Ben je klaar voor een Midden-Oosten avontuur in Jordanië? Deze uitgestrekte regio (dicht bij Egypte) heeft prachtige historische bezienswaardigheden, adembenemende natuur en unieke culturele plekken. Van de antieke stad Petra, een architectonisch meesterwerk gehouwen uit roze zandsteen, tot de eindeloze zandvlakten van Wadi Rum, bekend vanwege de spectaculaire zonsondergangen en sterrenhemels. Ontdek de levendige bazaars en indrukwekkende mozaïeken van Madaba, of dobber in het hyperzoute water van de Dode Zee, het laagste punt op aarde. Voor de liefhebbers van de onderwaterwereld biedt Aqaba ongeëvenaarde mogelijkheden om te duiken langs kleurrijke koraalriffen. In deze blog geef ik je de beste tips en bezienswaardigheden die je moet bekijken tijdens een rondreis door dit land! Tip: deze vakantie wordt vaak gecombineerd met een rondreis door Israel.
Top 13 bezienswaardigheden in Jordanië
Er valt genoeg te beleven in het prachtige Jordanië. Hieronder vind je enkele van de hoogtepunten die je zeker moet bezoeken:
- Madaba: Madaba staat met name bekend om de Byzantijnse mozaïeken en Omajjadan. Het Haret Jdoudna Complex biedt een uitgebreid assortiment van ambachtelijke producten zoals keramiek, mozaïeken, textiel en kleding. Bezoek ook de Sint-Georgiuskerk, waar je de beroemde mozaïekkaart van het Heilige Land vindt. Mis de lokale markten niet voor een authentieke ervaring van de Jordaanse cultuur.
- Amman: Ontdek in Amman musea, eeuwenoude ruïnes en imposante woestijnkastelen die stammen uit een ver verleden, van laat Grieks en Romeins tot vroeg Islamitisch. Bezoek de Citadel voor prachtige uitzichten over de stad en verken het Romeinse theater. De moderne wijk Jabal Amman is een must voor kunstliefhebbers en foodies.
- Dana: Gelegen aan de rand van een diepe vallei ligt het dorpje Dana. Vanuit hier heb je een adembenemend mooi uitzicht. Maak een niet te missen wandeltocht in de omgeving (route Koningsweg). Het Dana Biosphere Reserve, het grootste natuurreservaat van Jordanië, is ook in deze regio te vinden en biedt een thuis aan een rijke verscheidenheid aan flora en fauna.
- Petra: Petra, een wonderbaarlijke combinatie van natuur en architectuur. Deze magische stad is gedeeltelijk uit de rotsen gehakt en bereikbaar via een smalle kloof. Vergeet niet de schatkamer en het klooster te bezoeken, en reserveer tijd om de honderden graven te verkennen die uit de roze zandsteen zijn gehouwen.
- Wadi Rum: In het zuidwesten van Jordanië ligt het woestijngebied genaamd Wadi Rum. Een vallei met rotswanden van zandsteen en graniet dat uit 5 hoofd-wadi’s bestaat omringd door zandvlaktes. Het gebied is ook bekend om zijn spectaculaire zonsondergangen en mogelijkheden voor nachtelijke sterrenkijkexcursies.
- Aqaba: Ontdek de Rode Zee met haar kleurrijke koraalriffen. Ook het woestijngebied en de stad zelf is meer dan een bezoek waard. Duik- en snorkelliefhebbers zullen genieten van de onderwaterwereld die Aqaba te bieden heeft, terwijl het levendige stadsleven een mooie afwisseling biedt met o.a. het oude fort/kasteel.
- Dode Zee: Laat je dragen door het zoute water. De Dode Zee is een bijzondere plek, je bevindt je in het diepste punt van de aarde – bijna vierhonderd meter onder zeeniveau. Het gebied staat ook bekend om zijn helende modder en luxe spa-resorts, ideaal voor een dagje ontspanning.
- Umm Qais: Mooie ruïnes en vanuit Umm Qais heb je een prachtig uitzicht over de Yarmouk rivier, de Golanhoogte en het meer van Tiberias. Deze locatie is perfect voor liefhebbers van geschiedenis en natuur, met ruïnes uit de Romeinse tijd die bijzonder goed bewaard zijn gebleven.
- Irbid: Studentenstad met gezellige restaurantjes. Je kunt cultuur opsnuiven door een bezoek te brengen aan het Museum of Jordanian Heritage. Als je wilt shoppen, kun je de Irbid Mall bezoeken. De stad biedt een levendige combinatie van culturele activiteiten en moderne gemakken.
- Ajloun: In het kleine stadje Ajlun ligt een burcht genaamd Qala’at Rabad. De weg er naar toe is bijzonder fraai en leidt langs mooie dennebossen en velden met olijfbomen. Een plek vol met geschiedenis, ideaal voor wandelliefhebbers en natuurliefhebbers.
- Jerash: Jerash ligt op circa 45 km ten noorden van de hoofdstad Amman en heeft prachtige archeologische schatten. De stad biedt een van de best bewaarde Romeinse steden van de wereld, met indrukwekkende zuilengalerijen, tempels, en theaters.
- Feynan: Feynan bezoek je voor een grote variëteit aan natuur en voor enkele overblijfselen van oude kopermijnen. Maak een mooie wandeltocht door een prachtig natuurlandschap. De eco-lodge in dit gebied biedt een unieke ervaring van duurzaam toerisme.
- Mount Nebo: Mount Nebo is al eeuwen een belangrijk pelgrimsoord. Breng een bezoekje aan het kerkje met de mozaïeken in de vloer, deze behoren tot de mooiste van Jordanië. Vanaf de top biedt de berg een panoramisch uitzicht op het Heilige Land, inclusief de Dode Zee.
Nationale en religieuze feestdagen
Jordanië kent tal van nationale en religieuze (islamitische en christelijke) feestdagen. Kerstmis en Pasen zijn in Jordanië officiële feestdagen. Andere belangrijke nationale feestdagen zijn:
- Dag van de Boom (15 januari)
- Verjaardag van koning Abdullah (30 januari)
- Dag van de Arabische Liga (22 maart)
- Dag van de Arbeid (1 mei)
- Onafhankelijkheidsdag (25 mei)
- Viering van de Grote Arabische Opstand (10 juni)
- De dag dat koning Hoessein de troon besteeg (11 augustus)
- De verjaardag van oud-koning Hoessein (14 november)
De islamitische jaartelling is gebaseerd op de cycli van de maan en verschilt daardoor van de zon-georiënteerde Gregoriaanse kalender. Hierdoor verplaatsen de islamitische hoogtijdagen zich elk jaar ongeveer tien tot elf dagen vroeger in de westerse kalender. Belangrijke vieringen binnen deze traditie zijn onder andere de ramadan, het Suikerfeest en het Offerfeest. De ramadan, die de hele negende maand van het islamitische jaar beslaat, is de belangrijkste van allemaal en wordt gevierd als een vastenperiode. Gedurende deze maand onthouden moslims zich van eten, drinken en roken van zonsopgang tot zonsondergang. Vasten wordt gezien als een fundamentele verplichting voor moslims. Voor toeristen kan dit ongemakken opleveren, aangezien veel eetgelegenheden gesloten zijn en publiek eten of roken vaak niet gewaardeerd wordt. Er wordt echter wel voor toeristen gekookt.
Eid al-Fitr, het Suikerfeest, duurt drie dagen en markeert het einde van de ramadan. Mensen maken het huis schoon en kleden zich feestelijk. Het is gebruikelijk om elkaar te bezoeken en de geslaagde vastenperiode te vieren. Ook wordt er aan de armen gedacht. Na het Suikerfeest start het pelgrimseizoen naar Mekka. Eid al-Adha, het Offerfeest, begint op de tiende dag van de laatste maand van de islamitische kalender en herdenkt het verhaal van Abraham, die bereid was zijn zoon te offeren voor God, waarna God op het laatste moment een schaap als vervanging bood. Andere belangrijke momenten zijn Ras as-Sana, het islamitisch nieuwjaar, en Moulid an-Nabi, de geboortedag van de Profeet Mohammed.
Beste reistijd voor Jordanië
In Jordanië varieert het klimaat van mediterraans in het westen tot steppe- en woestijnklimaten dieper landinwaarts. In het westelijke deel ervaren de winters (van november tot maart) koude en natte weersomstandigheden, terwijl de zomers (van april tot november) droog en warm zijn. In Amman, de hoofdstad, is augustus de warmste maand met temperaturen rond de 30°C, terwijl januari de koudste maand is met gemiddelden rond de 10°C. De droogste periode loopt van mei tot augustus, met februari als de maand met de meeste neerslag, waarbij zelfs sneeuw kan vallen. Het steppe- en woestijnklimaat kenmerkt zich door hete, droge zomers en koele winters met weinig tot geen regenval. In Aqaba liggen de temperaturen in januari gemiddeld rond de 15°C, en stijgen ze tot ongeveer 32°C in juli. De Dode Zee en de Jordaanvallei zijn extreem heet en droog met temperaturen die vaak de 40°C bereiken. De ideale tijd voor een bezoek is tijdens de lente (april tot juni) en de herfst (september tot november), wanneer het weer mild is en de regenval afneemt.
Wat zijn de gezondheidsadviezen?
Zorg ervoor dat je tijdens je reis een vaccinatieboekje en informatie over je bloedgroep bij je draagt. Het is ook een goed idee om een Europees medisch paspoort mee te nemen, dat je kunt aanvragen bij je huisarts, GGD of andere vaccinatie-instantie. Neem een compacte reisapotheek mee met, afhankelijk van je reisdoel, items zoals jodium, pleisters, medicijnen tegen koorts, diarree, verstopping en insectenbeten. Vergeet ook geen zonnebrandcrème, ORS (Oral Rehydration Salts) voor rehydratie en eventueel medicatie tegen reisziekte. Voor persoonlijke hygiëne zijn een flesje handdesinfecterend middel en desinfectiedoekjes aan te raden. Daarnaast is het handig om een tekentang, een onbreekbare thermometer en vitaminepillen mee te nemen. Als je voorgeschreven medicijnen gebruikt, neem dan een medicijnpaspoort mee. Dit document, verkrijgbaar bij je apotheek, bevat de namen van je medicijnen in het Latijn, soms ook in het Engels, en de doseringen, wat erg nuttig kan zijn bij het zoeken naar medische hulp.
Rondreizen met een koffer of een rugzak?
In Jordanië heb je vaak eigen vervoer tot je beschikking, waardoor de manier waarop je je bagage inpakt minder cruciaal is; zelfs een koffer is handig. Qua kleding adviseren we je om praktische en makkelijk te combineren kledingstukken mee te nemen, denk aan lagen over elkaar. Gezien de culturele en religieuze normen in Jordanië is het belangrijk om kleding te dragen die respect toont voor de lokale bevolking. Voor het bezoeken van islamitische heiligdommen is het noodzakelijk dat je netjes gekleed gaat, met bedekte schouders en knieën, en zonder diepe halslijnen. Door je kleding aan te passen aan de lokale normen, zul je met meer respect behandeld worden. Hoewel toeristische centra wat flexibeler kunnen zijn, kan het dragen van korte broeken en onbedekte schouders nog steeds als ongepast worden gezien door veel Jordaniërs, hoewel dit minder het geval is in de moderne delen van Amman. In een badplaats als Aqaba is het acceptabel om zomerse kleding te dragen, maar zwemkleding zoals zwembroeken, badpakken of bikini’s zijn enkel gepast aan het strand.
Betalen in Jordanië: Euro’s wisselen of Dinars pinnen?
De Jordaanse Dinar (JOD) is de officiële valuta van Jordanië. Deze valuta is onderverdeeld in 10 dirham, 100 qirsh/piaster, of 1000 fils. Het kan soms verwarrend zijn om prijzen te begrijpen, omdat niet altijd duidelijk is of de prijs in dinar, dirham of piaster is uitgedrukt. Direct na aankomst op het vliegveld van Amman is het noodzakelijk om dinars te hebben, bijvoorbeeld voor het kopen van een visum. Je kunt daar geld opnemen of wisselen. Het is bovendien handig om altijd wat contant geld bij je te dragen voor het geval dat een geldautomaat niet functioneert. Het is belangrijk dat de dinarbiljetten die je gebruikt onbeschadigd zijn, aangezien beschadigde biljetten vaak niet worden geaccepteerd. De banken in Jordanië zijn open van 8.30 tot 12.30 uur en van 15.30 tot 18.30 uur, behalve op vrijdag; tijdens de wintermaanden van 8.00 tot 12.30 uur. Kleinere wisselkantoren zijn dagelijks geopend en blijven vaak tot laat in de avond open.
Paspoort en visums
Voor Nederlandse en Belgische toeristen die naar Jordanië reizen, is het vereist om een paspoort te bezitten dat nog ten minste zes maanden geldig is na de datum van vertrek uit Jordanië. Zorg dat je voor vertrek controleert of je paspoort nog geldig is. Reizigers uit Nederland en België moeten, ongeacht hun leeftijd, een eigen internationaal paspoort hebben (meer informatie hierover is verkrijgbaar bij je lokale gemeentehuis). Het is aan te raden om een kopie van je paspoort en eventueel je visum mee te nemen op je reis. Bewaar deze kopie in je bagage voor het geval je het origineel kwijtraakt. Bij aankomst op de luchthaven van Amman kun je een visum verkrijgen. Toeristen die hun reis hebben geboekt via een reisorganisatie en minimaal twee nachten in Jordanië verblijven, hoeven geen visumkosten te betalen.