Mooiste bezienswaardigheden en activiteiten in Buenos Aires

Bekijk de beste deals bij onze partners

Buenos Aires is de hoofdstad van Argentinië en een van de grootste steden ter wereld. Als je de voorsteden meetelt heeft Buenos aires bijna 14 miljoen inwoners. Dat is meer dan een kwart van de totale Argentijnse bevolking. Argentijnen zelf noemen hun hoofdstad meestal Capital Federal, dit om verwarring te voorkomen met de gelijknamige provincie. Omdat Buenos Aires op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen precies tegenovergesteld aan de onze. Terwijl wij in Nederland hopen op een witte Kerst, liggen de Argentijnen eind december op het strand. Het is een populaire reisbestemming en daarom vertel ik in deze blog alles over de mooiste bezienswaardigheden en plekken in Buenos Aires. Tip: bekijk ook onze blog over de mooiste Argentijnse bezienswaardigheden. Wist je trouwens dat veel mensen vanuit deze bestemming ook doorreizen naar Antarctica?

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Wat is er te zien in Buenos Aires

Plaza San Martin

Te midden van het hectische stadscentrum is Plaza San Martin een oase van rust om even bij te komen en waar meer dan genoeg te zien is. Naast eeuwenoude bomen, Buenos Aires´ eerste wolkenkrabber Kavanagh, standbeelden en monumentale panden zijn er een aantal interessante details die je het absurde van de Argentijnse maatschappij overduidelijk demonstreren. Tegenover het treinstation is er een klokkentoren die je onmiddellijk aan de Big Ben doet denken. De toren was een geschenk van de Engelse gemeenschap aan Argentinië om honderd jaar onafhankelijkheid van Spanje te herdenken en kreeg daarom de bijnaam “Engelse Toren”. Argentinië was echter in 1982 zo dom om zeggenschap te claimen over de Britse Falkland eilanden, een groepje eilanden ver uit de kust, waar behalve schapen niet veel te halen is en verklaarde de oorlog aan Margaret Thatcher. De goed geoliede Britse oorlogsmachine stak de Atlantische oceaan over en maakte korte metten met het slecht uitgeruste Argentijnse leger. Het betekende het einde van de dictatuur, maar het liet de Argentijnen met een bitter gevoel achter over de “Islas Malvinas”. Om een lang verhaal kort te maken, de Argentijnen bouwden een statig monument om de slachtoffers van de oorlog te herdenken en zetten dit recht tegenover de oude klokkentoren neer. Reden genoeg om de naam van het monument van Engelse in Monumentale toren te veranderen.

Avenida de Mayo

Naast het feit dat vrijwel alle anti-regeringsdemonstraties door deze straat gaan is Avenida de Mayo een toonbeeld van pracht en praal die de vergane glorie van Buenos Aires doen herleven. De Argentijnse hoofdstad wordt vaak omschreven als het Parijs van Zuid-Amerika, iets wat op geen andere plek dan hier beter tot zijn recht komt. Statige gebouwen en oude paleizen zijn verrezen langs deze laan, de meeste afkomstig uit het begin van de 20e eeuw, toen Argentinië tot de top tien van rijkste landen ter wereld behoorde. Industrielen en ticonen uit de industrie bouwden hier hun optrekjes en veel gebouwen zijn doordrenkt van historie. Onder de voornaamste behoren het Palacio Barolo en Grand Cafe Tortoni, het allereerste cafe uit 1858. Aan het begin van de straat is tevens La Casa Rosada te vinden, het presidentieel paleis waar Eva Perron destijds vanaf het balkon het Argentijnse volk toesprak. Plaza de Mayo ligt daar net voor en was jarenlang de plek waar de dwaze moeders iedere donderdag protesteerden tegen de regering om aandacht te vragen voor de mensen die verdwenen waren tijdens de dictatuur. Wie de hele Avenida de Mayo afloopt eindigt uiteindelijk bij het nationaal congresgebouw, een statig pand dat eveneens dateert uit het begin van de 20e eeuw en waar het parlement tot op de dag van vandaag samenkomt, trachtend de problemen van het land op te lossen.

Floralis Generica

De prestigieuze Argentijnse architect Eduardo Catalano doneerde dit momument in 2002 aan de stad Buenos Aires. Het is te vinden naast de imposante faculteit rechten van de Universiteit van Buenos Aires, op het plaza de las Naciones Unidas, gelegen langs Avenida Libertador, op loopafstand van kerkhof Recoleta. Geheel opgetrokken uit aluminium en vliegtuigmateriaal is het curieuze feit van dit monument dat de enorme bloem zich ’s ochtends bij zonsopgang opent en ’s avonds langzaam weer zijn bladeren sluit.

Feria de Mataderos

Een beetje uit de buurt voor de stadswandelaar, maar zeker de moeite waard, is een bezoek aan de markt van Mataderos in de gelijknamige wijk. Iedere zondag is het opnieuw raak en kun je de geuren en smaken van de Argentijnse Pampa’s zelf proeven op deze plek. Heel het Argentijnse platteland is vertegenwoordigd op deze markt en de gaucho’s zijn nu eens een keer niet ver op de groene vlakten maar recht voor je neus in de straten van de stad. Choripan en Mate zijn het sleutelwoord.

Parque 3 de Febrero

Daar waar de bebouwing ophoudt langs avenida de Libertador beginnen de stadsparken. Officieel is de naam Parque 3 de Febrero, maar in de volksmond is de groene zone beter bekend als Los Bosques de Palermo. Wanneer de porteños op zoek zijn om even de drukte van de concrete jungle te ontsnappen is dit de plek bij uitstek. Tussen de palmbomen strijken mensen neer voor een mate, rennen joggers zwetend rond en maken rolschaatsers sierlijke rondjes. In de rozentuinen waan je je in Versailles en voor degenen die het water op willen zijn roeibootjes en waterfietsen te huur. Voor degenen die echt iets speciaals willen, ga op zoek naar de Japanse tuinen (Jardin Japones) en laat je in oosterse sferen verwennen door ware sushi grootmeesters.

Abasto en Almagro

De grote namen uit de tangowereld waren afkomstig uit deze wijken en hun naam leeft voor altijd voort in deze straten. Wie toeristisch Boca wel gezien heeft, genoeg heeft van de geur van het antiek in San Telmo en even geen zin heeft in de dure prijzen van Palermo doet er goed aan om zich eens in deze wijken te wagen. Over een jaar of tien zullen deze wijken behoorlijk veranderd zijn, maar vooralsnog is dit de plek waar je kleine barretjes kunt vinden die zich vullen met de echte locals, kleine restaurants die zich voorzichtig wagen aan een internationale keuken en terrasjes die zich in de avonduren vullen met toeschouwers van een spontaan ontstaan tango kwartet. Hier leeft de echte Argentijnse artiest nog in zijn atelier, trekt de muzikant op straat zijn bandeon tevoorschijn en kijkt Carlos Gardel je lachend toe terwijl zijn liederen op straat zijn opgetekend.


Wat is er te doen in Buenos Aires

Feria de San Telmo

Schuifel federe zondag met de andere toeristen mee over de beroemde antiekmarkt van San Telmo, iedere zondag hetzelfde toneel met de dezelfde spelers. Rond Plaza Dorrego is het een komen en gaan van mensen. Er wordt tango gedanst op straat, tussen de marktkraampjes wordt onderhandeld over de prijs van oude flessen en even verder proberen straatartiesten wat losse peso’s te verdienen. Leuk voor een terrasje en wat dwalen, maar onderschat het toeristengehalte niet.

La linea A

De oudste metro in Zuid-Amerika is de Linea A in Buenos Aires. Geopend in 1913 lijkt deze metro sinds die tijd nog niet al teveel veranderd. In oude wagentjes met houten banken en schemerlampjes die het geheel een sprookjeslicht geven raast de zogenaamde Subte langs oude stations die je meenemen op een reis door het verleden. Vanaf het presidentieel paleis, via het congresgebouw door richting het hart van deze enorme stad. Wat beter dan onbekende plekken te verkennen door uit te stappen bij stations waarvan de naam gewoon interessant klinkt?

Hotelos

Toevallig single en op bezoek in de Argentijnse hoofdstad? Volgens de verhalen zijn er meer Hotelos dan bakkerijen te vinden. Een concept wat in Europa eigenlijk helemaal niet bestaat, maar voor vele Argentijnen is het verhaal achter deze liefdeshotels een succes. Overal zijn ze te vinden en afhankelijk van de kwaliteit betaal je een bepaalde prijs, meestal voor beurten van twee uur… Secretaresses die met de baas gaan lunchen, vader die ’s middags om twee uur prive tennisles heeft? Spiegels aan het plafond, interessante meubels die uitnodigen tot ongekende posities? Of liever een jacuzzi en een filmscenario, waar je als Julius Ceasar tussen paarden en zuilen loopt, op zoek naar je geliefde die zich speels verstopt.

Milonga

Voor wie zich in het bestaan van de tango wil verdiepen is er eigenlijk maar een antwoord: De Milonga. Deze kleine, vaak afgelegen barretjes, zijn de plekken waar na middernacht de Argentijnsen zelf tango komen dansen. Vanaf tafeltjes langs de vloer speuren man en vrouw langs de rijen, waarna vanzelfsprekend de man, met een beleefd knikje een dame zo mee de vloer optrekt voor een paar rondjes. Zelf niet van plan de stoute schoenen aan te trekken, zorg dan dat je niet plaats neemt aan de voorste tafeltjes. Anders zul je heel wat keren nee moeten zeggen. Bekende Milonga’s zijn La Viruta, La Casita, La Catedral en La Marshall.

Voetbalwedstrijd Boca Juniors

Als er een ding is wat alle Argentijnen samenbrengt, is het wel voetbal. Jong en oud, rijk en arm, alles gaat plat als la Seleccion een wedstrijd speelt. Wie het Argentijnse voetbalplezier een keer zelf mee wil maken is een bezoek aan een voetbalwedstrijd van Boca Juniors een echte beleving. En als je een kaartje voor een klassieker zoals Boca – Rvier of Boca – Independiente te pakken krijgt, prijs je dan onder de gelukkigen. Zing, schreeuw en voel de Argentijnse passie je nekharen omhoog zetten.

Museum Malba

Voor wie een beetje van kunst houdt is Malba het museum dat je niet mag missen. Dit bijzondere gebouw huist de prive kunst collectie van het een van Argentinie’s meest rijke families, vandaar de sjieke subnaam Colección Constantini. Het MALBA biedt een plaats aan allerlei soorten moderne Latijns-Amerikaanse kunst. Zo zijn Frida Kahlo en Diego Riveras (lovers uit Mexico) er te onder meer te vinden. Daarnaast bevinden er zich in het pand ook een cinema voor onafhankelijke film, een uitstekend restaurant en een interessante kunstwinkel.

Tango Show

Slechts zelden zul je Argentijnen deze shows zien bezoeken, maar de goed opgebouwde spektakels in vaak oude theaters, kunnen op zich best een keer de moeite waard zijn. Ga uit van een publiek dat voor de helft bestaat uit netjes opgedofte toeristen uit Brazilië die een weekend komen shoppen vanwege de goedkope peso. De andere helft bestaat uit groepen toeristen zoals je die over het plein achter een vlaggetje aan ziet lopen. Mocht je echter toch het geld hebben en teveel tijd, dan zijn de betere shows Senor Tango, Esquina Carlos Gardel, Sabor a Tango en Esquina Homero Manzi.

Bosques de Palermo

Daar waar de bebouwing aan Avenida Libertador ophoudt beginnen Los Bosques de Palermo. Dit Central Park van Buenos Aires loopt tot aan de Rio de la Plata, met slechts een snelweg en een vliegveld voor nationale vluchten alvorens je waterkant bereikt. De uitgestrekte bossen en vijvers die samen het park vormen stammen uit het midden van de 19e eeuw toen er veel zand nodig was voor het aanleggen van al de nieuwe spoorlijnen die de uithoeken van het land met Buenos Aires moesten verbinden. De afgravingen vulden zich met water en vandaag de dag zijn het bebosde lanen, rozentuinen en pergola’s waar de portenos gaan hardlopen, gitaar spelen of ieder weekend en masse bevolken. Blijf ’s nachts echter niet al te lang, want travestieten willen zich nog wel eens van het park meester maken gedurende de nachtelijke uurtjes.

Helados!

Dat de Argentijnen eigenlijk een combinatie van allerlei afgedankt Zuid-Europees rommel is wordt duidelijk als je het telefoonboek openslaat. Engelse, Spaanse, Franse, Duitse en vooral veel Italiaanse namen. Niet voor niks dat pizza’s bijna Argentijns van origine zijn en overal verse pasta’s te koop zijn. Wat je echter met een beetje lekker weer absoluut niet mag missen zijn de eindeloze ijszaken waar huisgemaakt schepijs wordt verkocht. Een hoorntje, een bekertje of maatbakken tot anderhalve kilo. Laat je verleiden, alleen of met vrienden en droom weg op de smaken van dit heerlijk koude goed.

A la bicicleta!

Hoewel er onder de het bewind van de laatste burgemeester volop fietspaden zijn aangelegd, gratis fietsen worden uitgeleend en er uitgebreid reclame voor ‘deze schone manier van transport’ wordt gemaakt, kijkt menig automobilist nog verrast en soms geschrokken wanneer hij weer net een fietser heeft gemist. Fietsen is in opkomst in de stad er er kunnen verschillende fietstours worden geboekt, maar weet dat de meeste bus-, vracht, en autochauffeurs je net zo belangrijk vinden als de talloze gaten in de weg.


Populaire wijken en gebieden

Palermo

Palermo is een van de grootste wijken van Buenos Aires en de plek bij uitstek waar je de trendy designwinkels, hippe restaurants en alle denkbare typen barren zult vinden. Onder verdeeld in Palermo Viejo met zijn parken en boulevards, Palermo Soho vol trendy winkels met designerkleding, Palermo Hollywood gevuld met uitgaansgelegenheden en Palermo Chico voor de meer exclusieve Argentijn. Deze wijk is de plek bij uitstek om eens lekker te gaan dwalen door de straten als je een verloren middag hebt en het gevoel van Buenos Aires wilt proeven. Het publiek is jong en trendy en veel buitenlandse studenten eindigen ergens op een kamer in deze wijk. Er is genoeg straatleven te vinden en gegarandeerd dat je aandacht telkens door iets nieuws getrokken wordt. Rond plaza Serrano en plaza Armenia in Palermo Viejo bruist het permanent en blijven de terrasjes tot ’s avonds laat gevuld. De oude woningen zijn omgetoverd tot trendy winkels waar Argentijnse ontwerpers hun nieuwste creaties verkopen. Tussen het shoppen door zijn er talrijke restaurants met terrassen en dakterrassen om te lunchen of om even bij te komen met een bakje koffie of een koude Quilmes.

Wie daarna gelijk door wil richting een goede maaltijd, doet er goed om het spoor over te steken en Palermo Hollywood binnen te lopen. Vernoemd naar de vele televisiestudio’s in deze buurt is het ook een van de verzamelpunten geworden waar de Argentijnen hun lange nacht beginnen. Moderne torenflats heten je welkom terwijl je Avenida Juan B Justo oversteekt. Daarna resten slechts kleine straatjes waar altijd dingen in beweging zijn. Er is veel gewerkt aan de begaanbaarheid de laatste jaren. De stoepen zijn verbreed en overal zijn inmiddels terrassen verschenen, sommigen (zoals Bar Unico) zelfs tot een uur of vijf ’s ochtends gevuld. De straten zijn een verzameling van restaurants van allerlei soort en keuken; uit de ene bar klinkt live muziek en van een ander dak is zacht een tango te horen.

Las Cañitas

Net onder Palermo Hollywood geplakt is het gedeelte dat Las Canitas genoemd wordt, nog een zone die gevuld met restaurants, barren en kleine clubs, alles levert voor een goede avond uit. De mensen zijn hier net iets rijker, iets meer yuppie, maar het hoort allemaal bij de diversiteit van het leven in Buenos Aires. Naast de dure internationale keukens met linnen servetten zijn er dan ook traditionele parillas te vinden, waar je op plastic stoelen aan een opklaptafeltje je steak kunt bestellen en als je dan eindelijk van tafel gaat kun je gelijk door een sjieke bar in.

Recoleta

Wie zich graag wil ophouden tussen de Argentijnse gegoede burgerij, kan zich vermaken in Barrio Recoleta, een wijk die een kopie lijkt van een Quartier Parisienne. Vol statige gebouwen, deftige ambassades, kleine pleintjes waar opgetutte dames hun geparfumeerde hondjes uitlaten, verborgen kunstgaleries en exquisite restaurants voor culinaire fijnproevers. Recoleta is er vol van. En natuurlijk niet te missen, het befaamde kerkhof van Recoletta, waar de meest bekende tombe die van wijlen Eva Perron is, maar waar de andere 8000 grafcomplexen minstens zo indrukwekkend zijn.

Microcentro

Het zakencentrum van de stad is misschien wel de meest drukke zone van Buenos Aires. Het lijkt wel of de vele tienduizenden forensen die buiten de stad wonen en iedere dag in enorme getallen weer uit bus, trein of metro komen stromen allemaal hier hun kantoor hebben. Het verkeer staat permanent vast en de straten zijn gevuld met zich haastende mensen. Boodschappers razen heen en weer tussen kantoren, toeristen blijven vertwijfeld staan niet wetend waar ze heen moeten, zakenmensen rennen je ondersteboven en vakkundige obers balanceren daar probleemloos hun dienblad vol koffiekopjes weer doorheen. Het grootste voetgangersgebied van de stad, Calle Florida, vol met winkels, kraampjes en verkopers van uiteenlopende tangoshow en toeristentrips maken de chaos compleet. Nadat de winkels en kantoren hun deuren gesloten hebben wordt het echter stil en verlaten en blijven straathoeken vol afval als enige getuigen achter van wat zich er die dag allemaal wel niet heeft afgespeeld.

Puerto Madero

De meest nieuwe wijk van Buenos Aires is Puerto Madero. Het oude en vervallen havengebied is gedurende de afgelopen twintig jaar van no-go zone omgetoverd tot het moderne gezicht van de Argentijnse hoofdstad. Er is aan elk detail gedacht en de veiligheid op straat is nergens beter dan in dit gedeelte van Buenos Aires. Gloednieuwe wolkenkrabbers sieren de horizon, de oude vleespakhuizen zijn verbouwd tot exclusieve restaurants en de duurdere hotels zoals het Hilton, Hotel Madero en het bijzondere Faena Hotel & Universe zijn hier gevestigd. Vanwege de ligging aan Rio de Plata is er altijd een verkoelend briesje, volgens de Argentijnen de overduidelijke reden dat de prijzen per vierkante meter de duurste zijn van de hele stad. Gedurende de zomermaanden kan de temperatuur in de stad namelijk tot boven de 35 graden oplopen. Daar waar de bebouwing ophoudt, begint een groot natuurreservaat, het meest dichtbij gelegen stukje groen waar je even aan de mensenmassa’s en het drukke verkeer kunt ontsnappen. Na een wandeling door de natuur met de skyline van Buenos Aires op de achtergrond, is de zogenoemde ‘choripan’ – de Argentijnse versie van een broodje gegrilde worst – een absolute aanrader bij een van de vele kraampjes die langs de costanera zijn opgezet. Wie zich echter prima thuisvoelt aan de waterkant met een stedelijke blik kan ook een fles champagne bestellen aan een van de vele terrassen met comfortable sofa’s of zich tegoed doen aan een prettig stukje vlees. Langs de kades waar vroeger de schepen aanmeerden om volgeladen te worden met het kwaliteitsvlees van de uitgestrekte pampa’s, barst het nu van de restaurants en hippe barren. Bruingebrande rolschaatsers, toeristen die de oude hijskranen en zeilschepen fotograferen en personeel dat net gekleed in pak uit de kantoren stroomt tijdens de lunch of na de werkdag vormen het publiek dat hier voorbij trekt. Maxima studeerde hier aan de universiteit en net naast de kenmerkende brug ‘Puente de las mujeres’ is ook de Nederlandse ambassade te vinden.

Boca

Bekend vanwege zijn gekleurde spaanplaten huisjes en geroemd als geboorteplaats van de tango, is Boca een van de oudste wijken van de stad. De Europese immigranten die halverwege de negentiende eeuw naar Zuid-Amerika kwamen, werden hier aan wal gezet om een bestaan in een nieuw en onontgonnen land op te bouwen. Vaak kwamen ze terecht in conventillos, een verzameling kamertjes rond een gemeenschappelijke binnenplaats met gedeelde sanitaire voorzieningen en een gezamenlijke keuken. Veel immigranten uit andere Zuid-Amerikaanse landen komen nog steeds op dit soort plekken terecht wanneer ze neerstrijken in Buenos Aires en leven vaak met hele families op een kamertje. Boca is een oude en vervallen wijk waar de meer armere Argentijnen en veel immigranten wonen, soms in zelf gefabriceerde huisjes onder bruggen en langs de weg. Na een uur of zeven verandert de hele wijk in een no-go zone waar je beter uit kunt kijken welk straatje je in slaat. Het van de ansichtkaarten bekende Caminito met zijn felle kleuren is feitelijk niet meer dan een blokje om, waar je binnen een uur doorheen wandelt. Tenzij je vastloopt op een straatverkoper of een van de vele aandringende obers die je op een terras neerzetten waar een biertje minstens twee keer zo duur is als elders in de stad en waar de te snel gebakken steak voor teveel geld aan je wordt verkocht. De oude brug over rivier riachuelo waarlangs je voorheen de stad verliet is een foto waard en verder zijn er enkele goede musea te vinden zoals Museo Quinquela Martín, PROA en natuurlijk het museum van voetbalclub Boca Juniors.

San Telmo

Heel even werd San Telmo uitgeroepen tot onafhankelijke republiek en het was met zijn bijzondere karakter zelfs nog helemaal niet zo gek geweest. San Telmo is de wijk van de kunstenaars, de wijk van de straatartiesten, het is het bohemische Buenos Aires. De schallende dronkaard die ’s nachts nog mijmert over de socialistische revolutie, een operazangeres die giechelend nog een laatste toonladder over het plein doet rollen alvorens te gaan slapen. In de kleine kroegen verzamelen zich intellectuelen, een deur aan de straat zonder bord leidt naar een donkere milonga waar een orkest tot vroeg in de morgen speelt en mensen in het schemer dansen. In San Telmo zijn de restaurants nog verlicht met tl-buizen, spelen gepensioneerde mannen nog een potje schaak in het park en glimmen de kinderkopjes in de straten als de schoonmaakploeg is langsgeweest, voordat de nieuwe dag begint.


Handige reisinformatie en veelgestelde vragen

Wat voor weer kan ik verwachten?

Het klimaat van Buenos Aires is subtropisch, met hete zomers en milde winters. De temperatuur in de zomer lijkt vaak hoger dan de thermometer aangeeft door de hoge luchtvochtigheid. Ook in de winter is lucht erg vochtig, wat vaak leidt tot dichte mist. Het vriest zelden in de stad Buenos Aires. De lente en herfst zijn dus de beste seizoen om Buenos Aires te bezoeken: de temperatuur is aangenaam en bovendien zijn er dan talloze festivals in de stad. Wil je naast Buenos Aires ook andere delen van Argentinië bezoeken, houdt er dan rekening mee dat Patagonië in de zomer en het noorden in de winter het aangenaamst zijn.

Hoe kan ik betalen in de stad?

De Argentijnse peso is de officiële munteenheid in Argentinië. De peso zelf bestaat uit honderd centavos. Om een prijs in pesos aan te duiden, gebruiken de Argentijnen het dollarteken: $. Om verwarring te voorkomen, worden prijzen in dollars aangeduid als U$D. De laatste jaren was 1 euro ongeveer 5,5 peso waard, maar dit kan per dag verschillen. Vaak is er in Buenos Aires een groot tekort aan muntjes. Het is dus handig om een paar muntjes in je portemonnee te bewaren, voor het geval je met de bus gaat die alleen munten accepteert, je een portier wilt tippen of onverwacht naar een betaald toilet moet. De laatste jaren in het aantal mobiele pinapparaten gelukkig sterk toegenomen.

Is dit een veilige reisbestemming?

Waar toeristen zijn, zijn zakkenrollers, oplichters en sjacheraars. Buenos Aires vormt hierop geen uitzondering. Let dus goed op je spullen – vooral in drukke winkelstraten en stations – of beter nog: neem alleen het absoluut noodzakelijke mee. Vaak heb je niet meer nodig dan wat geld en een bankpas om de dag door te komen. Pas op met het nemen van taxi’s. Zeker bij drukbezochte plaatsen als het Retiro busstation of de luchthavens worden sommige taxi’s gerund door criminele organisaties. Ze proberen je peso’s voor vals geld om te ruilen of gaan er met je bagage vandoor. Voor een veilige rit kun je het beste telefonisch een taxi bestellen. Ook de door de politie gecontroleerde standplaatsen zijn in het algemeen veilig. Wees wantrouwig tegenover taxi’s die wachten bij drukke toeristische trekpleisters. Verder zijn er bepaalde wijken die je ´s avonds beter kunt mijden, zoals Retiro, La Boca en Villa Riachuelo. In de meeste uitgaansgebieden is volop politie aanwezig.