Ten noordwesten van het Europese vasteland ligt de eilandstaat IJsland. Door een hoop vulkanische activiteiten in de atlantische oceaan zo’n kleine 20 miljoen jaren terug ontstond er het eiland IJsland. Het duurde echter een lange tijd voordat het eiland bewoond werd. Rond het jaar 875 arriveerde de eerste bewoner en nog geen 35 jaar later, was de eerste IJslandse staat in de geschiedenis een feit. Nadat het eiland enkele eeuwen als IJslands Gemenebest onafhankelijk is geweest viel het later onder bestuur van verschillende andere landen zoals het Koninkrijk Noorwegen, Denemarken-Noorwegen en daarna Denemarken. In 1944 werd het eiland IJsland weer opnieuw geheel onafhankelijk verklaard. Zoals hierboven vernoemd ontstond het eiland zo’n kleine 20 miljoen jaren geleden als gevolg van vulkanische activiteiten in de atlantische oceaan. Het jongste deel van IJsland ontstond zo’n 50 jaar geleden, ook door vulkanische activiteiten. Op het zuidelijk gelegen eilandje Vestmannaeyjar ontstond in 1963 een vulkaanuitbarsting die maar liefst 3,5 jaar aanhield en een aardig stukje land toevoegde aan het eiland. IJsland is voornamelijk opgebouwd door vulkanisch materiaal en gesteente. De vele schitterende lava velden, vulkanen, watervallen, warmwaterbronnen en geisers zijn zonder meer kenmerkend voor dit adembenemend mooi eiland. Zo rustig als het in het binnenland is, zo druk is het in de stad Reykjavik. Het merendeel van de bevolking woont en werkt hier dan ook. Het binnenland is vrijwel onbewoond, heerlijk om op deze manier de prachtige ongerepte natuur te ontdekken. Je kunt vliegen met o.a. Icelandair. Bekijk overigens ook onze blog met tips voor kindvriendelijke hotels in Ijsland.
Mooiste bezienswaardigheden
Aan bezienswaardigheden ontbreekt het dan ook niet bij een eiland zo mooi als IJsland. Voornamelijk de zeer bijzondere en altijd veranderlijke natuur laat je het ene na het andere hoogstandje zien. Het is dan ook een van werelds groenste eilanden. Doordat het binnenland zo goed als onbewoond is ziet de prachtige natuur er indrukwekkend en ongerept uit. Verschillende natuurparken zorgen er dan ook voor dat deze speciale natuur gebieden goed beschermd blijven. Met een oppervlakte van wel 2 keer zo groot als Nederland, ruim 100.000 vierkante kilometer heeft dit eiland enorm veel unieke gevarieerde natuurverschijnselen te bewonderen. Als echte vogelaar, wandelaar, wintersporter en natuurliefhebber is het zonder meer een eiland dat je bezocht moet hebben. Je camera zal overuren maken van al het moois dat je zult tegen komen op deze speciale reis. Hier beneden hebben we een top 5 samen gesteld van de meest fenomenale plekken die je gezien moet hebben.
Blue Lagoon
Wie houdt er nou niet van een heerlijk dagje spa. Lekker bubbelen in een heerlijk warm stoombadje. In IJsland weten ze hoe ze moeten genieten van een heerlijke spa in combinatie met de wonderlijk mooie natuur. Midden in een lava veld bevindt zich het adembenemend gebied ‘Blue Lagoon’. Op het eerste gezicht zou je denken dat dit een zeer bijzonder en natuurlijk verschijnsel is, helaas is niet minder waar dan dat. Het bad is gewoon aangelegd door de IJslanders zelf, het water wordt door de krachtcentrale uit de grond omhoog gepompt en dit zorgt voor heerlijk geothermisch zeewater. De krachtcentrale zorgt in eerste instantie voor het opwekken van warmte en elektriciteit, de rest warmte wordt gebruikt om het bad heerlijk te verwarmen. De IJslanders noemen de Blue Lagoon het bad van de eeuwige jeugd. Dit is overigens niet eens zo gek als je nagaat dat geothermische baden therapeutische krachten hebben. Bezoekers met reumatische klachten hebben vaak veel baat bij het gebruik van geothermische baden. Ook mensen met verschillende huidaandoeningen komen van over de hele wereld speciaal voor de helende krachten van deze wateren. Buiten het feit dat het gezond is voor lichaam en geest, kun je ook nog een heerlijk ontspannen van het waanzinnig mooi uitzicht genieten.
Geysir & Strokkur
Wellicht zijn de waanzinnig mooie foto’s je online al opgevallen. Met name de geiser ziet er spectaculair uit op de foto. Met een bezoek aan IJsland zullen deze prachtige heetwaterbronnen je niet ontgaan. Maar wat is het nou precies en waarom zijn deze heetwaterbronnen zo bijzonder? De natuurlijke geisers zijn zeer zeldzaam en komen maar op een beperkt aantal plekken voor in deze wereld. Denk hierbij aan: Alaska, Chili, Rusland, Nieuw Zeeland, Verenigde Staten en natuurlijk niet te vergeten in IJsland. Een geiser is een combinatie van heet water en stoom dat om de 4 a 8 minuten wel meters hoog de lucht in gespoten wordt. Een zeer machtig en indrukwekkend vulkanisch natuurverschijnsel. In het zuidwesten ligt de meest bekende geiser van het eiland genaamd Geysir. Het is misschien wel de bekendste geiser ter wereld. Deze geiser ligt gelegen in Haukadalur, een geothermisch zeer actief gebied. Een leuk feitje is dat op enkele meters van deze geiser vandaan meerdere heetwaterbronnen liggen. Het bijzondere hiervan is dat enkele heetwaterbronnen door silicaat (zouten of esters van kiezelzuur. Grondstoffen die gebruikt worden bij de bereiding van glas) veroorzaakt blauw gekleurd water hebben. Een fenomenaal natuurverschijnsel dat ongetwijfeld je leven lang bij blijft. Vergeet je camera dus niet mee te nemen!
Noorderlicht
Je vraagt je nu vast af of dit echt of gefotoshopt is. Maar dit is honderd procent echt en te aanschouwen in IJsland. Wanneer er uitbarstingen op de zon plaatsvinden, wordt er een groot aantal geladen deeltjes het heelal in geslingerd. Deze geladen deeltjes die afkomstig zijn van de zon bevatten heel veel energie. Zodra deze deeltjes met hoge snelheid onze atmosfeer binnendringen komen ze in aanraking met zuurstof en stikstofatomen. De energie komt dat vrij op een hoogte van 80 tot 1000 km en levert als resultaat het adembenemend mooie noorderlicht. Helaas is het geen garantie dat wanneer je in IJsland bent je ook daadwerkelijk dit prachtig fenomeen te zien zal krijgen. De kans dat je het noorderlicht te zien zal krijgt is afhankelijk van de juiste omstandigheden. Denk hierbij aan duisternis, heldere nacht zonder bewolking, plaats en tijd. Het magnetisch veld is het sterkste rond de poolcirkel. IJsland ligt wat dat betreft zeer gunstig en het noorderlicht is hier dan ook op het hele eiland zichtbaar. Van september tot april wordt het noorderlicht vaak waargenomen.
Duiken
Bij IJsland denk je aan de schitterende natuur, het noorderlicht, de stad Reykjavik en vele andere bezienswaardigheden. Maar wist je dat het eiland een van de mooiste duik plek ter wereld bezit? Een zeer bijzondere duikplek wel te verstaan. Ten oosten van de hoofdstad Reykjavik ligt het Thingvellir Nationaal Park waar verschillende duikscholen gelegen liggen die prachtige duik en snorkel excursies geven in het þingvallavatn meer dat gelegen ligt in dit nationaal park. Een indrukwekkende ervaring, wellicht een hoogtepunt van de rei. Het begint al met het aantrekken van een isolerend pak en daaroverheen het droogpak, een warm pak waar je niet zonder kan gaan snorkelen of duiken, dit omdat het water maar liefst 2 graden koud is. Eenmaal in het water aanschouw je de onvoorstelbare helderheid van het water. Je kan hier tot maar liefst 100 meter ver kijken, dat is tot wel twee keer zo ver als bij andere duikplekken. Niet alleen de indrukwekkende helderheid van het water maar ook het buizen en grottenstelsel zal direct je aandacht trekken. Je zwemt hier tussen twee tektonische platen, aan de ene kant de Euraziatische en Amerikaanse plaat die bij elkaar komen precies onder dit meer. Een zeer unieke ervaring die je meegemaakt moet hebben als je IJsland bezoekt.
Populaire plekken in IJsland
Het eiland IJsland bestaat uit acht verschillende regio’s oftewel provincies. Iedere provincie bestaat uit een hoofdstad met Reykjavik als hoofdstad. Hier woont zo’n 60% van de totale IJslandje bevolking. De rest van het land is zeer dun bevolkt. Het eiland telt na schatting maar zo’n kleine 318.000 inwoners. Langs de kust kun je zien dat er zo nu en dan een dorp gelegen ligt. Enkele van deze dorpen zijn in de loop der jaren uitgegroeid tot stad. Ze hebben zich in de loop der jaren langzaam vergroot met huizen en meer voorzieningen voor toeristen en de lokale bevolking. Zodra een dorp meer dan duizend inwoners telt wordt het dorp al gauw omgedoopt tot stad door de IJslandse bevolking.
Reykjavik
Reykjavik, de hoofdstad waar meer dan de helft van de bevolking woont. De plaats waar het grotendeels allemaal gebeurt, wonen, werken, feesten, kunst, vakantie en ga zo maar door. Het is de meest noordelijke hoofdstad van de wereld en heeft de gemoedelijkheid van een dorp. Vanuit de haven van Reykjavik vertrekken al vele jaren handelsschepen de wijde wereld in. Aan de haven van deze bijzondere stad bevindt zich het bruisend stads leven, het centrum en hart van de stad. Lekker lunchen in een van de puike restaurantjes, heerlijk op je gemak langs de winkels slenteren en aan het einde van de middag gezellig aanschuiven voor de happy hour. Zowel voor de toeristen als voor de IJslanders zelf is dit de “place to be”. Opvallend voor deze fijne hoofdstad is dat er alleen maar ruim opgezette laagbouw te vinden is. Op de Hallgrimskirkja na is er in de wijde omtrek geen torenhoog hotel of flat gebouw te vinden. De Hallgrimskirkja is een adembenemend mooie kerk die vanuit de hele stad te zien is. Je kan er zelfs met de lift helemaal naar boven om te genieten van het bijzonder uitzicht over de hele stad. Om een beetje op te gaan in de IJslandse bevolking is het overigens een goed idee om ook wat leesmateriaal mee te nemen. De IJslandse bevolking is dol op lezen en dat is dan ook duidelijk om je heen te zien.
Akureyri
Vlak onder de poolcirkel ligt de op een na grootste stad van het eiland. Met zo’n kleine 18 duizend inwoners is Akureyri de hoofdstad van het noorden van IJsland. Omdat deze stad zo dicht tegen de poolcirkel gelegen ligt is het een enorm groene stad. Je vindt hier niet alleen de een na de andere particuliere begroeide tuin, maar ook prachtige bekende botanische tuinen. Akureyri is een zeer geliefde stad onder de wandelaars. Voel de vrijheid, ruik de natuur en genieten van de natuur en alles wat het met zich mee brengt. Uren lang wandelen in de ongerepte natuur rondom de stad om vervolgens heerlijk te pauzeren en op te warmen met een kop thee op een fijn plekje in de stad. Akureyri is tevens ook een populaire plek voor de vogelaars. Fijne accommodatie is hier zonder problemen te vinden. En je zit in no-time met je verrekijker en camera in de vrije natuur. Het spotten van bijzondere vogelsoorten zoals onder andere de papegaaiduiker, de kleine alk, de alk en om het riedeltje compleet te maken ook de reuzen alk zijn hier dan ook niet te missen. Niet alleen wandelaars en vogelaars zitten hier volledig op hun plek. Ook de echte dare-devil zal zich hier uitstekend vermaken. Activiteiten zoals viking rafting, super jeep tour en een husky tocht zijn enkel een aantal voorbeelden van de vele leuke en energieke activiteiten rondom de stad. Voordat je deze mooie stad verlaat, vergeet vooral niet nog een bezoeken te brengen aan de interessante musea en de mooie kerken en kathedralen.
Ísafjörður
Zoals de IJslanders zeggen Íjsafjörður of IJsfjord zoals wij het kennen is de hoofdstad van een van de acht regio’s, de Westfjorden. Deze in het noordwesten gelegen stad telt nog geen 3 duizend inwoners. Aan een zanderige uitloper is deze charmante stad te vinden. De vele kleine steegjes, schitterende oude huizen en de druk bezette haven karakteriseren deze mooie stad IJsfjord. De haven is om meerdere redenen de belangrijkste plek van de stad. Zo is de visserij tot op de dag van vandaag de belangrijkste economische sector van Íjsafjörður, maar niet alleen voor de visserij is deze haven zo belangrijk. Het begon allemaal rondom de 16e eeuw toen deze haven het belangrijkste handelspunt werd tussen de IJslanders en de Denen. Tegenwoordig varen er dagelijks veerboten uit naar de nabij gelegen plekken en met regelmaat meert er een cruise schip aan die een horde van toeristen los laat om dit uniek stadje te bezichtigen. Heerlijk rond slenteren door de straten, shoppen naar souvenirs en lunchen in een van de vele restaurants en lunchrooms. Heb je wat meer tijd dan de bezoekers die per cruise hier stranden? Kies dan een van de vele schitterende wandeltochten uit of spring in een kayak en geniet van de rustige wateren en het beeldig landschap vanaf de waterkant. Ook zijn hier een aantal mooie watervallen te bezichtigen, dit kan doormiddel van een dagtour of een korte tour. Heb je nog wat tijd over? Loop dan zeker even een van de musea naar binnen, altijd interessant!
Vervoer
Over het vervoer hoef je je niet druk te maken. Er zijn verschillende manieren en vervoersmiddelen waarmee je je kunt verplaatsen. Het is afhankelijk van hoe jou reis eruit ziet. Een hele Nederlandse manier die ook erg geschikt is in IJsland is de fiets om mee rond te reizen. Heerlijk sportief, bepakt en bezakt voor de echte sportievelingen. Er zijn vele fiets routes beschikbaar die je de mooiste plekjes rond IJsland laat zien. Voor wie liever iets meer ontspannen en comfortabeler wenst te reizen is er de mogelijkheid om hier op een veilige manier te liften of de bus te nemen. Nog een stapje comfortabeler is dan toch wel een huurauto of camper waarmee je volledig onafhankelijk van iedereen het eiland kan gaan verkennen. Voor die wat snel op zijn doel af wilt gaan zijn de binnenlandse vluchten goed geregeld. Vliegen is niet alleen de snelste manier om je te verplaatsen tussen locaties, het is ook nog eens de goedkoopste optie. Binnen 1,5 uur ben je waar je maar wilt zijn binnen IJsland. Om een goede prijs voor een ticket te bemachtigen is het raadzaam om ruim van te voor te boeken. Naarmate de vlucht nadert worden de tickets die nog niet verkocht zijn aanzienlijk duurder.
Culinair
Als je ooit iets over de IJslandse keuken gehoord hebt, is dat vast en zeker blijven hangen. Omdat gevarieerd voedsel erg schaars was op het eiland, stonden er vaak vreemde gerechten op het menu. Denk hierbij aan haaienvlees dat weken lang heeft liggen drogen voordat het gegeten werd. Of wat dacht je van een schapenkop, papegaaiduiker of walvisstaart? Geen typische gerechten die je bij ons op het menu zal vinden. Echter worden deze gerechten niet veel meer gegeten in IJsland nadat voedsel uit andere landen makkelijker en vaker geïmporteerd worden. Zo nu en dan kun je het een van deze gerechten nog wel eens tegen komen, maar dan wordt het meer vanuit traditie gemaakt dan voor de smaak. Ander voedsel wat je veel tegen komt is vis, aardappelen, lam, kip en zuivelproducten. Buiten deze producten is het traditioneel gebakken zoet roggebrood een echte delicatesse. Het brood word met behulp van de warmte van de aarde gebakken in houten vaten. Een ander soort brood word traditioneel bereid op hete stenen vlak bij een hout vuur. Hierdoor komt een hout en rook smaak aan het brood. En heb je voortreffelijk dik en luchtig gebakken brood.
Taal
Islenska of gewoon zoals wij zouden zeggen IJslands. Islenska is de officiële taal, een Nood Germaanse taal. Een taal die bijzonder moeilijk te leren is. In bijvoorbeeld onze Nederlandse taal gebruiken we veel leenwoorden uit andere talen zoals Duits, Engels of Frans. Dit is uit den boze voor de IJslanders. Zodra er een woord naar voor komt waar in de IJslandse taal nog geen eigen woord voor is verzonnen, komt de raad van de IJslandse taal bijeen om er razend snel een nieuw IJslands woord voor te bedenken. IJslanders zijn ook enorm trots op hun taal. Zo stimuleert de overheid de bevolking dan ook om boeken te lezen en zelfs ook om boeken te schrijven. Er liggen dan ook per jaar gemiddeld 750 nieuwe boeken, geschreven door IJslanders in de boekenwinkel. Het leren spreken van de IJslandse taal is bijzonder moeilijk, laat staan het schrijven en lezen. In hun schrift maken de IJslanders dan ook gebruik van het Latijnse alfabet en het runenalfabet. Het runenalfabet kennen we van het oud Germaans schrift dat in hout gekerfd werd.
Veiligheid
IJsland is in vele opzichten een veilig land. De criminaliteit is zeer laag. Natuurlijk is het wel aan te raden om altijd je spullen goed weg te stoppen en al het zekere voor het onzekere te te nemen. Met name in Reykjavik en andere steden waar toerisme te vinden is kan er altijd een kans aanwezig zijn dat er zakkenrollers zijn. Ook op de weg in het verkeer is het erg veilig. Met name zodra je de steden en dorpjes verlaat is het erg rustig op de weg. Wellicht kom je gemiddeld eens in het uur een tegenligger tegen buiten de steden en dorpen. De grote ring om het eiland is een goed geasfalteerde weg, de zijwegen zijn voornamelijk van grint. Deze zijwegen zijn erg heuvelachtig en het is dus aan te raden om goed uit te kijken op deze wegen om een aanrijding met eventuele mede weggebruikers te voorkomen. Als je de natuur in gaat met een auto is een SUV of dergelijke terreinwagen een echte aanrader. Ook belangrijk voor als je met de auto, fiets, lopend of op andere manieren de natuur in gaat is dat je altijd de weersverwachting in de gaten houdt. De weersomstandigheden op een eiland zoals IJsland kunnen in no-time veranderen van goed naar heel slecht weer. Het is dus uiterst belangrijk dat je van eventuele weersveranderingen op de hoogte bent. Blijf ook altijd op je hoede als je over lava loopt, het eiland kent namelijk vele actieve vulkanen. De natuur is heer en meester, zorg daarom dat je ten alle tijden bereik hebt om te waarschuwen en gewaarschuwd te worden als dat nodig zal zijn.