Wil jij graag een surfvakantie boeken? Dan moet je natuurlijk wel goed en veilig leren surfen. Je kunt kiezen voor een surfcamp of een hotel aan zee met goede faciliteiten en verhuur-mogelijkheden (bijvoorbeeld in Fuerteventura, Marokko en Bali). Om goed te weten waar je aan toe bent vind je in deze blog algemene informatie over golfsurfen met o.a. de basics van het leren surfen en alle ‘ins en outs’ over surfmateriaal. In dit artikel leer je meer over surfgedragsregels, de verschillende surf breaks, boards en surfspots. Tip: bekijk ook onze blog over Suppen.
Veilig leren surfen
Golfsurfen valt onder de categorie “extreme sporten”. Om veilig te kunnen surfen zijn er algemene surfregels opgesteld, ook wel “Surfetiquette” genoemd. Alle surfers dienen zich aan deze “ongeschreven” surfgedragsregels te houden om zo de risco’s en gevaren van het golfsurfen zo veel mogelijk te beperken.
Surfregels
- Respecteer elkaar als surfer en houd elkaar te allen tijde in de gaten en voorkom aanvaringen.
- De surfer die het dichtst bij het brekende deel van de golf zit heeft altijd voorrang.
- Probeer nooit een surfer met een voorrangspositie te “snaken” (tussen de surfer en het brekende deel van de golf proberen te komen).
- Ook al heb je voorrang, respecteer een ieder en voorkom altijd aanvaringen.
- Maak ruimte voor de surfer die voorrang heeft en peddel in de juiste richting weg (uitpeddelen).
- Laat nooit je board los onder een golf en houd hem altijd dicht bij je wanneer je valt.
Getijden & golven
Om optimaal te kunnen genieten van golfsurfen heb je natuurlijk uitdagende golven nodig. Getijde is de periodieke wisseling van de watersstand, de zogenaamde hoogtij en laagtij. Getijden hebben net als wind in grote mate invloed op de golfhoogtes, de vorm van de golf en het golfpatroon of deining (Swell) en bepalen dus mede wanneer je het beste kunt golven. De juiste surfcondities verschillen per surfspot, laat je dus goed informeren over de getijden en golfhoogtes zodat je altijd de onder de beste omstandigheden surft.
Type surfspots
De ligging van surfspots bepalen vaak het type golf waar je als surfer mee te maken krijgt. Voordat een golfpatroon aan land komt breken (breaks) de golven (onderkant en bovenkant) op allerlei verschillende manieren. Dit kan door o.a. zandbanken, de zeebodem, geleidelijke oplopende of steile kustlijnen, rotsen, riffen, en nog veel meer. Het breken bepaalt mede de snelheid, vorm en de hoogte van de golf. In de praktijk betekend dit dat goede surfspots vaak te maken hebben met ideale omstandigheden waardoor golven de ruimte krijgen om zich te kunnen ontwikkelen tot de ideale golf voor het surfen.
- Beach Break (BB): Een golf die breekt op een zandbodem of zandbank wordt ook wel een Beach Break genoemd. Zoals de naam als doet vermoeden vind je deze breaks met name langs uitgestrekte stranden zoals in Nederland en Frankrijk. Over het algemeen staan Beach Breaks te boek als relatief rustig en veilig, ook mede dankzij een zachte (zand)bodem. Een surfspot die beschikt over een Beach Break is ideaal voor beginnende surfers.
- Reef Break (RB): Een golf die aan de onderkant breekt op een rif wordt ook wel een Reef Break genoemd. Deze Reef Breaks vind je veelal verder in zee in de omgeving van riffen en leveren vaak korte, hoge en krachtige golven op. Over het algemeen staan Reef Breaks te boek ideale surfgolven maar als gevaarlijk vanwege de harde en scherpe bodem. Reef Breaks zijn over het algemeen geschikt voor de gevorderde surfer.
- Point Break (PB): Een golf die bij breekt door rotsen in zee of bij een landpunt en vervolgens om zijn as draait noemen we een Point Break. Deze type break vormt vaak lange minder holle golven. Een point break surfspot beschikt veelal over zachte (zand)bodem en is ideaal voor surfers met enige ervaring maar ook voor beginners.
Materiaal
Naast de invloeden van natuur met haar getijden en breaks vormen goed materiaal de basis van goed en veilig surfen. Goed materiaal bevorderen uiteindelijk je surfskills. Naast verschillende typen surfboards heb je nog te maken met surfkleding, accessoires en beschermingsmiddelen.
Surfboards
Surfboards of surfplanken zijn verkrijgbaar in diverse soorten, vormen (shapes), diktes en lengtes (maten). Ook variabelen in Nose, Rails, Deck, Tail en Vinnen hebben veel invloed in hoe een surfboard reageert op het water en een golf. Er zijn globaal gezien een aantal verschillende typen boards verkrijgbaar, allemaal met hun eigen specifieke eigenschappen.
- Longboard: Een longboard valt onder de categorie lange surfplanken en beschikt met name over een groot drijfvermogen. Longboards hebben daardoor een grote stabiliteit en zijn met name erg geschikt lange en kleinere golven. Het is de ideale surfboard voor beginners. Bochten maken met een longboard is erg lastig.
- Shortboard: Een shortboard is wat kleinere surfplank en beschikt over een wat spitserige vorm dan de wat meer ronde Longboard. Shortboards staan te boek als technische boards die gemaakt is voor het maken van “sharp turns & trics”. Dit type surfboard is met name erg geschikt voor de wat snellere golven en dus ideaal voor de licht gevorderden en ervaren surfers.
- Funboard: Een funboard, ook wel Mini Malibu genoemd, is eigenlijk een goede mix van een shortboard en een longboard. Funboards zijn iets kleiner dan longboards maar zijn beter geschikt voor het maken van bochten. Kortom, een ideale surfplank voor de fun die erg geschikt is voor de beginner en de licht gevorderde surfer.
- Fish: Een fish in een type shortboard met een specifieke “fish tail” vorm die zorgt extra controle bij snelle kleine golfen. In tegenstelling tot een Shortboard, maak je met Fish board weer iets minder makkelijk scherpe bochten. Deze surfplank is erg geschikt voor de licht gevorderde surfer.
- Gun: Een gun heeft de lengte van een longboard maar is een stuk smaller en ietsjes spitsers en is puur geschikt voor de grote snelle golven (big waves). Gun surfboards zijn daardoor alleen geschikt voor de ervaren surfers.
Surfkleding
Goede surfkleding en de juiste beschermingsmiddelen zijn onmisbaar wanneer je veilig wilt surfen. Het dragen van een goed passende Wetsuit is een absolute must wanneer je gaat surfen. Als surfer heb je nu eenmaal te maken maar zaken als koude zeetemperaturen, harde windstoten en/of extreme sterke zonnestralen. Een wetsuit beschermt dus niet alleen tegen de kou maar ook tegen weerelementen als zon en wind. Je hebt diverse soorten wetsuits die geschikt zijn voor het surfen. Naast de zogenaamde ‘shorty’ (korte mouwen en pijpen) heb je ook de ‘steamer’ (lange mouwen en pijpen). De wetsuits met lange pijpen en lange mouwen zijn uitermate geschikt voor de wintermaanden. Er zijn zelfs wetsuit boots verkrijgbaar zodat ook de voeten extra beschermt worden tegen de kou. Voor ietwat warmere surfspots of korte surfsessies heb je ook surf lycra, een wetsuit in de vorm van een T-shirt. De ware surfer draagt natuurlijk alleen een boardshort. Mensen die vaak of snel last hebben oorontstekingen kunnen tijdens het surfen beter oordoppen indoen. Het dragen van een helm is in de surf scene niet echt sociaal geïntegreerd maar kan in extreme gevallen wel het verschil maken tussen leven en dood, zeker bij het surfen bij tricky Reef Break surfspots.
Surf accessoires
Naast het type surfboard zijn er nog een aantal onmisbare accessoires die van invloed zijn op het surfen. Zo zijn er diverse manieren om je surfplank te optimaliseren alvorens je het water op gaat.
- Wax: Wanneer je over een surfboard beschikt zonder soft top dan is het raadzaam om wax op het deck aan te brengen voor extra grip en controle. Zorg er altijd voor dat je de juiste soort wax aanbrengt op je board, afgestemd op de temperatuur van het water van de surfspot.
- Tail- of traction pad: Een tailpad (tailgrip) of traction pad bevestig je achterop (tail) het surfboard en zorgt ervoor dat je achterste voet meteen in de juiste positie zit en blijft. Een tailpad vergroot je grip en daarmee je controle. Erg makkelijk voor de beginnende surfer.
- Leash & leashplug: Een leash is niets meer en niet minder dan een verbindingslijn tussen jou een je board. De lijn of het koort wordt bevestigd middels een leashplug op de tail van je board en zorgt ervoor dat je surfboard nooit verder dan een x aantal meters bij je vandaan is. Zo hoef je niet ver te zwemmen bij een “wipeout” en vergroot je de veiligheid voor jezelf en anderen.
Surfen Basics & Techniek
Wanneer je wilt gaan surfen is het raadzaam om te beginnen met een surfles van gecertificeerd instructeurs alvorens je de alleen de golven trotseert. Surflessen vergroten je kennis omtrent de regels, veiligheid, materiaal en techniek. Zo kom je alles te weten over de essentiële basics van het surfen. Naast surflessen voor beginners zijn ook tal van lessen en cursussen beschikbaar voor de gevorderde surfer. De basisbeginselen van het technische onderdeel van het golfsurfen bestaan uit een aantal onderdelen.
Basistechniek
- Regular of Goofy: Bepaal als eerst hoe jij persoonlijk in de meest stabiele positie staat op je surfboard. Sta je stabieler met je linker (regular) of rechter (goofy) naar voren?
- Peddelen: Leer de juiste peddeltechniek zodat je naar veilig en snel naar de “line-up” kunt peddelen. Onderdeel van het peddelen is ook Duck-diving, een techniek die surfers gebruiken om onder golven door te duiken tijdens het peddelen.
- Take-off spot: Peddel naar de juiste Take-off spot om en bepaal welke golf je kunt en wilt pakken. Leer ook meer over regels omtrent de voorrangsposities van surfers in de line-up.
- Take-off: Bij de Take-off of pop-up sta je in een vloeiende beweging stabiel en op de juiste positie op je board. Het pop-up onderdeel wordt veelal “droog” op het strand getraind. Duw jezelf in een beweging staand op de plank met gebogen knieën en 1 voet naar achteren en 1 voet naar achteren.
- Ride de golf: Leer hoe je welke type golf het beste bedwingt. Op welke positie sta je op de board en hoe maak je voorzichtig een bocht.