Wat is er te zien en te doen op Sao Tomé en Principe?

Bekijk de beste deals bij onze partners

São Tomé en Principe is een land dat bestaat uit een groep eilanden voor de westkust van Afrika, in de Golf van Guinee (nog zuidelijker dan de Kaapverdische eilanden). Deze eilandengroep omvat zes eilanden, waarvan São Tomé de grootste is. Daarna volgt het kleinere Principe en vier echt kleine eilanden: Pedras, Tiñosas, Rolas (ook wel Ilha Das Rôlas genoemd) en Caroço. De eilanden zijn bergachtig en vulkanisch, al zijn er geen actieve vulkanen meer. Het klimaat is tropisch en vochtig, en de natuur is prachtig groen. De economie draait vooral op landbouw, waarbij producten als kokosnoten, koffie, cacao en palmolie worden verbouwd. De bevolking bestaat grotendeels uit mensen van gemengde afkomst (Afrikanen en Portugese / Europese kolonisten). In deze blog deel ik mijn persoonlijke 10 tips waarom een vakantie op Sao Tomé en Principe de moeite waard is. Het zak een onvergetelijke reis worden naar een uniek stukje op de wereld waar maar weinig reizigers ooit zullen verblijven!

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

10 redenen om Sao Tomé en Principe te bezoeken!

  1. Deze eilandengroep aan de westkust van Afrika is een uniek en ongerept paradijsje waar je je niet hoeft te vervelen. Avontuurlijke jungletochten, met de kano door de mangrovebossen varen, scuba diving, pico’s (bergtoppen) en oude vulkanen beklimmen, walvissen en bultruggen spotten, zwemmen in de Golf van Guinee, luieren aan één van de vele (quasi lege!) stranden. Wat wil jij eerst doen, hier op de ‘Guinea eilanden’?
  2. Alleen al voor het klimaat zou je naar hier komen. Het is hier tropisch, ja, maar met een aangename 27° als gemiddelde temperatuur. Zelden is het warmer dan 32°. In het hoger gelegen binnenland draait het kwik rond 20°. De nachten zijn koel. Van oktober tot mei is het regenseizoen, maar zelfs dan regent het maar occasioneel.
  3. De hoogste bergtop van het Afrikaanse land São Tomé en Principé vind je in op het vulkanische São Tomé eiland, in het beschermde Obo National Park. Pico São Tomé is een uit de kluiten gewassen jongen van 2024m.
  4. Met één voet in het noordelijke en met één voet in het zuidelijke halfrond? Het kan op Ilhue das Rolas. De evenaar loopt hier dwars door dit mooie kleine eilandje. Andere mogelijkheden: zwemmen, duiken, snorkelen of gewoon relaxen aan het kristalblauwe water.
  5. Zie met eigen ogen hoe grote zeeschildpadden in het ochtendgloren hun eieren leggen in het zand van Praia Jalé. Je kunt hier overnachten op het strand in primitieve hutjes en als je wilt wekt één van de bewakers zodat je het schildpaddenspektakel zeker niet mist.
  6. Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Sao Tomé en Principé. Maar liefst 135 soorten kun je hier spotten – vooral in het zuidelijk deel van São Tomé. Misschien kan jij de mythische São Tomé Grosbeak spotten? Maar ook Principe heeft een vogelrijkdom. Zo leven hier nog papegaaien in het wild.
  7. In de tropische jungle ontdek je 100 unieke plantensoorten, zoals de begonia die tot 3 meter hoog wordt. En als je dan toch op ontdekkingstocht gaat, ga dan op zoek naar de Cascadas de São Nicolau. Die waterval lijkt recht uit een junglemuur te komen.
  8. Bezoek de steden met huizen in koloniale stijl en de zestiende-eeuwse kathedraal. Wil je de geschiedenis van de eilanden echt beleven, bezoek dan de oude plantage Sundi op Principé. Dit was ooit de woonplaats van de Portugese koninklijke familie.
  9. In het museum São Sebastiaõ vind je een collectie religieuze voorwerpen en artefacten uit de koloniale tijd. Heel bijzonder zijn de overblijfselen van een oude cacaokoning, bewaard in een doos onder zijn geschilderd portret.
  10. Honger? De inwoners zijn trots op hun lokale brood en cakes. Proef zeker de overheerlijke biscoitos de laranja (sinaasappelcake). De versgevangen vis maakt de lokale chef lekker pittig klaar met gebakken banaan, en de kinderen plukken voor jou een kokosnoot uit de palmen. Sluit je maaltijd af met een kopje van de lekkerste koffie ter wereld.

Waar ligt São Tomé en Principe?

São Tomé en Principe ligt voor de westkust van Afrika, in de Golf van Guinee. Het land bestaat uit een groep van zes eilanden, waarvan São Tomé het grootste is en zich ongeveer 350 kilometer ten westen van Gabon bevindt. De eilandengroep ligt net ten noorden van de evenaar, met een ligging tussen 0 en 2 graden noorderbreedte en 6 graden oosterlengte. São Tomé en Principe is geografisch gezien een deel van de vulkanische keten die zich uitstrekt langs de Afrikaanse kust. Het is omringd door de Atlantische Oceaan en vormt een van de kleinste landen van Afrika (qua oppervlakte en bevolking).

Hoe kom ik op deze eilanden?

Om vanuit Nederland naar São Tomé en Principe te reizen, vlieg je eerst naar een internationale hub zoals Parijs of Lissabon. Vanuit Lissabon zijn er directe vluchten naar São Tomé (de hoofdstad). Deze vlucht duurt ongeveer 6 uur. Er zijn geen directe vluchten vanuit Nederland, dus je moet altijd overstappen. Je kunt de reis boeken via luchtvaartmaatschappijen zoals TAP Air Portugal. Eenmaal op São Tomé kun je binnenlandse vluchten of boottochten nemen om naar andere eilanden in de archipel te reizen, zoals Principe.

Wat voor vakantieklimaat heeft dit gebied?

De eilanden hebben een tropisch klimaat, wat betekent dat het er warm en vochtig is gedurende het hele jaar. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 24°C en 27°C. Er zijn twee seizoenen: een regenseizoen en een droger seizoen. Het regenseizoen duurt van oktober tot mei, waarbij de meeste regen valt, vooral aan de zuidwestkust van de eilanden. Het droge seizoen loopt van juni tot september en wordt lokaal “Gravana” genoemd. Tijdens deze periode is het iets minder vochtig en valt er minder regen. Door de ligging nabij de evenaar schommelen de temperaturen en de luchtvochtigheid weinig gedurende het jaar, wat zorgt voor een constant warm klimaat met ruige vegetatie.

Wat zijn de mooiste stranden en baaien?

São Tomé heeft een aantal schitterende stranden. Praia Micondo, gelegen in een ongerepte baai, biedt adembenemende uitzichten en is ideaal voor rustzoekers. Praia Inhame, ook bekend als Yam Beach, is een tropisch paradijs omringd door bijzondere vegetatie. Sete Ondas, aan de oostkust, is een wild en prachtig strand, perfect voor natuurliefhebbers. Santana Beach, omgeven door tropisch woud, biedt een ruige maar prachtige omgeving. Praia Cabana in het zuiden is bijna wild en biedt een authentieke strandervaring. Praia Emilia, in het noordoosten, staat bekend om zijn vele palmbomen en rustige sfeer. Ana Chaves Beach, dicht bij de stad São Tomé, is ideaal voor wie een strand zoekt op loopafstand van de stad.