Alles wat je moet weten over de boottocht naar Sardinië

Ben je van plan om met de boot naar Sardinië te gaan? In juni 2024 ging ik zelf met mijn auto vanuit Nederland met de boot naar dit prachtige Italiaanse eiland in de Middellandse Zee. Voor mij was het ook even uitzoeken vanaf welke plaatsen je de boot kunt nemen, welke rederijen er allemaal zijn en waar je verder rekening mee moet houden. Al mijn bevindingen, tips en tricks voor de boottocht naar Sardinië vind je in deze blog!

Zie ook: de mooiste stranden en baaien op Sardinië. Zoek je een passende accommodatie? Check hier dan kindvriendelijke hotels op Sardinië, kleinschalige accommodaties, vakantieparken en luxe all-in hotels op het eiland.

Vanaf waar kan je de boot nemen?

Vanaf het vasteland van Italië zijn er verschillende plaatsen vanaf waar je de boot naar Sardinië kunt nemen. Vanuit Nederland zijn de meest voor de hand liggende havenplaatsen Genua en Livorno. Het voordeel van Genua is dat je hier vanuit Nederland het snelste bent. Het voordeel van Livorno is dat de overtocht zelf het kortste is (ongeveer 8 uur). Vanaf deze havens kan je het makkelijkste naar Olbia of Golfo Aranci. Deze plekken liggen helemaal in het noordoosten van Sardinië: perfect om je reis daar verder te vervolgen. Zelf namen wij de boot vanuit Livorno omdat we eerst door Toscane hebben gereisd.

Andere opties vanuit Italië zijn Piombino, Civitavecchia, Napels en Palermo (Sicilië). Maar deze plaatsen liggen al een stuk zuidelijker dus zijn minder logisch als je vanuit Nederland komt. Voor de terugvaart zijn deze havens natuurlijk wel interessant, zeker als je verder wil reizen naar Zuid-Italië!

Het personeel geeft duidelijke instructies waar je naartoe moet rijden

Met de boot vanaf Frankrijk en Corsica

Je kunt ook vanuit Frankrijk met de boot naar Sardinië. Vanuit Frankrijk gaan er boten vanuit Nice en Toulon naar Porto Torres en Golfo Aranci in het noorden van Sardinië. Ook kan je vanuit Corsica te boot nemen. Hier vertrekken dagelijks ferry’s vanuit Ajaccio en Bonifacio

Welke rederijen varen op Sardinië?

Er zijn verschillende rederijen die dagelijks met de veerboot naar Sardinië reizen. De meest bekende rederijen zijn Grimaldi en Moby Lines. Zij bieden de meeste overtochten aan van- en naar de grote havens. Kleinere rederijen die je zeker ook kunt bekijken zijn GNV, Tirrenia en Corsica Ferries.

Mijn tip: kijk niet te veel naar reviews van de verschillende rederijen. Deze zijn over het algemeen heel negatief. Dat komt vooral omdat reizigers vaak alleen een review achterlaten als ze iets negatiefs hebben meegemaakt (bijvoorbeeld een verlate boot). Veruit de meeste mensen hebben gewoon heel goede ervaringen met de verschillende bedrijven. De boten zijn schoon, het personeel is erg behulpzaam en ook de communicatie is prima. Wij hebben zelf alleen gevaren met Grimaldi Lines en onze ervaringen zijn heel positief!

Hier zijn we aan het wachten tot we met onze auto de boot op kunnen!

Hoe duur is de boot naar Sardinië?

De kosten van de overtocht naar Sardinië zijn natuurlijk afhankelijk van de lengte van de overtocht (dus welke haven je kiest), de rederij, of je een dag- of nachtboot kiest en de periode in het jaar. Tijdens het hoogseizoen (juli – augustus) zijn de overtochten het duurst. Ook maakt het natuurlijk uit of je met auto, caravan of camper komt. Hoe groter jouw voertuig, hoe hoger de kosten.

Zelf betaalden wij (2 volwassenen + auto) voor de overtocht van Livorno naar Olbia €60,00 (vertrek ’s morgens om 10:00. Voor de overtocht van Cagliari naar Napels betaalden wij ietsjes meer: €230,00. Dit was een nachtboot maar wel met een “inside cabin”. Dit is een privéhut waar je kunt slapen.

Ben je benieuwd wat de kosten zijn voor jouw reisgezelschap, vervoersmiddel en reisperiode? Vul jouw gegevens dan even in in de boekingstool van Grimaldi of Moby Lines. Er zijn ook verschillende vergelijkers zoals Overtocht.nl en Directferries.nl die je kunt gebruiken om prijzen te vergelijken (no-sponsor).

Een nachtboot of niet?

Wij hebben de heenweg een gewone “dagboot” genomen en de terugweg een nachtboot. Dus we hebben tijdens onze reis naar Sardinië goed de beide opties kunnen vergelijken. De heenweg vanaf Livorno naar Olbia namen we een dagboot. Deze vertrok om 10:00 en kwam aan om 17:30. Dit is een relatief korte overtocht en de dagboot is dan heel goed te doen. Wij waren vrij vlot met de auto van de boot af en hadden dus nog genoeg tijd om naar onze volgende accommodatie te rijden en wat te eten. Je kunt vanaf Livorno ook de nachtboot nemen. Die vertrekt om rond 22:00 / 22:30 en komt vroeg aan rond 07:00 / 07:30.

De terugweg namen wij de boot vanaf Cagliari naar Napels. Voor deze overtocht was er alleen een nachtboot beschikbaar. Deze vertrok om 19:00 en kwam de volgende ochtend aan om 10:00, bijna 15 uur! Dit was eigenlijk perfect! De hutten zijn erg netjes en je hebt je eigen badkamer. ’s Ochtends vroeg wordt je gewekt door de medewerkers zodra je bijna op de plek van aankomst bent. Het grote voordeel van een nachtboot is dat je helemaal uitgerust aankomt en dat je vol energie je nieuwe vakantiedag kan beginnen.

Dit zijn de kamertypes waar je bij Grimaldi uit kunt kiezen (Bron: grimaldi-lines.com)

Hoe lang is de overtocht naar Sardinië?

De totale duur van de overtocht hangt natuurlijk af van de gekozen haven. Een heel korte overtocht is vanaf Piombino naar Olbia (5,5 uur). De meeste Nederlanders reizen vanuit Genua (10 uur) of Livorno (8 uur) naar Olbia. Een andere populaire overtocht is Civitavecchia (Rome) – Olbia (6,5 uur). Reis je van- of naar het zuiden van Sardinië? Dan is de overtocht een stuk langer. Populaire routes zijn Cagliari – Civitavecchia (Rome) (15 uur) en Cagliari – Napels (14,5 uur). Houd er rekening mee dat je met een auto 2 uur van tevoren aanwezig moet zijn bij de haven van vertrek. Die tijd moet je dus ook echt incalculeren bij je reis.

Wat is er aan boord van het schip allemaal te doen?

De veerboten van Moby Lines, Grimaldi en andere rederijen zijn best wel groot. Aan boord is er dus ook van alles te doen. Er zijn meerdere restaurants en bars en op het dek zijn er verschillende ligbedjes en is er een zwembad. Verder zijn er winkeltjes, een gamehall en kan je aan boord ook een Wifi-pas kopen zodat je ook gewoon kunt internetten. Let op: zorg dat je je jouw mobiele internetverbinding / Roaming uitschakelt op zee. Als je op internationale wateren reist dan maakt je telefoon verbinding met een duur satellietnetwerk. Internetten is ontzettend duur, dus dat wil je niet! Koop een wifi-pas of zet je hele telefoon gewoon op de vliegtuigstand. Ook bellen en SMS’en is prijzig tijdens de overtocht dus wacht hier mee tot je weer op vasteland bent.

Aan boord zijn er verschillende restaurants en snackpoints waar je eten en drinken kunt kopen

Help: heb ik snel schade aan mijn auto?

De nachtmerrie van veel mensen die met hun auto op de veerboot gaan is dat ze schade aan hun auto krijgen op de boot. Laat ik je geruststellen: dit valt echt reuze mee. Het hele proces van de boot op rijden tot parkeren en er weer afrijden is heel goed geregeld. Er zijn heel veel medewerkers die je naar de juiste plek wijzen en ze proberen je zo goed mogelijk te vertellen hoe je moet parkeren. Het kan zijn dat je achteruit moet parkeren of dat je eerst in een vrij kleine ruimte moet draaien. Maar ook hier geldt dat dit allemaal 1-voor-1 gaat en altijd met aanwijzingen van een medewerker. Als je hun aanwijingen opvolgt kan het eigenlijk niet misgaan. Overigens is het mogelijk om een soort schadeverzekering af te sluiten voor je auto voor een paar euro. Ik heb dit er voor de zekerheid maar gewoon bij afgesloten, maar ken de inhoud van de verzekering niet precies!

Ja de auto’s en campers staan best strak op elkaar maar het wordt allemaal netjes aangegeven!