Overzicht met de mooiste skigebieden van Zwitserland

Bekijk de beste deals bij onze partners

Zwitserland is hét land voor wintersportliefhebbers. Van beginners tot gevorderden, iedereen kan hier zijn hart ophalen. In dit artikel bespreek ik de mooiste skigebieden. Denk aan Crans-Montana, een zonnig en sneeuwzeker paradijs waar vooral gezinnen goed terechtkunnen. De gletsjer Plaine Morte biedt een spectaculaire afdaling van 1.500 meter hoogteverschil. Zin in wat mondain gedoe? Gstaad is de plek waar je niet alleen lekker kunt skiën, maar ook nog eens een wereldster kunt spotten. Voor de fanatiekelingen is er de Jungfrau-regio, waar steile pistes en spectaculaire uitzichten wachten. Of wat dacht je van Les Quatre Vallées, met maar liefst 350 kilometer aan pistes, inclusief freeride mogelijkheden? Ook Zermatt, met de iconische Matterhorn, is een droom voor elke skiër, 365 dagen per jaar. Liever iets gezelliger? Saas-Fee is dan de place to be: kindvriendelijk, autovrij en met een fantastische après-ski.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Crans-Montana

In Zwitserland, in het kanton Wallis, ligt het mooie en ook wel rustige skigebied Crans–Montana op een hoogte van ongeveer 1.500 meter. Het is een zonovergoten gebied mét zekerheid op sneeuw. Crans-Montana is een aanrader voor jong en oud. In totaal zijn er 140 km aan skipistes te vinden. Het grootste deel van de pistes bestaat uit rode pistes, zo’n zeventig kilometer is rood, vijftien kilometer zwarte pistes en het overige deel: vijfenvijftig kilometer aan blauwe pistes. Crans–Montana is een skigebied dat erg geliefd is bij gezinnen die voor het eerst gaan skiën. Dit komt voornamelijk door de perfecte groepslessen die er worden aangeboden voor zowel snowboard als skiën. Verder zijn er ook in het gebied berghutjes te vinden waar je met heel het gezin in kunt slapen op tweeduizend meter hoogte. Zo heb je een prachtig uitzicht over het gehele gebied en over de pistes waar je diezelfde dag nog hebt geskied.

Gevaarlijke gletsjer

Crans – Montana is ook bekend om de zogenaamde ‘dodelijke piste’: de gletsjer Plaine Morte op 3.000 meter hoogte. De ski afdaling vanaf deze gletsjer naar het dal overbrugt een hoogteverschil van maar liefst 1.500 meter. Nergens anders in Europa vind je een dergelijke piste. Het skigebied van Crans Montana heeft veertien sleepliften en zowel zes stoeltjesliften als zes gondelliften. Ook de langlaufer komt aan zijn trekken in Crans – Montana met een lange piste van 70 km lang. Als je liever langlauft dan gaat skiën, dan kun je het perfect afwisselen. Crans – Montana is dus een enorm veelzijdig gebied. Het skigebied is ontstaan door het samenvoegen van de skiresorts Crans en Montana. Crans is het mondaine skiresort waar je heel wat chiquere mensen en wagens ziet. Ook de winkeltjes met chique, dure producten zijn er in het straatbeeld te vinden. Montana is het betaalbaarder en gemoedelijkere alternatief. Gezellige met een aantal leuke restaurants en bars. Aan après-ski is hier geen gebrek. Minder bekend is het dorpje Aminona. Het is een populaire bestemming voor families en is met een lift verbonden met het skigebied.

BEKIJK SKI-RESORTS

Gstaad

Met een hoogte tot 3.000 meter biedt skigebied Gstaad in Zwitserland een vrij grote mate van sneeuwzekerheid. Gstaad Mountain Rides (Berner Oberland) heeft 220 km aan skipistes die verbonden zijn via 53 skiliften en kabelbanen. Gstaad is een vrij mondaine wintersportbestemming en je komt er dan ook regelmatig wereldsterren tegen. Er zijn skipistes voor elke skiër: 128 km blauwe pistes voor de beginner, 59 km rode pistes voor de gemiddelde skiër en 33 km aan zwarte pistes. De hoogte van het skigebied varieert van 948 m tot 3.000 m. 60% van de hoofdpistes zijn uitgerust met sneeuwkanonnen. Leuk weetje: skipassen zijn voor kinderen tot 9 jaar gratis en in veel hotels overnachten ze ook gratis op de kamer.

BEKIJK SKI-RESORTS

Jungfrau Region

De Jungfrau regio is een verzamelnaam voor 3 skigebieden in Zwitserland die met elkaar verbonden zijn: Grindewald-First, Kleine Scheiddeg-Männlichen en Mürren-Schilthorn. Door het grote aanbod aan blauwe en rode pistes, is deze ski regio voornamelijk geschikt voor beginnende en gemiddelde skiërs. In totaal vind je er meer dan 200 km aan skipistes en er zijn ook heel wat mogelijkheden voor freestylers. De 3 skigebieden zijn met elkaar verbonden door een netwerk van skiliften en treintjes. Wel rekening mee te houden: de Jungfrau regio is vrij prijzig, zowel voor accommodatie als voor het winkelen. Het merendeel van de skipistes in de Jungfrau regio is rood (117 km), daarnaast zijn er 73 km aan blauwe pistes en 39 km aan zwarte pistes. De hoogte varieert van 796 m tot 2.970 m.

Skigebieden in de Jungfrau regio

Het Grindewald-First gebied is vooral geschikt voor gezinnen. Het is zuidelijk georiënteerd en bevat vooral minder moeilijke skipistes. Toch zijn er ook voor de ervaren skiër mooie pistes. Zo vind je een steile piste met een hellingspercentage van 58% (skipiste nr. 14). Het Scheiddeg-Männlichen skigebied ligt aan de andere kant van het dal met een adembenemend uitzicht op de bergen Mönch, Jungfrau en Eiger. Het bekendste dorp hier is zeker Wengen, waar jaarlijks een wereldbekerafdaling plaatsvindt. De grootste uitdaging hier is de Lauberhornpiste. Skipiste nr. 27 heeft een uitdagend hellingspercentage van maar liefst 71%! Mürren-Schilthorn is het hoogstgelegen skidorp van de Jungfrau region (en zelfs van Berner Oberland). Daardoor zijn er tot in het voorjaar uitstekende skicondities. Voor de durvers: de 12 km lange zwarte Inferno piste waarbij je een hoogteverschil van maar liefst 2.000 m overwint. Piste nr. 10 heeft een hellingspercentage van 75%.

BEKIJK SKI-RESORTS

Les Quattre Vallées

In Wallis in Zwitserland vind je het enorme skigebied Les Quatre Vallées met heel veel mogelijkheden. Maar liefst 350 km aan skipistes staan garant voor een onvergetelijke, gevarieerde skivakantie. Het hoogtepunt van dit skigebied is misschien wel de gletsjer van Mont Fort die op meer dan 3.000 m hoogte ligt en van waar je via een meer dan 15 km lange piste naar het dal terug skiet. Van beginner tot ver gevorderde skiër, in Les 4 Vallées is er voor jou zeker een uitdaging.

Sneeuwzeker skigebied voor elke skiër

Door de uitgestrektheid en de skipistes dit tot op grote hoogte liggen, is sneeuwzekerheid in Les Quattre Vallées vrijwel gegarandeerd van december tot april. Beginner kunnen vooral terecht in de lager gelegen delen van het skigebied nabij Verbier en La Tzoumaz. Gevorderde skifanaten vinden zeker hun uitdaging in de steile zwarte pistes van de Mont Gelé. Het grootste deel van het skigebied van Les 4 Vallées bestaat uit rode pistes, maar liefst 202 km! Voor de beginner zijn er 107 km aan blauwe skipistes en de vergevorderden kunnen zich uitleven op 17 km aan zwarte pistes. De hoogste skipistes liggen op 3.300 m hoogte en je naar de pistes verplaatsen kan via een netwerk van meer dan 80 gondels, sleepliften en stoeltjesliften. Freeriders komen hier zeker ook aan hun trekken. Meer zelfs, Les Quatre Vallées staat bekend als hét freeride skigebied van Zwitserland (en ook wel deels van Europa).

BEKIJK SKI-RESORTS

Matterhorn Zermatt

Het skigebied Matterhorn Zermatt in Zwitserland biedt wintersporters bijna oneindige mogelijkheden, 365 dagen per jaar en op niet minder dan 350 km aan skipistes. Meer sneeuwzekerheid kan je bijna niet hebben (de hoogste toppen van de Walliser Alpen zijn 4.000 meter). Zowel beginnende als vergevorderde skiërs zullen hier voldoende uitdagingen vinden door de afwisseling van brede, eenvoudige pistes en steile, technische afdalingen. De hoogste bereikbare piste in de Alpen vertrekt hier, op de Kleine Matterhorn. De skipistes zijn verbonden door een modern netwerk van skiliften waardoor je nooit lang hoeft aan te schuiven. Ontspannen bij een prachtig uitzicht kan je doen in één van de vele leuke bergrestaurants

Mooie ski-resorts in Zermatt

Skiresort Zermatt ligt aan de voet van de Matterhorn op een hoogte van 1.620 m. Het is een vrij exclusief kuuroord dat ook naast het skiën heel wat sport- en ontspanningsmogelijkheden biedt. Het autovrije centrum heeft haar charme nog grotendeels weten te bewaren met haar typische bouwstijl van de regio Wallis. Bezoekers moeten hun auto achterlaten in Täsch en het laatste stuk naar Zermatt afleggen met de trein. Wandelaars vinden in Zermatt een prima gebied om met de sneeuwschoenen te gaan wandelen: de Rifflberg. Uniek is ook een bezoekje aan het ‘gletsjerpaleis‘: een ijsgrot die 15 m onder de grond gelegen is (in het Matterhorn glacier paradise) en je onderdompelt in een blauwe sprookjeswereld van gletsjerijs. Leuk is dat je het skigebied van Gornergrat (3.090 m hoogte) ook bereikbaar is met een trein.

BEKIJK SKI-RESORTS

Saas-Fee

Saas-Fee is een uitstekend skigebied voor families in het Zwitserse kanton Wallis. Voor elk niveau zijn er wel skipistes te vinden, in totaal voor zo een 100 km. Ook snowboarders komen in Saas-Fee zeker en vast aan hun trekken en freestylers kunnen terecht in het funpark. Er zijn vooral rode pistes maar met 25 km aan zwarte pistes is er ook genoeg uitdaging voor vergevorderde skiërs. Het hoogste punt ligt op maar liefst 3.600 meter (de Fee-gletsjer) wat je een sneeuwzekerheid garandeert. Er liggen trouwens maar liefst 13 bergtoppen van meer dan 4.000 rond het skigebied. Skiën kan er dan ook van november tot in mei. Saas-Fee wordt niet voor niets ook wel eens de Parel van de Alpen genoemd. Een echte topbestemming voor de wintersport dus!

Kindvriendelijk skigebied

Zoals reeds gezegd, is Saas-Fee een uitstekend skigebied voor gezinnen met kinderen. Er zijn namelijk heel wat oefenweides en deze zijn dichtbij de terrasjes gelegen. Je kan dus gerust een terrasje doen terwijl je je kinderen bezig ziet tijdens de skiles (er is zelfs een speciale babylift). Je hoeft ook geen schrik te hebben van het verkeer want Saas-Fee is autovrij. Je verplaatsen kan met de bus, de elektrowagen of gewoon te voet. Leuke ideetjes voor wat ontspanning: bezoek de grootste ijsgrot van Europa, ga op een hondensleetocht, ga curlen en wandelaars kunnen hun hart ophalen aan 60 km aan wandelroutes door prachtige landschappen. Het dorp zelf bestaat uit een leuke mix van traditionele houten chalets en meer moderne bebouwing. De combinatie met de leuke terrasjes en bars, maken van Saas-Fee een gezellige en karaktervolle bestemming voor je volgende skivakantie. Wil je wat après-ski ? Dan kan je in de late uurtjes terecht in één van de 5 dancings die Saas-Fee rijk is.

BEKIJK SKI-RESORTS