Zimbabwe is veel meer dan alleen de spectaculaire Victoria Falls. Voor Nederlandse reizigers biedt dit Afrikaanse land bijv. authentieke safari’s in Hwange National Park, waar je op zoek gaat naar wilde honden en olifanten. Voor de waterliefhebbers is een kanosafari in Mana Pools National Park een onvergetelijke ervaring. Geschiedenisfans kunnen hun hart ophalen bij de ruïnes van Great Zimbabwe en de rotstekeningen in Matobo National Park. Hier kun je ook op zoek naar neushoorns tijdens een spannende wandelsafari. In dit artikel bespreek ik de mooiste en populairste hotposts en bezienswaardigheden van Zimbabwe. Van leukste steden tot de gaafste natuurparken. Of je nu kiest voor een self-drive avontuur, een luxe fly-in safari, of een kleinschalige groepsreis; het wordt een onvergetelijke vakantie in Zimbabwe! Wist je dat je deze bestemming ook goed kan combineren met een bezoek aan Tanzania en Zanzibar?
Mana Pools National Park
Het mana pools nationale park is een gebied dat na elk regenseizoen verandert in een gebied met grote meren. Als deze meren dan vervolgens weer langzaam opdrogen komen hier enorme hoeveelheden dieren op af zoals olifanten, buffels, luipaarden en jachtluipaarden. Als je groot wild wil bekijken is dit dus een heel goed gebied om dat doel te bereiken. De naam komt van het woord Mana, wat ‘vier’ betekend in de Shona taal. Dit staat voor de 4 permanente meren die er zijn in het mana pools nationale park. Net als veel nationale parken in Zimbabwe is ook het mana pools nationale park opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het park heeft een omvang van zo’n 2196 km² langs de oevers van de Zambezi rivier. Je kunt hier mooie safari’s ondernemen en tevens kun je hier goed vissen op tigerfish, brasem en reuzevundu. Het park ligt niet in de buurt van een grote stad of settlement dus wat dat betreft redelijk afgelegen.
Nyanga National Park
Nyanga national park ligt in het noorden van de oostelijke hooglanden van Zimbabwe. Het is officieel een van de eerste nationale parken dat is opgericht in Zimbabwe. In dit nationaal park bevinden zich enkele rivieren en stromen die zorgen dat er genoeg water is. Ook bevind zich in dit park de ‘Mount Nyangani’ en dit is tevens de hoogste berg in heel Zimbabwe. Er bevinden zich ook een paar watervallen in het Nyanga nationaal park, onder andere de diepste waterval van zimbabwe: de Mtarazi Falls. Dieren zijn in dit park ook goed vertegenwoordigd. De buffel, de leeuw, het luipaard en de hyena zijn enkele voorbeelden hiervan. Maar het park staat beter bekend om de populatie van de blauwe duiker en de samango apen. Dit zijn dieren niet te vinden zijn buiten het Oostelijke Hoogland gebied. Ook zijn er unieke planten te vinden in Nyanga national park. In het water bevinden zich ontzettend veel forel, zoals de regenboog forel en de bruine forel.
Hwange National Park
Het hwange nationale park is het grootste nationale park van Zimbabwe. Het bevind zich in het westen, tussen Bulawayo en de Victoria watervallen. Het grootste deel van dit natuurgebied bestaat uit grasvlakten en savanne. Rivieren tref je hier nauwelijks aan en de dieren drinken uit poelen die vollopen in het regenseizoen en zo goed als droog staan in de droge seizoenen. Je vind hier bijna alle diersoorten die zuidelijk Afrika rijk is. Naar schatting leven hier zo’n 25 duizend olifanten. Ook meer dan 400 vogelsoorten zijn hier te zien alsmede enorme kuddes buffels en sabelantilopen. Deze laatste diersoort wordt vaak gezien als een van de mooiste dieren van de savanne. In het park bevinden zich 3 kampen. Het ‘Main Camp’ ligt in het zuiden en is makkelijk bereikbaar vanaf de doorgaande weg van Bulawayo naar de Victoria watervallen. Daarnaast ligt in het noorden het ‘Sinamatella Camp’ en het ‘Robins camp’. Hier kun je overnachten tijdens een trektocht of safari.
Matobo National Park
Het Matobo Nationale Park is wederom een natuurgebied dat zich bevind op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De grondlegger van Zimbabwe (voorheen: Rhodesië), Cicel John Rhodes, is hier begraven toen hij in 1902 overleed. Het Matobo nationale park ligt zo’n 40 kilometer ten zuidwesten van Bulawayo. Het bevind zich aan de Matoboheuvels en heeft een oppervlakte van rond de 400 km². In het park bevinden zich een groot aantal diersoorten, varierend van 40 verschillende soorten slangen tot de zeldzame zwarte neushoorn. Ook leven er mensen in het Matobo park, te weten de San, een jagersvolk. Het zijn een soort bosjesmannen die de vele grotten bewonen tijdens de jacht. In deze grotten vind je vele spectaculaire rotstekeningen die deze bewoners hier achterlieten. De naam Matobo komt van de koning van de Ndebele stam, Mzilikazi. Hij gaf het gebied de naam Matobo, wat letterlijk vertaald in het Nederlands ‘kaalkoppen’ betekent. Dit naar aanleiding van de vele ronde vormen van de granieten stenen in de matoboheuvels, gevormd door natuurlijke erosie. Belangrijkste bezienswaardigheden van het Matobo National Park zijn de eerder genoemde rotstekeningen van de San, het graf van Cecil Rhodes op de top van de Malindidzimu en daarnaast kun je hier een fantastische Safari ondernemen.
Chazira National Park
Het Chazira nationale park is een van de grootste parken van Zimbabwe maar tegelijkertijd ook een van de minst bekende parken. Dit laatste komt vooral door de geïsoleerde ligging. De populatie van dieren is ook in dit park erg goed en het landschap is er prachtig. Door het Chazira nationale park lopen grote rivieren zoals de Mcheni en de Lwizikululu waardoor er veel water aanwezig is in het park. Het noorden van het park wordt gemarkeerd door de Tundazi berg waar naar lokaal gerucht een enorme slang leeft. Het zuiden van het park wordt gemarkeerd door de Busi rivier. In het zuidwesten is er een kamp waar men kan overnachten tijdens bijvoorbeeld safari’s.
Gonarezhou National Park
Dit Nationale park is het op een na grootste wildpark van Zimbabwe. Het park is opgericht in 1975 en de naam Gonarezhou betekent letterlijk ‘plaats van de olifanten’. Het zal dan ook niemand verbazen dat hier ontzettend veel olifanten rondlopen. Het Gonarezhou national park bevind zich in een afgelegen hoek van de Masvingoprovincie, vlakbij de grens met Mozambique en tevens ten noorden van het bekende Krugerpark wat zich bevind in Zuid Afrika. Het is de bedoeling dat deze twee parken uiteindelijk worden samengevoegd tot een groot park, te weten het Limpopo Park. Dit park zal een oppervlakte bevatten van zo’n 35.000 km².
Eastern Highlands
De Oostelijke Hooglanden (Eastern Highlands) is een berggebied in het oosten van Zimbabwe, wat een natuurlijke grens vormt met het buurland Mozambique. Het is uitermate goed geschikt om te wandelen of op trektocht te gaan. De hoogste berg van Zimbabwe, de Mount Nyangani, ligt ook in dit gebied en de beklimming hiervan duurt zo’n anderhalf uur. Op de top (ook wel World’s View genaamd) heb je een schitterend uitzicht over noordelijk Zimbabwe. Het berggebied kan onderverdeeld worden in drie gebieden. In het noorden heb je het Nyanga gebied, in het midden is er het Bvumba gebied en in het zuiden ligt het Chimanimani gebied. In al deze gebieden wonen nauwelijks mensen.
Kariba Meer
Het Kariba meer is zo’n 50 jaar geleden ontstaan doordat er een stuwdam is gebouwd. Veel inwoners moesten hierdoor verhuizen naar hoger gelegen gebieden en ook duizenden dieren moesten worden verplaatst. Het meer is 290 km lang en de breedste plek is 32 km. De totale oppervlakte is zo’n 6000 km². De Karibastuwdam bevind zich in de Zambezi rivier, die aan de grens ligt van Zimbabwe en Zambia.
Victoria Watervallen
In de Zambezi, op de grens tussen Zambia en Zimbabwe, bevinden zich de Victoria watervallen. Met een breedte van ongeveer 1700 meter en een hoogte van 100 meter is het een indrukwekkend gezicht. De watervallen werden in 1855 ontdekt door de Schotse ontdekkingsreiziger David Livingstone en deze noemde de watervallen naar de toenmalige koningin van Engeland, koningen Victoria. Ook deze watervallen staan op de werelderfgoedlijst van Unesco. De lokale bevolking noemen de watervallen ook wel Mosios-Tunya wat letterlijk ‘Rook die dondert’ betekent. De watervallen zijn een van de meest bezochte attracties van Afrika en door het vallende water is er naast de watervallen een tropisch bos ontstaan. Iets wat doorgaans niet mogelijk is in het altijd droge en warme Zimbabwe. Hier bevinden zich ook veel diersoorten en planten.
Great Zimbabwe
Groot Zimbabwe was vroeger een stad die werd beschouwd als de hoofdstad van de Shona, een bevolkingsgroep in Zimbabwe. De stad werd in de 13e eeuw gesticht en bood destijds plaats aan zo’n 18.000 inwoners. Tegenwoordig is het een ruïne, die zich bevind op de lijst van werelderfgoed locaties van Unesco. Het gebied van de ruïnes is zo’n 720 hectare. De bekendste ruïne die er te vinden is, is de ‘great enclosure’ wat hoogstwaarschijnlijk de residentie was van de koning. De dikke muren en torens zijn nog steeds te bezichtigen. Verder is er niet veel meer van heel aangezien ergens in de 19e eeuw het gebied werd geplunderd door schatgravers en gelukzoekers.
Bulawayo
Bulawayo is de op een na grootste stad van Zimbabwe. Bulawayo wordt door veel mensen gezien als een prettiger verblijf dan de hoofdstad Harare, al is er in Bulawayo niet heel veel te zien. De letterlijke betekenis van Bulawayo is ‘plaats van de slachting’. Hier wonen ongeveer 700.000 mensen en het wordt ook wel gezien als de handelshoofdstad van Zimbabwe. Enkele bezienswaardigheden die de moeite waard zijn in Bulawayo zijn het National Museum and Archives, het Natural History Museum, de National Gallery en het Zimbabwe National Railway Museum.
Harare
Harare is de hoofdstad van Zimbabwe en heeft een geschatte bevolking van 1.6 miljoen mensen. Het is hiermee vanzelfsprekend ook de grootste stad van Zimbabwe en het wordt ook wel gezien als het politiek en economisch centrum van het land. Harare heette bij oprichting in 1890 niet harare maar Fort Salisbury. Bij de oprichting was het dan ook een fort, gesticht door de grondlegger van Zimbabwe, Cecil Rhodes. In 1897 werd Salisbury een gemeente en in 1935 kreeg het stadsrechten. Het werd hiermee de hoofdstad van Rhodesie (toenmalige naam van Zimbabwe). In 1980 kwam Robert Mugabe aan de macht en in 1982 werd uiteindelijk de naam veranderd in Harare. De laatste jaren heeft de stad enorm te lijden gehad onder het onderdrukkende bewind van Mugabe. De politieke situatie is onstabiel, normale diensten als vuilnis ophalen of straten repareren gebeurt niet meer en er is sprake van een ernstige economische teruggang. Met de nieuwe president Emmerson Dambudzo Mnangagwa wordt de situatie wel verbeterd.