12 leukste (berg) dorpen in de regio Barcelona

Bekijk de beste deals bij onze partners

De regio rond Barcelona is niet alleen beroemd om een citytrip naar Barcelona zelf, maar ook om de prachtige (berg)dorpjes die eromheen liggen. Deze verborgen pareltjes bieden een uniek inkijkje in de rijke geschiedenis en cultuur van Catalonië. Denk aan kleine dorpen met oude stenen huizen, middeleeuwse kerken, en adembenemende uitzichten over de bergen en valleien. Elk dorp of stadje heeft zijn eigen verhaal, van het pittoreske Castellar de n’Hug, waar de Llobregat-rivier ontspringt, tot het historische Bagà met zijn middeleeuwse straten en zomerfestivals. In deze blog nemen we je mee op een reis langs de mooiste dorpen van de regio Barcelona, waar je kunt genieten van ongerepte natuur, rijke historie, en traditionele Catalaanse feesten. Bereid je voor op een ontdekkingsreis vol verrassingen, waar je het echte Catalonië kunt ervaren, ver weg van de drukte van de stad.

Tip: ben je gek op de bergen? Check dan ook zeker ons overzicht met de mooiste dorpjes van de Spaanse Pyreneeën of ontdek de mooiste plekken en bezienswaardigheden van Andalusië. Stuk voor stuk prachtige Spaanse bergachtige regio’.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  
Wat is er te zien en te doen in de 12 mooiste dorpjes van de provincie Barcelona

Castellar de n’Hug

Wil je het echte Catalonië ontdekken, ga dan naar dit landelijke dorpje met zijn typische stenen huizen en verre uitzichten. Er zijn nog een hoop bewaard gebleven Romaanse gebouwen, zoals de kerk van Santa Maria de n’Hug in het centrum, of San Vicente de Rus in de omgeving, een tempel die oorspronkelijk uit het begin van de twaalfde eeuw stamt met interessante muurschilderingen. Er zijn een aantal pittoreske hostels in het dorp, waar je kunt overnachten. Tijdens de laatste week van augustus wordt in dit dorp een kampioenschap voor Europese herdershonden gehouden, een evenement waar veel mensen en dierenliefhebbers op afkomen: Campeonato de Concursos de Gossos d’Atura dels Països Catalans (Het kampioenschap van wedstrijden van honden van de Catalaanse landen). Dit bestaat al vanaf 1962.

Castellar de n’Hug ligt tegen het natuurpark Cadí-Moixeró en ook vlakbij de Catalaanse Pyreneeën – Pyrénées Catalanes – op de Franse grens en is met al dit natuurschoon ideaal voor wandelaars. In deze gemeente wordt de belangrijke Catalaanse rivier de Llobregat geboren, op 1.259 meter hoogte in de Sierra del Cadi, en mondt uit in de Middellandse Zee. Een prachtige plek om te gaan wandelen en de bron en watervallen van deze rivier te ontdekken. Breng een bezoek aan Museu del Ciment Asland (de oude Asland cementfabriek), dat nu een museum is. Deze werd in 1901 geopend door de industriëel – en belangrijkste opdrachtgever van de architect Antoni Gaudí – Eusebi Güell, als eerste cementfabriek in Catalonië. Het museum is uitgeroepen tot Nationaal cultureel belang en is onderdeel van het Museum van Wetenschap en Technologie van Catalonië.

Tip: deze plek ligt hoog in de bergen en je vind er daarom veel kleinschalige hotels. Wil je daar meer over weten? Bezoek dan onze blog met de top 10 kleinschalige accommodaties aan de Costa Brava.


Bagà

Het oude centrum van de stad heeft nog steeds resten van de muren die vroeger de stad beschermden, met als centrum het middeleeuwse zuilenplein. Op de Plaça Major staat een stadbeeld van Galcerán de Pinós, de oprichter van de stad in de elfde eeuw. Verder naar beneden bevind zich de gotische kerk Sant Esteve. Deze stamt uit 1339 en laat de verandering tussen de Romaanse en Gotische architectuur zien. In de kerk zijn kunstwerken van verschillende periodes te zien. Het plein Plaça Galceran de Pinos is een prachtig voorbeeld van een middeleeuws plein, met zijn stenen muren en ouderwetse gevels. Het toeristenkantoor bevindt zich in El Palau (het paleis), vroeger het bestuurscentrum van de stad. Daarnaast worden er nu culturele activiteiten gehouden en zijn er tijdelijke exposities te zien.

In het nabijgelegen gebergte komen in de zomer veel toeristen om excursies te maken door de bergen en van het uitzicht te genieten, en in de wintermaanden is de skipiste van Cardanya in de buurt. Als het warm weer is, kun je naar het populaire plekje bij de Pont de San Juan (brug van San Juan) gaan. Als je vanaf Bagà in de richting van Gisclareny rijdt, een mijl van het dorp, kom je de brug tegen over de rivier Bastareny. Daar zijn picknicktafels, stoelen, barbeques en het water van de rivier. Een aanrader is om naar het natuurpark Parque Natural del Cadí-Moixeró te gaan. Je kunt vanuit Bagà naar Saldes, aan de voet van de berg Pedraforca, en van daaruit naar het uitkijkpunt Mirador del Padraforca, op de afrit Saldes richting Gósol. Het is niet moeilijk om deze weg verder omhoog te klimmen naar Gósol op 1.423 meter hoogte, waar je ook het Picasso museum kunt bezoeken. Half juli word de Middeleeuwse Week van Bagà gevierd – Semana Medieval de Bagà – waarbij men een legende uitbeeldt. Er is een middeleeuwse markt en een typische maaltijd van die periode. Daarnaast zijn er tijdens die week theater-, dans- en zangvoorstellingen en zie je mensen in middeleeuwse klederdracht over straat gaan.


Berga

Berga ligt in het gebergte van Queralt, een voorgebergte van de Pyreneeën.Vanuit verschillende punten heb je een prachtig panoramisch uitzicht. Je kunt bijvoorbeeld een flinke wandeling naar boven maken, waar het El santuari de Queralt (het Heiligdom van Queralt) ligt op 1200 meter hoogte. Dit ligt ongeveer op een uur wandelen. Tegen de berg ligt ook het kasteel Castell de Berga, uit het jaar 855. Het oude centrum, rond de Carrer Major heeft een aantal interessante plekken om te bezoeken. Bij een toeristenkantoor kun je een route opvragen die je door het centrum voert, zodat je kunt uitstippelen welke plekken je interessant vind.

El molí de la Sal is een oude molen uit 1651. De molen werd gebruikt voor het produceren van tarwe, bloem, zout en zelfs chocolade. Op het plein Plaça de Sant Pere, dat tijdens het belangrijkste feest van de stad centraal staat, staat de kerk Església de Santa Eulàlia uit de de zeventiende eeuw. Museu Circ biedt een collectie van Joseph Vinyes over de wereld van het circus. Museo Comarcal is een etnologisch, historisch en natuurwetenschappelijk museum. Berga staat bekend om zijn uitbundige feest La Patum de Berga, uitgeroepen tot Traditioneel feest van Nationaal belang door de Catalaanse regering en is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Één van de onderdelen die centraal staan, naast muziek, drums en dans, is Correfoc, waarbij duivels door de mensenmenigte rennen met vuurwerk.


Cardona

Het prachtige kasteel Castillo de Cardona is een belangrijkste middeleeuwse vesting uit 886. In de vijftiende eeuw woonden hier de hertogen van Cardona, op het Koninklijk Huis na de belangrijkste familie van de Kroon van Aragón. Het kasteel, wat tegenwoordig een staatshotel is, bezet de top van een voorgebergte, vanwaar je een uitzicht hebt vanaf 154m hoogte op de Cardener rivier, de stad en de zoutvallei. Een legende zegt dat in een van de torens, Torre de la Minyola, een prinses opgesloten zat omdat ze een geheime relatie had met een Saraceen. Een van de mooiste gedeeltes van het kasteel is de kerk Sant Vincenç de Cardona, een indrukwekkende Romeinse tempel. Er worden elke dag van de week behalve maan- en feestdagen rondleidingen door het kasteel georganiseerd, alleen in het weekend zonder reservatie vooraf. Deze kost 5 euro. Als je vanaf het kasteel naar de stad afdaalt, kun je van middeleeuwse uitzichten genieten. Breng ook een bezoekje aan de gotische kerk Sant Miquel.

De Vall Salina y Montaña de Sal (de zoutvallei en de zoutberg) zijn de overblijfselen van het teveel aan zout uit een antieke zee, een uniek fenomeen in Europa die niet alleen van buitenaf maar ook van binnen te bezoeken is. Het is een gebied van 277m lengte bij 80m diepte, ontstaan door de vroegere mijnbouw. Je ziet de vreemde formaties en het kleurenschema dat het zout vormt. In de vroegere mijn kun je nu informatie vinden over de geologie, flora en mineralogie van dit gebied. Voor meer informatie en routes door het dorp kun je bij een toeristenkantoor terecht. In juni wordt het belangrijkste feest van Cardona gevierd, het Zoutfeest – Fiesta de la Sal – en de middeleeuwse markt. De stad organiseert evenementen in middeleeuwse stijl voor de hele familie, zoals middeleeuwse diners, markten, concerten en dans. De tweede zondag van september, vóór de Catalaanse regering het verbood, hield Cardona een corre-bou, een stierengevecht. Dit was deel van de Grote Feesten van de stad, en een van de onderdelen was het aansporen en opjagen van de nerveuze stier vanuit een rieten mand.


Balsareny

Balsareny ligt aan de rivier Llobregat. Het heeft een klein oud centrum die tot de 19e eeuw ommuurd was, met in het midden de kerk Santa Maria. Wat gelijk opvalt is het prachtige, middeleeuwse kasteel dat boven het dorp uittorent. Het kasteel is een gotische constructie uit de 14e eeuw met een vijfhoekige vorm. In het midden zit een patio. Het is nu een klein museum met objecten uit het Catalaanse leven van vroeger en verschillende ruimten en kamers die je kunt bezichtigen. Naast het kasteel bevinden zich de kapel Mare de Déu del Castell, een romaanse kerk uit de 12e eeuw die later gerestaureerd is, en de kapel van het Casal de Balsareny (1945), waarin je muurschilderingen kunt bewonderen. Naast de heuvel waar het kasteel op staat bevind zich een irrigatiekanaal uit de 14e eeuw die water uit de rivier aan Manresa leverde. Op de zondag voor carnaval viert Balsareny het Festa dels Traginers: feest van de ezeldrijvers. Dit is een eerbetoon aan de ezeldrijvers die een route aflegden richting de Pyreneeën. Het trekt elk jaar een grote hoeveelheid mensen en is door de Catalaanse regering uitgeroepen tot festival van nationaal belang. Er zijn optochten met praalwagens, muziek, demonstraties en races tussen paarden, ezels en pony’s.


Vic

Vic was oorspronkelijk verdeeld in twee landgoederen. De graaf heerste over het noordoosten, waar het kasteel staat, en de bisschop had zeggenschap over de nieuwe buurt. Rondom het plein Plaça Malla was de joodse buurt. Dit bleef zo tot de vijftiende eeuw. Het middeleeuwse centrum bevindt zich rond de brede straat Les Rambles. Er staat nog een deel van de muur met zijn vele torentjes. Het meest aantrekkelijke deel van de stad is het plein Plaça Major of del Mercadal, met een wekelijkse markt en met een aantal huizen die de moeite waard zijn om te bezichtigen. Er staan een aantal gotische gebouwen, zoals Casa Beuló of Casa de la Vila, en adellijke huizen, zoals Can Moixó, Casa Tolosa en Casa Costa. In carrer de Xifré bevind zich de Romaanse tempel. De kerk Iglesia de la Pietdad is een zeventiende-eeuwse gebouw in barokke stijl. Pont de Queralt is een typisch romaanse brug uit de elfde eeuw over de rivier Meder. Het kunstmuseum Museu Episcopal de Vic heeft een belangrijke, uitgebreide collectie met als een van de hoogtepunten romaanse en gotische schilder- en beeldhouwkunst.

De keuken van Vic is plattelands. Het bevat veel typische vleeswaren, zoals fuet, llonganissa (worst), bull en somalla. Uit dit dorp komt ook de cake Pa de Pessic. Een typisch gerecht is La almosta, met een bodem van aardappel met ui, worst, spek en kabeljauw. Een belangrijk feest in Vic is La Processó dels Armats en Mercat de Ram, een feest van 10 dagen gedurende el domingo de Ramos: Palmzondag. Het vijfdaagse Mercat de Música Viva de Vic is een prestigieus muziekfestival in Catalonië met muziek in allerlei genres. In de buurt van Vic ligt het dorpje Rupit, met huizen uit de 16e en 17e eeuw, één van de mooiste dorpen van Catalonië. Het is ongeveer 40 minuten over de autoweg C 153.


Manresa

Het centrum van Manresa heeft een smalle en kronkelende middeleeuwse layout, met een grote verscheidenheid aan winkels. Het plein Plaça Major is de kern van de oude stad. Vanuit verschillende delen van de stad kun je de bergketen Montserrat bewonderen, die van achter de horizon oprijst. Over de Cardenar rivier in Manresa ligt Pont Vell (Oude Brug), een primitieve Romeinse brug met acht hoge bogen en 25 meter hoogte. Deze brug is tot Historisch Erfgoed van Spanje uitgeroepen. Een belangrijk en opvallend gebouw in Manresa is de kerk La Seu, een belangrijke gotische constructie met daarin de maagd Virgen del Alba. Deze tempel word in 1886 door paus Leo XIII tot basiliek uitgeroepen. Het is nooit een kathedraal geweest, ondanks zijn afmetingen. Je kunt er meerdere interessante retablos (een retabel is een ingelijste altaarstuk) bekijken, zoals de Retablo del Espiritu Santo. Er zit ook een museum bij de basiliek, het Museo Histórico de la Seu, met een collectie religieuze kunststukken (entree 2 euro). In de straat die la Seu met de stad verbindt staat rechts het palau de Justicia, wat vroeger bedoeld was als bisschoppelijk paleis.

Een prachtig gebouw is het Casino de Manresa, waar de stadsbibliotheek gevestigd is. Het heeft een cultureel centrum die activiteiten organiseerd als tentoonstellingen, lezingen en cursussen. Het gebouw Cal Jorba, met bovenin een klok, is een van de beste voorbeelden van Art Deco in Catalonië en uitgeroepen tot Historisch Artistiek Monument in 1980. Het werd gebouwd als hoofdkantoor voor een groot warenhuis. In Manresa zegt men ook wel als iemand hard werkt: “je werkt meer uren dan de klok van Jorba”. Er zijn meer modernistische en art-deco gebouwen te bewonderen, zoals Torre Lluvià, Teatro Kursaal, Teatre Conservatori en Casa Torrents. In het huis Casa de la Crutat, op het plein Plaza mayor, hangen 21 portretten die deel uitmaken van de galerie Galería de Manresanos Ilustres.

Een gebouw wat gelijk opvalt in Manresa is de Cova de Sant Ignasi, door de architect Alexandre Soler i March. Gedecoreerd met barokke elementen en in neoclassicistische en post-modernistische stijl. Dit grote gebouw staat op een grot waar San Ignacio de Loyola woonde – de oprichter van de Jezuïeten – tijdens zijn verblijf in de stad in 1522, en waar hij kon mediteren en schrijven. Over de grot is een barokke kerk gebouwd in de 18e eeuw. In de kerk kun je nog de grot bezoeken. Een aanrader is om via de straat Camí de la Cova te wandelen, waarbij je een prachtig uitzicht over de stad en de bergen van Montserrat hebt. In het museum Museo Comarcal de Manresa, wordt de historische en artistieke erfgoed van Manresa en Bages (de gemeente) tentoongesteld. Er is barokke kunst te zien, middeleeuwse keramiek, lokale archeologie en moderne kunst.

Tijdens het jaarlijkse feest Festa de la Llum (Feest van het Licht), rond 21 februari, viert men dat er 500 jaar geleden opeens een straal van licht verscheen vanaf Montserrat (de bergketen) naar La Seu (de basiliek) in de middeleeuwen, toen er enorme droogtes waren op het land. Men dacht toen dat er een kanaal in de lijn van het licht gegraven moest worden, en na de aanleg hiervan heeft Manresa nooit meer last van droogtes gehad. Elk jaar tijdens het feest gaat men naar Montserrat via dit kanaal, te voet, fiets of paard. Onderweg worden er drankjes en versnaperingen uitgedeeld. Eind augustus wordt ook het stadsfeest gevierd, La Festa Major de Manresa, met vuurwerk, vuurlopen, wedstrijden, dans en theater.


Igualada

Deze stad was vroeger een ontmoetingsplaats was tussen boeren, en groeide tijdens de 19e en 20e eeuw enorm door textielindustrie en leerlooierijen. Het ligt op ongeveer 70 km van Barcelona. Op het plein Plaça del Ajuntament, welke een samenvoeging is van twee middeleeuwse pleinen, bevinden zich twee interessante gebouwen: het Ajuntament – gemeentehuis (1833) – en het huis Casa Ratés (1908). Op woensdag en zaterdag wordt een rommelmarkt gehouden. Wandel door het Portal de Sant Miquel, een steegje met pilaren die gedeeltelijk helemaal overdekt is.

Bezoek de basiliek Basilica de Santa Maria, met de kapel Capella del Sant Crist, een tempel van de Catalaanse Renaissance uit de 17e eeuw met een barok altaarstuk. Deze is uitgeroepen tot cultureel erfgoed van nationaal belang. Llar del Sant Crist: Dit gebouw is ontworpen door Joan Rubio i Bellver, een leerling van Antoni Gaudí, en werd voltooit in 1941. Het wordt nu gebruikt als verpleeghuis. Gelegen in de straat Carrer Milà i Fontanals 8. Museo de la Piel: Het Museum van Leder werd opgericht in 1954 is de eerste in zijn specialiteit in Spanje. De collecties zijn ondergebracht in twee gebouwen: de oude textielfabriek Cal Granotes en oude leerlooierij Cal Boyer. Hier zie je de geschiedenis van leer, de productie, het gebruik en de culturele betekenis van de huid in de beschavingen aan de Middellandse Zee. Er wordt o.a. een oude stoommachine tentoongesteld. Dit museum is deel van het Museum van Wetenschap en Technologie van Catalonië.

Het belangrijkste feest van Igualada, de Festa Major, is Sant Bartomeu op 24 augustus. Dit feest duurt een hele week. Er worden optochten gehouden met voorop een grote adelaar, er zijn traditionele dansen, kinderdansen en een DJ. 25 km ten noorden van Igualada bevindt zich Calaf, een dorp met een rijke Romeinse geschiedenis, wat je terug ziet in de huizen, het kasteel en een prachtig geconserveerd zuilenplein. Sinds 1226 wordt er elke zaterdag een grote markt gehouden, met rond de honderd kraampjes met fruit, ambachtelijke producten, kleding, muziek en meer. 8 km ten zuiden ligt Capellades, waar je het museum Museu Molí Paperer de Capellades (Papiermolenmuseum) kunt bezoeken, waar je leert over de ambacht van het papiermaken en waar je zelf papier kunt scheppen.


Caldes de Montbui

Caldes de Montbui heeft een belangrijke traditie in kuuroorden en thermale baden, die overgebleven is uit de Romeinse tijd. Er bevind zich een beroemde bron waar bijna-kokend water in stroomt. Het oude centrum van de stad bevind zich om het grote plein, Plaça de la Font del Lleó genoemd, vanwege de heetwaterbron die er te vinden is met water van 74 graden. Vanaf dit plein lopen vier straten die vroeger naar de vier poorten van de stadsmuren liepen, zoals de indeling van de meeste middeleeuwse dorpen. Bij de heetwaterbron kun je het belangrijkste monument van Caldes vinden: de Romeinse thermale baden, waar het museum Thermalia te vinden is. Je kunt elke zaterdag en zondag een rondleiding krijgen met gids (€ 2,70) om deze baden te bekijken.

Bezoek het Museu Romàntic Delger met meubels en objecten van vroeger (de epoca). Het ouderlijk huis van de familie Delger is een prachtig voorbeeld van de levensstijl van een rijke familie, achttiende eeuw. Deze levensstijl komt tot uiting in het meubilair van tijd, een belangrijke collectie schilderijen en een uitgebreide bibliotheek met bijna 4000 exemplaren, een aantal van hen van grote waarde. Mas Manolo: huis van schilder en beeldhouwer Manolo Hugué (1872-1945) De kerk Iglesia de Santa Maria heeft een poort/ingang met barokke versieringen. Santuario de la Mare de Déu del Remei is een tempel uit de 16e eeuw.


Terrassa

Een belangrijk gebouw in Terrassa is de grote markt – Mercat de la Independencia, een modernische gebouw uit 1908, waarin allerlei vis-, groenten- en kruidenierszaken te vinden zijn en waar men ook kant- en klaar maaltijden (recent klaargemaakt en heerlijk) kunt kopen. Op het plein Plaça Vella ligt een middeleeuwse kasteel waar nu nog maar 1 toren van over is: La Torre del Palau. Hier vind je ook de basiliek Sant Esperit. Een plek die je niet mag missen is het park Parque de Sant Jordi, waarin het adembenemende gebouw Masia Freixa (1907) staat, een Modernistisch werk van Lluìs Muncunill. Tegenwoordig is dit het Conservatorium.

Castell-Cartoixa de Vallparadís (nu het museum van Terrassa) is een oud kasteel uit de 12e eeuw, later versterkt met middeleeuwse muren en torens. Casa Alegre de Sagrera, het ouderlijk huis van textielfabrikant Joaquim de Sagrera, nu een museum waar je het huis en de tuinen kunt bezichtigen De Romaanse kerken Sant Pere, Sant Miquel en Santa Maria zijn uitgeroepen tot nationaal monument en heet officieel Conjunt Monumental de les Esglésies de Sant Pere de Terrassa (Monumentale Kerken van St. Peter van Terrassa). Ertegenover zit het Museu Tèxtil (textielmuseum), waar je de geschiedenis van de verschillende stijlen en technieken wereldwijd kunt bekijken op het gebied van weefsel. Het museum Museu de la Ciencia i de la Tecnica de Catalunya is een populairwetenschappelijk museum waar je op een leuke manier meer leert over wetenschappelijke onderzoeken. Het museum bevindt zich in de oude fabriek Aymerich Amat i Jover, een mooi voorbeeld van de modernistische Catalaanse stijl.

Het belangrijkste feest is de Festa Mayor op 29 juni en heet Festividad de Sant Pere, met reuzen, castells (menselijke torens) en volksdansen. In Terrassa bestaat een grote liefde voor jazzmuziek. In maart wordt het jazzfestival Festival Internacional de Jazz gehouden. Terrassa ligt vlakbij het natuurpark Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac. Beklik de top La Mola (1095 m) met een prachtig uitzicht en een klooster op de top.


La Garriga

Het meest opvallende van het dorp is het aantal “torres” of zomerchalets die je in de straten tegenkomt. In de straat Carrer dels Banys bevind zich de fontein Fuente Pou Calent, die voortkomt uit een heetwaterbron. Daarnaast zijn er ook twee kuuroorden in het dorp: Blancafort en Termes la Garriga. Interessant is de parochie van Sant Esteve de la Doma, een Romaanse kerk met een aantal gotische aanpassingen, zoals de zuidelijke deur. De kerk van Sant Esteve, met een barokke portaal, staat in het centrum van La Garriga. Voor de kerk staan twee adellijke huizen, Can Guindola en Casa Plandiura. De belangrijkste architect van het dorp was Manuel Raspall (1877-1954) die vier huizen heeft geconstueerd in hetzelfde blok: Maçana Raspall. Deze bestaat uit Torre Iris, Can Barraquer, La Bombonera en Can Barbey. Deze huizen zijn samen uitgeroepen tot historisch monument en bevinden zich bij het plein Plaça de Silenci.


Esparreguera

Dit dorp ligt aan de voet van het indrukwekkende Montserrat gebergte, waar je (als je durft) met een kabelbaan omhoog kunt. De Templo de Santa Eulàlia is een laatgotische kerk volgens Catalaanse bouwtradities met de hoogste klokkentorens van Catalonië. Op het plein van Santa Eulàlia, bij de Carrer Major, staat een monumentale fontein, gebouwd in 1925 door de beeldhouwer Frederic Marès. De Colònia Sedó was een industriële kolonie, tegenwoordig is het een museum. De Ermita del Puig, ofwel de kerk van Santa Maria del Puig, is een Romaans gebouw, gelegen op een klein plateau hoog boven de vallei van de rivier de Llobregat. Tijdens de Semana Santa, de heilige week voor Pasen die in heel Spanje gevierd wordt, is het traditie dat er op pleinen en in kerken scènes uit het leven en van de dood van Jezus worden nagespeeld door wel 400 acteurs uit het dorp. De voorbereiding, make-up, kleding, belichting etc. wordt door nog eens 350 dorpelingen verzorgd.