Voorbereidingen voor een reis naar Gambia

Bekijk de beste deals bij onze partners

Een reis maken naar een land in Azië of Afrika is (vaak) niet iets wat je last minute boekt, want voor een verre reis is wel wat voorbereiding nodig. Waarom? Omdat je na een korte 6 uur durende vliegreis ineens op een plek belandt, die compleet anders is dan je gewend bent. De cultuur is compleet anders, het is een land met een andere religie, er leven andere dieren/insecten en natuurlijk loop je risico op ziektes waar je nog niet resistent voor bent! Wat moet je allemaal weten voordat je naar Gambia gaat? Ik vertel het je uitgebreid in dit artikel. Tip: bekijk ook direct onze blog met de mooiste excursies in Gambia!

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Accommodaties om te overnachten:


Inentingen & malaria pillen

In Nederland krijg je als kind diverse vaccinaties tegen bijvoorbeeld de bof en mazelen, die heb je al in the pocket. Maar in Gambia loop je ook een risico op diverse andere ziektes waar je liever niets mee te maken wilt hebben. Het is niet verplicht om reisvaccinaties te nemen, maar het wordt wel sterk aangeraden. Als je op reis gaat wil dat niet zeggen dat je ziek wordt of dat je echt een grote kans maakt op die ziektes, maar de kans is er natuurlijk wel en wat mij betreft geldt dan: better safe than sorry.

Allereerst: maak een afspraak met de GGD (of huisarts) en doe dit op tijd. Dan maak je in principe 2 afspraken waarvan de eerste een consultatiegesprek is. Tijdens dit consult zal jij je reis bespreken met iemand van de GGD. Waar ga je heen? Hoe lang? Ben je al eerder in Afrika geweest? Of in een land met gele koorts? Daarna ga je samen na welke vaccinaties nodig zijn en welke je wilt nemen. De tweede afspraak is die, waarbij je wordt geprikt. Dit kan op dezelfde dag maar ook eventueel op een andere dag. Voor Gambia had ik er een hele hoop nodig + malariapillen, want heel Gambia valt in het malaria gebied. Wanneer je de vaccinaties neemt, hangt af van wanneer je op reis gaat, neem deze zo laat mogelijk, want dan zijn ze zo lang mogelijk geldig. Maar neem ze ook niet te laat, meer weten? Check de website van GGD Reisvaccinaties. Ik ben voor het eerst naar Afrika afgereisd en deze reis duurde 1 week. Dit zijn vaccinaties die ik heb gehad en de geschatte kosten ervan:

  • Gele koorts / €35,-
  • DTP / €25,-
  • Hepatitis A / €55,- (serie van 2)
  • Cholera stempel / €5,- (geen vaccinatie, maar je hebt wel een stempel nodig)
  • Malariapillen €60,- (1 dagpil voor de reis + 1 week dagpillen + 7 dagpillen na de reis)
  • Vaccinatieboekje / €4,50

Dat zijn behoorlijk hoge kosten voor een weekje Gambia! Mocht je nou vaker in het jaar op reis gaan naar verre landen waarvoor deze vaccinaties ook gelden, dan hoef je niet steeds opnieuw prikken te halen en merk je dat dit een eenmalige investering is. Let wel op: de malariapillen krijg je op recept, dus zorg ervoor dat je deze op tijd afhaalt. Deze pillen moet je daarnaast ook nog apart afrekenen bij je apotheek. Let op: soms kun je een vergoeding van je zorgverzekering of reisverzekering krijgen!


Gambia heeft een andere cultuur

Omdat 90% van de bevolking in Gambia Moslim is, is het respectvol om niet al te sexy of blote kleding te dragen als je besluit om je resort te verlaten. Denk hierbij aan het bedekken van de schouders, je decolete en je knieën. Natuurlijk mag je helemaal zelf bepalen wat je draagt, maar als je in een kort shortje, een top met diepe uitsnijding of zelfs een bikini-top de deur uit loopt zal je wel blikken krijgen. En eerlijk gezegd is dat ook niet heel erg respectvol en bovendien zul je je er niet heel comfortabel bij voelen. Daarom geef ik hieronder wat praktische tips:

  • Draag niet al te strakke kleding en ook liever geen korte shorts of rokjes. 
  • Neem een sjaal mee die je om je schouders en eventueel om je hoofd kunt slaan, zodat jij je op elk moment kunt bedekken.
  • Neem een lange loszittende broek mee en ook een dun vestje.
  • Ben je homoseksueel? Probeer dit dan te verbergen zodra je de deur uitgaat. Dit klinkt vreselijk, maar Gambia is nog niet zo modern zoals wij dat in het westen zijn en het wordt niet getolereerd (zoals in andere moslim landen dat misschien wel is). Je kunt hiervoor zonder pardon in de gevangenis belanden, wellicht was je hiervan al op de hoogte, maar ik wilde het toch nogmaals vermelden.

Zomaar foto’s maken mag niet altijd overal!

Als pers in Gambia heb ik het wel geweten: je kan niet altijd de foto’s schieten die jij wilt! Een hele hoop Gambianen vinden het namelijk totaal niet prettig als je een foto van ze maakt en als je dit zonder te vragen toch doet, kan het uitlopen tot een grote ruzie. En ik overdrijf nu niet, want ik heb het zelf meegemaakt tijdens mijn reis. Waarom denk je misschien? De ouderen denken dat je hun ziel steelt als je een foto maakt, anderen denken dat jij bakken met geld verdient aan die foto’s en daarom willen ze niet zomaar meewerken. Weer anderen denken dat je hen wilt verkopen in Europa (vreselijk dat ze dit nog steeds denken trouwens, gezien de geschiedenis) en weer anderen zijn eigenlijk gewoon verlegen. Waar moet je op letten?

  • Vraag altijd eerst om toestemming als je een portret-foto wilt nemen. En onthoud: nee is nee! (Heb hier dan ook respect voor).
  • Maak je een overview foto? Doe het dan voorzichtig, want er kan altijd iemand zijn die op de foto staat en het er niet mee eens is.
  • Toch per ongeluk een foutje gemaakt? Laat duidelijk zien dat je de foto met die persoon erop verwijdert OF dat die persoon er niet op staat en bied uiteraard meteen je excuses aan.
  • Maak geen foto’s van soldaten/mariniers (ook je camera verbergen als je ze tegenkomt).
  • Wees creatief, wees vrolijk, benader iedereen met een grote glimlach en laat ook je foto zien aan de persoon, want dat vinden ze fantastisch!

Let op de felle zonkracht

In Gambia zijn de temperaturen het hele jaar door erg hoog en de zon schijnt elke dag. Maar dat klinkt veel fijner dan het in werkelijkheid is. De zon staat altijd heel hoog en dat voel je branden op je huid. Mijn advies? Smeer je elke dag in met een zonnebrand crème met de hoogste factor, ook je gezicht. Neem ook een flacon mee in de auto, want gedurende dag moet je opnieuw smeren en bovendien transpireer je veel, waardoor je nog meer moet smeren! Een water/zweetproof zonnebrandcrème zou daarom nog beter zijn. Neem verder een sjaaltje mee als je de deur uitgaat en eventueel nog een hoed of pet zodat je je hoofd kunt beschermen. Ook kan het fijn zijn om nog een vestje mee te nemen, zodat je ook je schouders kan bedekken tegen de felle zonnestralen. Het is warm, maar zweten doe je toch wel. Oh en vergeet je nek en oren niet!


Let op de muggen

De muggen prikken je lek tenzij je goed smeert! In Gambia heb je een hele hoop soorten muggen die wij niet kennen in Nederland. Oh en die zullen je gegarandeerd lek steken. Niets is vervelender dan onder de jeukende bultjes te zitten. Wat kan je er tegen doen? Smeer je elke dag in met een product met DEET. Gambia is een malariagebied en dan wordt er aangeraden om met minimaal 30% DEET te smeren, dat is ongeveer 6 uur werkzaam. Draag verder eventueel een lange broek of rok, om je benen te beschermen. Ze prikken vooral op je enkels en ellebogen, vergeet deze dus niet in te smeren!


Reis altijd samen

In Gambia kun je verblijven in de meest luxe resorts voor kleine prijzen. Maar als je in je resort blijft gedurende je hele vakantie (hoe luxe en mooi deze ook is) dan maak je natuurlijk helemaal niks mee van het land en krijg je geen beeld van hoe het er daadwerkelijk in Gambia aan toe gaat. Na mijn reis kan ik je sterk aanbevelen om eens je resort uit te stappen en juist de stadjes en dorpjes te bezoeken. Ook kun je een hele hoop activiteiten doen in Gambia, zoals dieren spotten vanuit een boot, een 4 wheel drive safari, naar het strand en naar een natuur reservaat bijvoorbeeld. Mij is verteld dat het niet verstandig is om in je eentje of met z’n tweeën de deur uit te gaan. Het wordt dan ook aangeraden om een busje te huren met een chauffeur voor een kleine prijs, die je overal heen kan brengen. Het liefst ook nog met een gids erbij, zodat je met deze gids kunt rondlopen, dat is veiliger. Bovendien kan deze gids je ontzettend veel informatie geven. Nog beter is het boeken van een excursie, zodat je met een hele groep op pad gaat. 


Algemene hygiëne

Zoals je kunt verwachten is de hygiene in Gambia behoorlijk slecht (met uitzondering van de resorts). Denk hierbij aan wc’s die niet doortrekken, vieze omstandigheden, vervuild water, weinig schoonmaak producten en veel vliegen. Neem een desinfecterende handgel mee om steeds je handen te kunnen reinigen, want er zal niet overal een kraan met zeep aanwezig zijn. Bovendien zal letterlijk iedereen je begroeten en dan je hand vastpakken, met handen die ook niet altijd even schoon zullen zijn. Raak ook niet steeds met je handen je mond en ogen aan! Als je naar de wc gaat, probeer dan te hurken en raak de bril niet aan met je billen. Verder moet je gewoon proberen te leven zoals gewoonlijk, maar soms moet je even extra opletten. Heb je smetvrees? Dan wordt het een hele grote uitdaging, maar wel eentje om nooit meer te vergeten!


Vervuild water

Het water uit de kraan in je resort is helaas niet drinkbaar. Koop daarom flesjes water en controleer of het dopje niet al eerder geopend is. Met eten moet je ook opletten, voornamelijk als het gaat om groenten en fruit. Sla, komkommer, tomaat en andere groenten kunnen gewassen zijn in vervuild water. Onze magen zijn hier niet aan gewend en je moet daarom extra goed oppassen. Sla het eten van de salades daarom ook over. Gekookte en gebakken producten zijn wel veiliger om te eten, maar check wel altijd of je vlees volledig doorbakken is. Eet ook niet zomaar van de straat aangezien de hygiene omstandigheden daar nog slechter zijn. Mocht je nou toch ziek worden en diarree krijgen, zorg dan dat je genoeg drinkt. Kan je niks binnenhouden? Neem dan het product ORS om je zoutgehalte aan te vullen als het erg lang aanhoudt. Let op! Het wordt trouwens afgeraden om diarree remmers te gebruiken als je malariapillen slikt, omdat de functie daarvan dan niet meer werkt. Je onttrekt namelijk de werkende stof uit je lichaam. 


Slechte (zanderige) wegen

In Gambia heb ik veel gelopen en dan op paden die niet altijd even goed waren, denk aan paadjes met rood zand, modder en brokken steen. Of zoals op de foto hierboven: zakken met zand. Het is bloedheet in Gambia en daarom droeg ik sandalen in plaats van sneakers. Ik droeg stevige sandalen en deze zijn comfortabel, zitten altijd goed om je voet heen en je kan ze ook wassen als ze vies worden. Ze zijn licht in gewicht en daarom ideaal voor op reis. Daarnaast zitten ze ook heerlijk en er zijn verschillende modellen om uit te kiezen. In je resort kan je uiteraard wel andere nette schoenen dragen, maar buiten het resort zou het zonde zijn. Alles wordt namelijk veis!


Laatste belangrijke onmisbare reistips voor Gambia

  • Neem een wereldstekker mee want in Gambia heb je stopcontact G nodig (een Engels stopcontact). Toch vergeten? Je kunt er ook vaak eentje lenen in je resort.
  • Sluit een wereldwijde reisverzekering af met een goede dekking voor zorg.
  • Neem je een taxi? Kies voor de groene ‘toeristen’ taxi want die is het meest veilig. Het is namelijk verplicht voor de bestuurder van een groene taxi om een rijbewijs te hebben. Wel zo fijn haha!
  • Maak een praatje met de inwoners, zij kunnen je de beste tips geven en bovendien is het gezellig.
  • Neem make-up mee of andere spulletjes (pennen, papier, knuffels) om te doneren. Ik wist niet precies waar, ik heb daarom wat achter gelaten in mijn resort ter donatie met een briefje erbij.
  • Wees niet bang, geniet er met volle teugen van!