingenieur die de renovatiewerken leidde heeft aangegeven dat de 800 jaar ouder toren sinds mei 2008 weer stabiel is. In de laatste fase van de renovatie, die overigens 28 miljoen euro kostte, hebben ze de fundamenten versterkt en de toren 44 centimeter weten recht te trekken. De overhelling bedroeg in 1993 4,5 meter, nu is deze gestabiliseerd op 4 meter.

Met de huidige kennis en techniek is het mogelijk om de toren helemaal recht te zetten maar gezien dat het toerisme geen goed zal doen, laten ze de toren zoals die nu is. De toren heeft dezelfde glooiingshoek als in 1700, iets wat toch ook bij het gevoel van de geschiedenis van de toren hoort.