Hoe bereid jij je voor op een lange autorit met kinderen? Je wil wat zien van de wereld. Maar om ergens te komen, moet je soms lang achter elkaar in de auto zitten. En dat is voor niemand een pretje. Veel volwassenen zien al op tegen de rit, maar voor kinderen is het nog veel lastiger. Zij hebben er moeite mee om zo lang stil te zitten en de verveling slaat snel toe. Dit kan leiden tot irritaties waardoor de ontspannen sfeer van de vakantie meteen al verpest is. Daarom is het belangrijk dat je jou goed voorbereidt op een lange rit met kinderen. Zo maak je de reis voor iedereen een stuk aangenamer. In deze blog geef ik je handige tips die je zelf kunt toepassen op je volgende autovakantie.
Wil je meer over dit onderwerp lezen? Recent heb ik ook een blog geschreven over kindvriendelijke wintersportvakanties en tips voor een weekendje weg met kinderen.
Hier moet je aan denken voor je vertrekt
Een lange autorit is voor iedereen vermoeiend. Je houdt het beter vol wanneer je uitgerust op reis gaat. Dit geldt ook voor jouw kinderen. Zorg er daarom voor dat ze van tevoren voldoende slaap hebben gekregen zodat ze fit aan de reis beginnen. Maar dan ben je er nog lang niet. Om de rit met kinderen zo prettig mogelijk te maken, is het belangrijk dat je hen bij de reis betrekt. Als ze oud genoeg zijn, kan je met hen bespreken waar je heen gaat en hoe lang het gaat duren. Je kan zelfs de routekaart voor hen uitprinten zodat ze onderweg precies kunnen zien waar ze zijn. Dit maakt de reis een stuk dynamischer. Zeker als je er ook nog een spelelement aan verbindt.
Zorg voor entertainment
Omdat kinderen zich snel vervelen, moet je altijd zorgen dat er voldoende entertainment in de auto voor handen is. Misschien heb je wel een klein tv scherm op de achterbank of kan je een laptop meenemen, waar ze filmpjes op kunnen kijken. Toch loop je dan ook het risico dat ze sneller wagenziek worden. Om dit te voorkomen, is het verstandig om de tijd achter een scherm te beperken. Als afwisseling kan je onderweg wat ouderwetse spelletjes met ze spelen. Dit is niet alleen voor jouw kinderen leuk, maar zelf doe je er ook enthousiast aan mee. Een spelletje als ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet…’ blijft leuk voor iedereen. Maar ook gezellig met zijn allen meezingen met een cd, zorgt ervoor dat de rit snel voorbij is.
Neem voldoende eten en drinken mee
Hongerige kinderen worden vervelend. Daarom is het belangrijk dat je voldoende eten en drinken voor onderweg meeneemt. Zorg er alleen wel voor dat ze niet teveel gaan snoepen. Hierdoor worden ze niet alleen overactief, maar ook bevordert dit een misselijk gevoel. En dat wil je te allen tijde voorkomen in de auto. Je kan er ook voor kiezen om regelmatig een pauze in te lassen. Op die momenten kunnen ze hun energie even kwijt.
Ga veilig op reis
Als je goed voorbereid op reis gaat, moet je niet alleen denken aan het entertainment en het eten. Wanneer je een lange autorit met jouw gezin voor de boeg hebt, is het belangrijk dat jouw auto veilig is. Voor je op reis gaat, is het verstandig om jouw auto te laten checken op de meest essentiële onderdelen. Zo zorgt je dat het oliepeil in orde is en dat de motor de rit aan kan. Tevens moet je aan jouw banden denken. Maar welke zomerband is geschikt? Dat is een vraag die niet zo makkelijk te beantwoorden is. Welke zomerband het beste bij jouw auto past, hangt van een aantal factoren af. De duurste band is zelfs lang niet altijd de beste. Jaarlijks doen een aantal grote organisaties een bandentest, zoals ANWB en Autoweek. Dit is een goede graadmeter voor geschikte zomerbanden. Heb je alle maatregelen getroffen? Dan heb je een veilig en gezellig begin van jouw vakantie.
13 kindvriendelijke reistips voor lange autoritten
- Zorg ervoor dat jonge kinderen niet al te uitgerust aan een autorit beginnen: hoe sneller ze in de auto in slaap vallen, hoe relaxer de autorit voor de ouders wordt. Vertrek dus eerder om 07u ’s ochtends dan om 12u ’s middags. Kinderen tot ongeveer 10-12 jaar vallen doorgaans gemakkelijk in slaap in de auto, en zeker als je voor het nodige comfort hebt gezorgd: een kussentje als neksteun, een dekentje zodat ze het comfortabel warm hebben.
- Nog belangrijker is dat jullie (de ouders) zélf uitgerust aan de trip beginnen. Ideaal is wanneer één van de ouders enkele dagen van tevoren overschakelt van dag- naar nachtritme zodat er ’s nachts kan gereden worden. De ouder die zich opoffert is dan misschien de eerst dag(en) van de vakantie wat minder fris, maar het weegt toch op tegen een veiliger verplaatsing naar de bestemming. Uiteraard moet de chauffeur af en toe eens afgelost worden. Idem voor de terugreis uiteraard.
- Zorg zeker voor een verrassingsdoos. Verzamel gedurende enkele weken voor het vertrek stiekem een aantal goedkope, kleine spelletjes, pak die leuk in en stop die in de verrassingstas. Als de gevreesde vraag “is het nog ver?” komt kan je ze laten grabbelen, en naar gelang de kwaliteit van het kadootje zijn de ouders voor korte of lange tijd safe. Winkelketens zoals Wibra, Zeeman, Kruidvat en Action hebben regelmatig superaanbiedingen die voor die verrassingsbox van pas komen. En denk eraan: ook de terugreis kan lastig worden, dus deel alles niet uit tijdens het vertrek.
- Voorzie ook één supercadeau dat als dusdanig aangekondigd wordt, bv. als jullie halverwege zijn. Dat kan een digitale sudoku zijn, of een nieuw boek of een dikke strip – maar in elk geval iets dat ze al in de auto kunnen gebruiken.
- Woordspelletjes die je koppelt aan het verkeer vullen de tijd goed als je veel op snelwegen moet rijden. “Zoveel mogelijk nationaliteiten noteren”, of “dezelfde auto zoals de onze zoeken, maar met de nummerplaat van een ander land” is zeker bij filerijden aanbevolen. Heb je “en toen…” al eens geprobeerd? Begin zelf een verhaaltje te vertellen, en na een tijdje zeg je “en toen” en duid je iemand aan die verder moet vertellen. “Ja/nee” ken je zeker: om ter langst over een bepaald onderwerp vertellen zonder “ja” of “nee” te zeggen. En voor “ik ga op reis en ik neem mee…” heb je ook geen attributen nodig. Noteer ook: “ik zie, ik zie, ik zie wat jij niet ziet” als mogelijkheid, evenals “om ter snelst een dier zoeken dat begint met de laatste letter van het vorig dier”. Speel ook eens “spiegelwoorden” zoeken: kok, pap, lepel, negen, redder, enz.
- Ga voor het vertrek met hen een voorraad snoep inkopen. Selecteer vooral de snoepjes die lang meegaan (zoals lollies) en probeer zoveel mogelijk suikervrij snoepgoed te vinden. Maar als dit niet lukt, maak er dan geen drama van. Hou die grote snoepzak wel zélf bij, en bedenk een spelletje wanneer ze af en toe een snoepje mogen vragen (bv. als ze een schaap, een koe én een paard hebben gezien).
- Geef je niet zomaar gewonnen als één van de kinderen autoziekte of reisziekte heeft. Vaak helpt een pilletje (vraag raad aan jouw apotheker), maar soms doet een vitamientje wonderen als je zegt dat het een pilletje is om niet ziek te worden (voorwaarde is dan dat ze het vitaminedoosje niet herkennen). Betrouwbare informatie over reisziekte (wagenziekte) vind je op de website thuisarts.nl
- Reis je met heel kleine kinderen? Maak hun geliefde knuffel dan vast met een touwtje om hun pols zodat ze niet beginnen te huilen als beertje op de grond valt.
- Hoe ouder de kinderen zijn, hoe meer randapparatuur ze willen meenemen: iPod, smartphone, laptop, spelcomputer, enz. Vaak kunnen ouders hen ervan overtuigen om dat niet mee te nemen door te zeggen dat het kan gestolen worden. Aanvaard de nieuwe media en de nieuwe technologie. Spelletjes op de telefoon of iPad zijn misschien niet altijd erg verantwoord, maar tijdens een autorit is het veel belangrijker dat ze zich niet vervelen en iets doen dat ze graag doen.
- Kinderen van elke leeftijd houden van muziek, om het even of het Plop-liedjes, K3 of Justin Bieber is. Als ze een walkman of mp3-speler hebben, zorg dan voor voldoende batterijen. En als je speciaal voor de reis een nieuwe zou kopen, besteed dan iets meer geld zodat het ding meer dan één vakantie meegaat. Overigens: een eigen muziekspeler zal de wachttijden voor hen veel draaglijker maken.
- De lunchstop mag best eens pedagogisch niet verantwoord zijn: stop dus bij Mac Donalds – je vindt er in het buitenland gegarandeerd langs de snelweg. Het is niet de gezondste stop die je kan maken (maar wel hygiënisch veilig) en voor kinderen is het herkenbaar én zeker de leukste stop onderweg. Frietjes: natuurlijk (die van MacDonalds zijn naar ’t schijnt de minst ongezonde van allemaal).
- Bespreek vooraf wie waar in de auto zal zitten. Wellicht hebben de kinderen hun vaste plaats achteraan, maar misschien kan je voor de reis eens iets totaal anders proberen: bv. één ouder achterin? Zo vermijd je dat er achteraan ruzie komt en je brandjes moet blussen.
- Kopieer een grote kaart uit een atlas zodat de kinderen altijd weten waar ze zijn. Of nog beter: leer ze kaartlezen. Vraag ze om de naam van de volgende afrit of stad te zoeken. En laat ze onderweg opvallende herkenningspunten noteren die jullie moeten “helpen” om de weg terug naar huis te vinden.