Het vroegere Celebes heet tegenwoordig Sulawesi. Het is een van de grotere eilanden van Indonesië. Het eiland heeft heel veel te bieden. Vooral de natuur is zeer divers, ongerepte regenwouden, witte zandstranden, vulkanen en heldere meren wisselen elkaar af. Door een relatief goede infrastructuur zijn deze schatten van Sulawesi tijdens een rondreis eenvoudig te ontdekken. Sulawesi is uniek met haar flora en fauna, veel kom je elders in Indonesië niet tegen. In Noord Sulawesi zijn de bezienswaardigheden op relatief korte afstand van elkaar. Dit maakt het heel goed mogelijk om in een korte tijd heel veel te zien. Naast de fraaie natuur zijn hier ook archeologische bezienswaardigheden te vinden. De ongerepte natuur vinden we vooral rond de vulkanen en in de reservaten. De kokosplantages hebben grote delen van de oorspronkelijke natuur vervangen.
➡️ De bezienswaardigheden van Sulawesi zijn vooral in de buurt van de Trans-Sulawesi snelweg te vinden. Dit maakt het eenvoudig om deze in een relatief korte tijd te bezoeken. Omdat de Trans-Sulawesi snelweg een sterk toeristisch karakter heeft, is het eenvoudig om een Engelstalige gids en/of chauffeur te vinden. Net als goede en goedkope overnachtingsmogelijkheden en etensgelegenheden. Sulawesi is net als de overige delen van Indonesië door verschillende westerse landen overheerst. Naast de Portugezen hebben met name de Nederlanders een sterke stempel op het land gedrukt. Naast de westerse overheersing zijn er ook oosterse invloeden herkenbaar. De Bajau, oorspronkelijk zeenomaden, hebben hun plekje op het eiland gevonden, net als de Chinezen. De Sulawese bevolking bestaat grofweg uit een kleine 20 etnische groeperingen, die zich onderscheiden door taal, uiterlijk en religie.
Noord-Sulawesi
Noord-Sulawesi is een provincie in het noordoostelijke puntje van Sulawesi, die zich uitstrekt van net ten oosten van Gorontalo tot Manado (de hoofdstad) en Bitung, en omvat ook de afgelegen Sangihe-Talaud-eilanden in het verre noorden. De belangrijkste toeristische hoogtepunten van de afgelopen decennia waren vooral de duiklocaties bij het eiland Bunaken en de Straat Lembeh. De regio biedt echter ook een rijke diversiteit aan culturen, religies en muziek, evenals pittig eten, verfrissende hooglandgebieden en endemische flora en fauna. De 2,3 miljoen inwoners verdienen hun brood voornamelijk als vissers en boeren, en telen rijst, kokosnoten, kruidnagel, nootmuskaat, vanille en groenten. In de grote steden zoals Manado is echter een ‘modern’ levensstijl overgenomen, en smartphones en Facebook zijn net zo populair als elders. Of ze nu een moderne of meer traditionele levensstijl hebben, de mensen zijn over het algemeen gelukkig en vriendelijk, wat weerspiegeld wordt in de bijnaam van de regio: ‘het Land van de glimlachende mensen’.
Zuid-Sulawesi
Zuid-Sulawesi is een provincie van Indonesië, gelegen op het zuidwestelijke schiereiland van het eiland Sulawesi. De provincie grenst aan de provincie Centraal-Sulawesi in het noorden, Zuidoost-Sulawesi in het oosten en West-Sulawesi in het westen (de provincie West-Sulawesi werd in 2004 afgesplitst van Zuid-Sulawesi). De hoofdstad van Zuid-Sulawesi is Makassar (voorheen bekend als Ujung Pandang), de grootste stad op het eiland Sulawesi. Toeristische attracties in Zuid-Sulawesi kunnen worden beschouwd als compleet in vergelijking met andere regio’s in Indonesië. Van zee en stranden tot heuvels en bergen, je vindt er veel fantastische toeristische attracties en een fascinerende natuurlijke omgeving, van de onderwaterwereld tot het bergachtige gebied, waaronder karstbergen, meren, watervallen, cultuur, traditionele huizen, phinisi-bootbouwers, lokale gerechten, duiklocaties, ceremonies, traditionele dans, houtsnijwerk, prachtige zijden weefsels en vele andere attracties die je kunt bewonderen tijdens je reis naar Zuid-Sulawesi.
Zuid-Sulawesi is al bewoond sinds ongeveer 30.000 jaar geleden, wat wordt bewezen door tekenen gevonden in een grot nabij de kalksteenheuvels niet ver van de stad Maros (ongeveer 30 km ten noordoosten van Makassar). Er is een mogelijkheid dat de oudste beschaving op dit eiland zich bevond in de Walennae-vallei, een plek tussen Soppeng en Sengkang waar gereedschappen van kiezels en vlokken zijn gevonden. Fossielen van een uitgestorven varkenssoort, herten en olifanten zijn ook gevonden in dit gebied. Tijdens de gouden eeuw van de specerijenhandel in de 15e tot de 19e eeuw speelde Zuid-Sulawesi een rol als de toegangspoort tot de Molukken, het land van de specerijen. De machtige koninkrijken van Makassar en Bone, zoals vermeld in de geschiedenis van het oostelijke deel van Indonesië, speelden een belangrijke rol. Voordat de Republiek Indonesië werd uitgeroepen, werd Zuid-Sulawesi bewoond door vier hoofdgroepen: de Buginezen, Makassaren, Mandaren en Toraja.
Centraal-Sulawesi
Centraal-Sulawesi (Sulawesi Tengah) is een provincie van Indonesië, gelegen in het hart van Sulawesi. Het werd opgericht op 13 april 1964. Centraal-Sulawesi grenst aan Gorontalo in het noorden, Zuid-Sulawesi en Zuidoost-Sulawesi in het zuiden, de Molukken in het oosten, en de Straat van Makassar in het westen. Palu is de hoofdstad van de provincie Centraal-Sulawesi, die zich bevindt in het noordwestelijke deel van de provincie. Een stad waar zelden regen valt en die daarom bekend staat als een van de droogste steden van Indonesië, met hete lucht in de middag en nachtelijke kou. De provincie Centraal-Sulawesi is een prachtige regio met bergen, meren en dalen. Veel bezienswaardigheden zijn fascinerend voor toeristen om te bezoeken. De belangrijkste attractie in Centraal-Sulawesi is het megalithische gebied uit het historische tijdperk, dat zich bevindt in Bada en Besoa, maar de natuurlijke schoonheid en de gastvrijheid van de bevolking zijn waardevolle troeven voor de toeristische ontwikkeling in dit gebied.
Centraal-Sulawesi is een van die regio’s in Indonesië die natuurlijke schoonheid combineert met een sterk ontwikkelde cultuur, een lange geschiedenis en een vriendelijke bevolking. De historische achtergrond van Centraal-Sulawesi blijft deels onbekend, ondanks het onderzoek dat sinds het begin van deze eeuw is gedaan. Onder anderen door de Europese geleerden Albert C. Kruyt in 1909 en Kaudern in 1917-1920. De eerste Europeanen die naar Centraal-Sulawesi kwamen, waren de Portugezen, die handel dreven met de koningen. In 1905 arriveerden de Nederlanders, wat een reeks opstanden veroorzaakte, zoals die in SIG-Dolo, Claw en Bangui. De provincie werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door Japan bezet. Volgens schattingen zouden er al prehistorische vindplaatsen kunnen hebben bestaan sinds 55 jaar voor de christelijke jaartelling. Bijna alle megalithische voorwerpen van Centraal-Sulawesi waren verspreid over de hooglanden van Bada, Napu en Besoa. Deze gebieden worden bewoond door de Lore-bevolking, die langs de Lariang-rivier woont, de langste rivier van Sulawesi.
# Veelgestelde vragen over een vakantie op Sulawesi
Celebes is de oude Engelse naam voor het eiland dat ook bekend staat als Sulawesi. Het is het op één na grootste eiland van Indonesië en ligt in het noorden, tussen Borneo en de Molukken. Een van de eerste Europeanen die Celebes ontdekte, was de Britse natuuronderzoeker Alfred Russel Wallace in de 19e eeuw (zie zijn boek: The Malay Archipelago).
Het eiland biedt je prachtige onderwaterwerelden in Bunaken, de Straat Lembeh, de Togean-eilanden en het Wakatobi National Park. Als je van natuur en vogelspotten houdt, zijn Tangkoko Natuurreservaat, Lore Lindu National Park, Bogani Nani Warta Bone en Nantu de beste plekken om te verkennen. Hier kun je een van de kleinste primaten ter wereld spotten: de spookdiertjes (Tarsius spectrum), evenals Sulawesi-neushoornvogels, beerkoeskoezen, 7 soorten makaken, 120 endemische vogelsoorten, wilde varkensherten met slagtanden (Babyrousa) en nog veel meer. Sulawesi biedt ook veel verschillende soorten attracties, zoals Tana Toraja in Zuid-Sulawesi. Deze bestemming staat bekend om hun uitgebreide begrafenisrituelen, grafplaatsen die in rotskliffen zijn uitgehouwen, enorme traditionele huizen met puntdaken die bekend staan als Tongkonan, en kleurrijke houtsnijwerken. Tomohon (Minahasa Hooglanden) heeft een bloemenfestival. En er zijn meer dan 10 vulkanen om te beklimmen, oude graven van de Waruga in Minahasa, scholen dolfijnen, traditionele muziek, mandarijnvissen, watervallen en markten.
Als het om eten gaat, heeft Sulawesi het allemaal. Enkele zeer bekende lokale specialiteiten zijn Cotto Makassar, gegrilde vis (ikan bakar) met chilisaus, Manado-pap (Bubur Manado), Jalangkote, Burasa, Mie Titi, Pisang Epe, Kapurung en meer. Als je in Sulawesi bent, vergeet dan niet om deze gerechten te proberen.
Indonesië staat bekend om haar mooie duikstekken. Met name de noord kust van Sulawesi behoort tot de top 10 ter wereld. De duikplaatsen voor de kust van Manado met onder andere het eiland en marine park Bunaken, biedt ook de verwende duiker vele schitterende duik mogelijkheden. Naast de omgeving van Manado biedt ook het Lembeh kanaal een grote variëteit aan kleurrijk koraal en met name kleine vis. De grotere vissoorten treffen we met name rond Banka Island aan. Veel duiken zijn de zogenaamde driftduiken langs werkelijk schitterende drop-offs! Er wordt het hele jaar door gedoken op Sulawesi. De watertemperatuur varieert van ongeveer 25 tot 30 graden. Met een zicht van tussen de 20 en 30 meter geeft dit mooie ontspannen duiken. In Manado zit Thalassa, een 5 Star PADI IDC center gevestigd op het terrein van het 4 sterren Hotel Santika Manado. Eco Divers, een PADI 5 Star Gold Palm IDC Resort, gevestigd op Tasik Ria Resort and Spa, is een andere optie. Eco Divers heeft ook een locatie aan het Lembeh kanaal, Kungkungan Bay Resort, hierdoor ligt een combinatie reis voor de hand. Het verblijf op het eiland Bunaken is vooral zeer geschikt voor duikers die de rust verkiezen boven een geweldig uitgaansleven.
De gemiddelde temperatuur gedurende het jaar is op Sulawesi ruim 25 graden. Het regenseizoen is op Sulawesi niet sterk afgebakend. Voor Noord Sulawesi geldt een droge periode van mei tot oktober. Sulawesi kent vele prachtige witte stranden waarop het goed toeven is. Het uitgaansleven is niet zo bruisend als op andere eilanden te vinden is. Sulawesi biedt daar en tegen een verscheidenheid aan excursies welke variëren van wandeltochten, auto-tours en meer sportieve bezigheden. Per streek zijn er verschillende mogelijkheden om, naast het uitrusten en bijkleuren op het strand, de vakantie op een andere manier te besteden. Naast de bezoeken aan een van de vulkanen is een bezoek aan Taratara, op ongeveer 35km van Manado gelegen, een optie. Hier worden hier op zondagmiddag dansvoorstellingen in het openlucht auditorium opgevoerd. Voor deze voorstelling wordt dagelijks, ’s avonds, gerepeteerd. Afhankelijk van je wensen zijn er eenvoudige accommodaties te boeken tot zeer luxe resort. Het grootste deel van de populaire accommodaties bevind zich in Noord Sulawesi. Verschillende hotels liggen direct aan het strand en/of hebben een eigen privéstrand.
Sulawesi heeft als een van de grotere eilanden van Indonesië de vakantieganger heel veel te bieden. Naast een uitzonderlijk gevarieerde en unieke flora en fauna beschikt Sulawesi over een aantal archeologische bezienswaardigheden. Zowel Fort Amsterdam in Manado als Fort Rotterdam in Makassar, hoe kan het ook anders, overblijfselen van de VOC tijd, zijn een bezoekje waard. De natuurparken bieden de mogelijkheid om onder begeleiding van een engelstalige gids de verschillende dieren en planten aan een nader onderzoek te onderwerpen. Deze natuurparken zijn zowel te voet als wandeltochten als ook per auto te bezoeken. Te voet zal er minder lange afstanden afgelegd worden, maar op een kleine oppervlakte is al heel veel te zien. Naast de natuur bieden de verschillende dorpjes een pittoresk beeld. De vriendelijkheid en gastvrijheid van de bewoners is overweldigend. Het eiland is een waar paradijs voor wandelaars. Bekend zijn de dagtochten en meerdaagse treks die je in Torajaland kunt lopen. Minder bekend zijn de lange-afstandstrajecten en dagwandelingen die je in Midden- en Noord-Sulawesi kunt maken. Het gebied kan ook per fiets ontdekt worden. Hoewel paarden op Sulawesi voornamelijk als lastdier gebruikt worden, zijn er ook mogelijkheden om tochten te paard te maken. Omdat Sulawesi hoogte verschillen en rivieren kent zijn er voldoende mogelijkheden voor raften! Een raft op de Nimanga rivier geeft afwisselend stroomversnellingen en kalme stukken om te genieten van het regenwoud en de pittoreske dorpen. De raft van 9km duurt ongeveer 3 a 4 uur. Tijdens de raft passeer je een 35 verschillende en gevarieerde stroomversnellingen. Naast deze inspanning is er ook voldoende tijd voor ontspanning om te genieten van de verscheidenheid aan vogels en apen.