Wat is er te zien en te doen in Çeşme?

Bekijk de beste deals bij onze partners

Çeşme, dé toeristische stad en schiereiland in Turkije, gelegen ten westen van de provincie Izmir op circa 82 kilometer afstand. De stad is bijna volledig omgeven door de Egeïsche Zee, of te wel ‘’Ege Denizi’’. Er zijn een aantal mooie, heldere en staalblauwe stranden in Çeşme. De zonnecrème kunt u natuurlijk bij één van de drogisterijen in Cesme aanschaffen.  De betekenis van het woord ‘’Çeşme’’ is fontein en deze wordt verwezen naar de vele fonteinen die in de 19e eeuw in deze stad zijn gevonden. In de stad zijn er uitstekende restaurants, accommodaties en entertainment voorzieningen! Het Çeşme kasteel is één van de bekende bezienswaardigheden en ”Sola Mare” is één van de aanraders. Verder zijn er ook beroemde dorpjes in de omgeving: Alacati, Germiyan, Dalyan en Ildiri.

3 tips van Marjon voor een vakantie in Çeşme

  1. Ferdi baba port: één van de mooiste visrestaurants van Turkije die 12 maanden lang open is. De restaurant is in een L vorm ingericht en tijdens het eten kan je genieten van de zon en zee. Ook kunnen de mensen genieten van de vele dranksoorten die verkocht worden (ook alcohol). Bij dit restaurant kan je een perfecte service verwachten!
  2. Sole Mare: Sole Mare is een prachtige beach club voor de toeristen. De club gaat ongeveer 10 uur in de ochtend open. In het weekend zal er gereserveerd moeten worden anders kan je er niet in. In de ochtend kan je naar Sole Mare gaan om te genieten van de strand en in de nacht kan je daar tot laat in de nacht feesten. Dus wil je eerst genieten van de zee/zon en vervolgens feesten? Dan is Sole Mare de juiste keuze.
  3. Marrakech beach club: één van de beste beach clubs van de regio. Je kan daar wel van alles doen: uitrusten, genieten van de zon, muziek luisteren en eten/drinken. Let wel op: in het weekend zal je moeten reserveren! De overige aanraders zijn: Imren lokantasi (Restaurant met de nadruk op huisgerechten), Can Baba Restoran (visrestaurant) en Sheraton Cesme (beroemdste Hotel).
specialist-marjon

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Waarom een vakantie naar Çeşme boeken?

Cesme is voor vele binnenlandse (toeristen uit Turkije) en buitenlandse toeristen een beroemde stad. Dit komt mede door haar prachtige en diepblauwe water van de Egeïsche Zee waar er tevens strandtenten te vinden zijn. Op dit moment wonen er ongeveer 40000 mensen in de stad, waarvan 13000 in de dorpen. De populatie in Cesme stijgt in de zomerse maanden tot wel 350000! Dit laat zien hoe toeristisch de prachtige stad is. In tegenstelling tot de vele toeristische badplaatsen in Turkije heeft de stad Cesme geprobeerd om haar authentieke karakter te behouden welke ook te zien is in de architectuur van de stad.

In Cesme zijn er ook  veel (oude) religieuze gebouwen, zoals Moskee’s, Kerken en Kloosters. De afgelopen decennia is de infrastructuur rondom Cesme ook verbeterd waardoor de stad een aanzienlijke groei heeft meegemaakt. Cesme is bijvoorbeeld gemakkelijk te bereiken vanaf het internationale Airport Adnan Menderes. De stad is ook internationaal over zee te bereiken: vanaf Italië (Birindisi haven) en Griekenland (Eiland Chios). Op dit moment behoort de stad tot de beroemdste toeristische steden van Turkije. De verbetering van de infrastructuur heeft ook geleid tot meer binnenlandse toeristen, voornamelijk uit de miljoenensteden van Turkije: Istanbul, Ankara en Izmir.



Mooie dorpjes in de omgeving

Alacati is een prachtige badplaats (schiereiland) in de Turkse stad Cesme en er wonen ongeveer 10000 mensen. Deze kuststad is populair met haar historische gebouwen, monumenten, stenen huizen, wereldberoemde windsurfen, wijn en natuurlijk de strand. Alacati is één van de meest beroemde vakantiebestemmingen in de Egeïsche Zeeregio in Turkije, of te wel Ege Bölgesi. In de zomerse maanden worden er talloze party’s georganiseerd waarbij beroemde zangers en dj’s optreden en een concert geven.

Germiyan is een klein dorpje op 25 kilometer afstand van Cesme. In Gerdiyan zijn er erg veel viskwekerijen en luxe verblijfplaatsen zoals villa’s en dubleks huizen. De meeste huizen in Gerdiyan waren gebouwd door de Ottomanen, dit is ook te zien aan de architectuur. De huizen en gebouwen worden door de toeriten bezocht. In Germiyan zijn er ook watermolens.

Dalyan is een klein dorpje aan de noordkust van de stad Cesme (ongeveer 5 km). Er zijn veel viskwekerijen in Dalyan en daarnaast is de dorp populair met haar huizen, kleine havens en de stranden (Iztuzu strand), of te wel alle schoonheden van de Egeïsche Regio. In Dalyan is er ook een standbeeld van Turgutreis, een beroemde Turkse admiraal. Hij bezocht Dalyan in het jaar 1525. De naam van Turgutreis is genoemd op het plaatstje Turgutreis (Bodrum). In Dalyan kan je voorzien worden van boottochten. De vissers van Dalyan kunnen je naar verschillende bestemmingen, zoals Iztuzu strand, meer van Koycegiz en naar Kaunos brengen. De toeristen bezoeken ook de modderbaden in Dalyan! Vroeger waren er in totaal 40 bronnen in Dalyan en tegenwoordig is dit aantal helaas gedaald naar vier. ‘‘Gelgirme’ ‘Ali Rıza Çavuş Girmesi’ ‘Delibey Girmesi’ en ‘Sultaniye Kaplıcası’ worden in de zomer door veel toeristen bezocht. Om Ali Riza Cavus te kunnen bezoekers zal er een vergoeding betaald moeten worden.

Ildiri is een toeristische plaats 19 kilometer ten Noord-Oosten van de stad Cesme. Vroeger heette Ildiri ‘Erythrai’ wat rood in het Grieks betekent. Dit woord heeft te maken met de ‘rode grond’’ in de plaats. Ildiri is populair met haar gebergten, villa’s, hotels, nachtleven en is tevens eenvoudig te bereiken (80 kilomter vanaf de Izmir Airport en 8 kilometer vanaf de Ilica Busstation). Ildiri wordt jaarlijks door tienduizenden binnenlandse- en buitenlandse bezocht. In Ildiri wonen er ongeveer 1000 mensen, maar in de zomer stijgt de populatie met 20 keer!


Leuke stranden in de buurt

Er zijn een aantal prachtige stranden in Cesme die je zeker eens moet bezoeken. Wil je er meer zien? Bekijk dan ook eens ons overzicht met mooiste Turkse stranden.

  • Iztuzu strand: Er is geen vergelijkbare strand als de Iztuzu-strand in Cesme; de ene kant van het strand is ‘zoetwater’ en het andere deel is een onderdeel van Akdeniz, of te wel de Middellandse zee. De kleur van de zand in de strand is goud en tevens zéér dun! De strand is op 12 kilometer afstand vanaf Dalyan en is ongeveer 5400 meter lang. Om de schildpadden (caretta caretta) niet te verstoren, is het in de nacht verboden om in het strand te gaan. Daarnaast is het ook verboden om honden naar het strand mee te nemen. Dit om de eieren van de schildpadden te beschermen.
  • Ilica: Dit strand is ongeveer 2 kilometer lang en is, t.o.v. de andere stranden, het meest vlakbij Cesme. Het is een mooie strand met schone, heldere en diepblauwe water die eenvoudig te bereiken is.
  • Altin Kum: Ook wel ‘’Fun Beach’’ genoemd. Dit strand leeft als het ware 24 uur per dag! Niet voor niet dus dat je hier heel veel gezinnen met kinderen en jongeren tegenkomt.
  • Babylon – Aya Yorgi: Babylon strand, in de dorp Aya Yorgi. Hier kan je muziek luisteren en genieten van de heldere water. Ook kan je zonnen op de gras. De strand gaat 9 uur in de ochtend open en tot dat de laatste klant is vertrokken blijft het open!
  • Pasa Limani: Een ‘’must-see’’ beach in de omgeving Cesme. Je hebt hier ook voldoende rustige plekjes om even te ontspannen en te genieten van het uitzicht op zee.
  • Pirlanta plaji: Heerlijk mooie, heldere en diepblauwe water, hier kan je genieten van de natuur en van de beach. Oh en mocht je willen snorkelen, dan kun je hier nog wel eens leuke vissen tegenkomen.

Populaire bezienswaardigheden in de regio

  • Erythrai: Deze antieke plek in Cesme ligt in het Dorp Ildiri; vroeger heette Ildiri dus Erythrai. In het Grieks betekent dit woord ”rood”. Men gaat ervan uit dat dit wordt verwezen naar de ”rode” zand in het dorp. Erythrai is een dorpje die was ”opgericht” in de 6e eeuw. Het is zeker de moeite waard om dit historisch dorp van dichtbij te bekijken!
  • Cesme Kasteel: Het kasteel ligt in het centrum van Cesme. Het kasteel werd in de 14e eeuw door de Ottomanen gebouwd en op dit moment wordt het gebruikt  als een showcentrum, restaurant en een bar. Als je naar Cesme gaat, is dit kasteel een ‘’must-see’’ plek voor je. In dit kasteel kan je ook iets lekkers eten en drinken.
  • Cesme kauwgombomen: Kauwgombomen worden op enkele plekken in de wereld geoogst, en één hiervan is Cesme.
  • Ephese is een begrip bij opgravingen. Nergens werd zo goed een oude Romeinse stad gereconstrueerd, dit dankzij de kwaliteit van de opgegraven restanten. Ephese was in de Romeinse periode één van de belangrijkste steden in de regio en dat kan je ook merken. Het heeft ook zijn bekendheid verworven door de tempel van Artemis, één van de zeven wereldwonderen. Deze tempel ligt buiten de stad en daarvan blijft er bijna niks meer over. Anders is het met de stad Ephese zelf. Daar zijn er straten, een theater, een kerk, een bibliotheek en nog tientallen andere gebouwen blootgelegd.
  • Pamukkale: Wie kent de foto’s niet van de witte kalksteenterrassen gevuld met water. Ze zijn niet allemaal meer toegankelijk maar ze aanschouwen is de verplaatsing zeker waard. Soms zijn er wel nog toeristen toegelaten in een paar terrassen, natuurlijk blootvoets om ze niet te beschadigen. Voor tickets en meer info kun je kijken bij Travertines of Pamukkale.
  • Pergamon: In Bergama ligt het beroemde Pergamon, een stad uit de oudheid, net zoals Ephese. Eerst was er Pergamon die voor het Romeinse tijdperk het centrum was van het Pergameense rijk. Toen dit gebied vredig overging in Romeinse handen werd Ephese het handels- en bestuurcentrum. Pergamon bestaat uit een boven- en benedenstad en is met de nodige verbeelding goed te reconstrueren. De acropolis of burcht op de top van de berg bied je de meeste bezienswaardigheden: tempels, thermen, een theater, een marktplein (agora) en het paleis. Maar er is zoveel te zien dat je minstens een halve dag moet uittrekken voor een bezoek.