Parijs wordt bediend door twee belangrijke internationale luchthavens: Charles de Gaulle (CDG) en Orly (ORY). Charles de Gaulle, gelegen in Roissy, is de grootste en drukste, en fungeert als het belangrijkste internationale knooppunt voor Frankrijk. Deze luchthaven is voornamelijk gericht op internationale vluchten en heeft drie terminals: 1, 2 en 3. CDG is de thuisbasis van Air France en een belangrijk knooppunt voor andere internationale luchtvaartmaatschappijen. Orly ligt dichter bij het centrum van Parijs en handelt voornamelijk Europese en binnenlandse vluchten af. Orly is opgesplitst in twee terminals: Orly 1-2-3 en Orly 4. Deze luchthaven is populair voor korte-afstandsvluchten en biedt ook enkele trans-Atlantische routes. Beide luchthavens zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer, inclusief bussen, treinen en taxi’s. CDG heeft bovendien een directe treinverbinding met het centrum via de RER B-lijn, terwijl Orly bereikbaar is via de Orlyval lichte metro en de RER B. In deze blog vind je een overzicht met alle 4 de luchthavens in de stad, en kun je meer details lezen over de grootste toeristische luchthaven: Charles de Gaulle Airport.
Overzicht 4 luchthavens in Frankrijk
Charles de Gaulle Airport
Adres: 95700 Roissy-en-France
IATA-luchthavencode: CDG
ICAO-luchthavencode: LFPG
Alias: Charles de Gaulle
Aéroport de Paris-Beauvais-Tillé
Adres: Route de l’aéroport, 60000 Tillé
IATA-luchthavencode: BVA
ICAO-luchthavencode: LFOB
Alias: Beauvais
Orly Airport
Adres: 94390 Orly
IATA-luchthavencode: ORY
ICAO-luchthavencode: LFPO
Alias: Orly
Aéroport de Paris-Le Bourget
Adres: 1 Rue Désiré Lucca, 93350 Le Bourget
IATA-luchthavencode: LBG
ICAO-luchthavencode: LFPD
Alias: Paris-Le Bourget
Charles de Gaulle Airport
De luchthaven Charles De Gaulle is één van de belangrijkste luchthavens in het noordoosten van de stad Parijs. De luchthaven beschikt over drie terminals, Terminal 1, Terminal 2 en Terminal 3. Terminal 2, op de luchthaven Charles De Gaulle, is zo groot dat deze is onderverdeeld in 7 delen. Ze zijn genoemd van 2A tot 2G. Terminal 3 was voorheen bekend als T9. Als je via Parijs reist, of een tussenstop op deze plaats hebt, moet je controleren welke terminal op je ticket staat vermeld. Aangezien de luchthaven Charles De Gaulle een erg grote luchthaven is, verliezen mensen die er voor de eerste keer naartoe reizen wel eens het gevoel van richting en tijd op het vliegveld.
Tip: all-in op vakantie naar Frankrijk? Hier vind je de beste all-inclusive hotels van Frankrijk! Of check de hotels op het kindvriendelijke Corsica.
CDGVAL metro
Er is een CDGVAL-shuttletrein, een dienst die de verschillende terminals met elkaar verbindt. Deze pendeldienst is een metro die automatisch rijdt. Je moet uiterst voorzichtig zijn met betrekking tot de terminal waarop jouw volgende vlucht zal vertrekken. Dit komt omdat de shuttletrein twee tussenstops maakt om alle drie de terminals op de luchthaven Charles De Gaulle te overbruggen. En er zijn weinig aanwijzingen om aan te geven waar de terminals zijn en welke vlucht van die specifieke terminal zal vertrekken. Normaal gesproken vertrekken de Air France vluchten vanaf Terminal 2.
Lounges op de luchthaven
Een bijzonder kenmerk van het vliegveld is dat er nauwelijks zitbanken zijn en er ook geen openbare douches zijn. Er zijn specifieke lounges voor de Air France-reizigers op de luchthaven Charles De Gaulle, die alleen toegankelijk zijn voor de zakenreizigers in eerste klasse. Voor anderen is er enige vergoeding die moet worden betaald voor toegang tot de Air France Lounge op de luchthaven Charles De Gaulle.
Controleer je terminalnummer
Nadat je jouw ticket hebt geboekt, moet je controleren dat het terminalnummer op het ticket is afgedrukt. Om naar de gedefinieerde terminal te komen, kan je nu gebruikmaken van het openbaar vervoer of privévervoer. Er zijn drie terminals en ze zijn allemaal volledig geladen met diensten en voorzieningen van wereldklasse. De Charles De Gaulle luchthaven is belangrijk voor de zakelijke reizigers, maar ook voor toeristen die de stad willen bezoeken.
Openbaar-vervoer rondom Parijs
Als je niet met je eigen auto naar Parijs gaat ben je al snel op het openbaar vervoer aangewezen. Geen enkel probleem natuurlijk en zeker niet in Parijs: Het is makkelijk, snel en uitstekend geregeld in de stad. Een groot voordeel aan het OV in Parijs is dat je in de bus, tram en metro dezelfde tickets kunt gebruiken: Je hoeft niet per vervoersmethode losse kaartjes te kopen. De tickets werken per rit en zonder datum: Je kunt ze los of per 10 (carnet) kopen. Een carnet is € 14,90 voor 10 tickets, een los kaartje kost € 1,90.
De bus
Door de bus te nemen kun je natuurlijk veel meer van Parijs zien. Daarnaast is het praktisch: Parijs heeft een groot stadsbus netwerk. De meeste bussen rijden van maandag tot en met zaterdag dagelijks van 05:30 en 21:00. Buiten deze tijden en op zon- en feestdagen rijden er minder bussen. Je herkent de bushaltes aan een groen of blauwe paal met daarop de nummers van de buslijnen.
De metro
De meest praktische manier van openbaar vervoer is de metro. De metro is snel, er rijden veel metro’s achter elkaar en de tijden zijn ruim: van 05:30 tot 01:00 ‘s nachts kun je om de paar minuten een metro pakken. Je kunt met hetzelfde kaartje overstappen naar een andere metro zolang je ondergronds blijft. Velen maken de fout om telkens een nieuw kaartje te gebruiken: zonde!
De tram
Er liggen 5 tramlijnen door Parijs met in totaal 137 tramstations. Een groot voordeel van reizen met de tram is dat je met de snelheid van de metro reist en het comfort van een bus hebt. Daarnaast kun je van de stad en uitzichten genieten wat je in de metro mist. Wat luxer reizen? Neem de taxi! Taxi’s zijn in Parijs een stuk goedkoper dan in Nederland. Als je waarde hecht aan wat meer comfort en snelheid is dit een perfecte keuze.