De mooiste steden en dorpen van Basilicata (Lucanië)

Basilicata is een regio in Italië van contrast en harmonie met een uitgesproken eigen identiteit. Van de natuur in de nationale parken, tot aan de vele archeologische vindplaatsen en vondsten. Van de imposante kastelen en rijke kunststeden tot de azuurblauwe wateren van de kusten van Maratea en Metaponto. De inwoners van Basilicata leven niet van toerisme of handel, maar voornamelijk van landbouw en veeteelt. Er is dan ook geen massa toerisme, waardoor de regio nog puur en authentiek is gebleven. Vaak leest men dat een stad of dorp authentiek is, maar eenmaal aangekomen, blijkt dit toch tegen te vallen. In Basilicata is dit absoluut niet het geval. In deze blog bespreek ik de mooiste steden en leukste dorpje. Ik vertel je alles over wat je er kunt zien en doen en welke hotspots en bezienswaardigheden je absoluut niet mag missen. Bekijk ook direct de mooiste bungalowparken aan de Adriatische kust (Italië) om een overnachtingsplek te vinden.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Potenza

Potenza is de hoofdstad van Basilicata en met haar 819 hoogte is het de meest hooggelegen regionale hoofdstad van Italië. De stad werd in de Romeinse tijd gesticht en kent zoals de rest van Basilicata een hele rijke historie. Helaas is Potenza in de loop der jaren door veel aardbevingen geteisterd, waardoor er talrijke historische gebouwen vernietigd zijn. Een aantal van deze zijn later weer herbouwd, maar andere zijn zodanig verwoest dat ze plaats hebben gemaakt voor nieuwe modernere wijken. Het historisch centrum van Potenza ligt in het hoogste deel van de stad en is via roltrappen te bereiken. Zo bevindt men zich snel op het plein Mario Pagano, een perfecte startplaats om de stad te verkennen. Dwars door het plein loopt namelijk de Via Pretoria, de bekendste straat van Potenza, die van oost naar west de hele stad doorkruist. Deze straat is een belangrijk trefpunt voor de inwoners van de stad. Hier bevinden zich gezellige bars, veel winkels en vooral gedurende de avonduren, wanneer alle ‘potentini’ hier te vinden zijn, is het er erg gezellig. Langs de Via Pretoria bevinden zich ook de belangrijkste culturele, architectonische en kunsthistorische gebouwen van de stad. Een aantal hiervan zijn de ‘Palazzo del Governo’, het recent gerestaureerde ‘Stabile’ theater, de kerk van San Francesco van Assisi uit 1274, de kerk van San Michele Arcangelo, waar prachtige kunstwerken bewaard worden en ‘Palazzo Loffredo’ dat tegenwoordig zetel is van het Nationaal Archeologisch Museum van Basilicata ‘Dinu Adamesteanu’. Niet ver van het museum ligt de Dom van Potenza, oorspronkelijk uit de twaalfde eeuw en in gotische stijl, maar opnieuw opgetrokken in neoklassieke stijl in de achttiende eeuw. In de Dom worden onder andere resten van de heilige Gerardo bewaard, de stadsheilige van Potenza, Zoals elk andere stad en dorp van Basilicata, wordt de stadsheilige elk jaar met een groot feest vereerd. In Potenza vindt dit feest in de maand mei plaats. Gedurende de ‘Maggio Potentino’ (mei in Potenza) worden hier verschillende manifestaties en evenementen georganiseerd. Hoogtepunten zijn op 29 mei, wanneer de ‘Sfilata dei Turchi’ (optocht van de Turken) en het ‘Palio dei Cavalli’ (paardenrace) plaatsvinden en op 30 mei, dan is het feest van de verering van de heilige Gerardo.

Matera

Sinds 1993 staat deze buitengewone stad op de Werelderfgoedlijst van Unesco: Matera, de stad van de ‘Sassi’ (rotsen), met haar wijken waarvan de huizen deels in de rotsen uitgehouwen zijn. Matera is een van de oudste steden ter wereld en zo bijzonder en uniek dat het op een sprookjesstad lijkt. Vooral ’s avonds is het uitzicht op de ‘Sassi’ een betoverende belevenis, met duizenden kleine lichtjes die de hele stad verlichten. Een bezoek aan deze stad is met recht een onvergetelijke ervaring. Voor de filmliefhebber: hier is onder andere Mel Gibson’s film ‘The Passion of the Christ’ opgenomen.

De ‘Sassi’ en de Civita
Matera bevindt zich aan de oostkant van Basilicata, ongeveer 70 kilometer van Bari (Apulië) en ligt aan een diepe groeve waar de rivier Gravina stroomt. De ‘Sassi’ zijn in twee wijken verdeeld: in het noorden de ‘Sasso Barisano’ en in het zuiden de ‘Sasso Caveoso’. De huizen in deze wijken bevinden zich deels in tufsteenrotsen en waren tot ongeveer 1950 nog door vijftienduizend mensen bewoond. Door de ongezonde hygiënische omstandigheden waarin deze mensen woonden, werd er in de jaren vijftig een wet aangenomen om deze woningen te evacueren en de inwoners nieuwe appartementen te bieden. Tegenwoordig, na een grondige vernieuwing, bevinden zich hier kunstateliers, restaurants, ambachtelijke winkels, hele bijzondere hotels en zelfs weer bewoonbare huizen, alles met het behoud van de oorspronkelijke structuur van de ‘Sassi’.

De Civita, het oude centrum dat zich tussen de twee wijken bevindt, wordt gekenmerkt door de imposante Kathedraal van Matera die geheel gewijd is aan de heilige van de stad ‘Madonna della Bruna’. De kerk is in Romeins-Apulische stijl en werd tussen 1230 en 1270 in opdracht van bisschop Andreas gebouwd. De buitenkant is eenvoudig en harmonieus en wordt gekenmerkt door een groot roosvenster. In de Civita zijn er ook resten te vinden van verschillende torens die vroeger dit gedeelte van de stad omringden, de Matellana aan de kant van de Sasso Barisano en de Quadra en Capone aan de kant van de Sasso Caveoso. Daarnaast bevinden zich hier ook fraaie oude paleizen zoals Palazzo Gattini, nu een zeer luxe vijf sterren hotel en Palazzo della Curia. Palazzo Lanfranchi is een duidelijk voorbeeld van barokke architectuur. Bij dit paleis hoort ook een kerk en aan de rechterkant van het gebouw bevindt zich het Nationaal Museum van middeleeuwse en moderne kunst en het centrum ‘Carlo Levi’. Het ontmoetingspunt van de inwoners van Matera is ongetwijfeld Piazza Vittorio Veneto. Rond de avonduren bruist het hier van het leven, er wordt een ‘aperitivo’ genuttigd in een van de vele bars of geflaneerd om vrienden en kennissen te ontmoeten. Bovendien bevinden zich rondom het plein ook de meeste winkels.

De rotskerken
De morfologie en de bijzondere aard van de bodem en van de hoogvlakte van de Murgia, rondom de stad Matera, trokken in de zevende en achtste eeuw na Christus veel Grieks-Romeinse en Byzantijnse kloostergemeenschappen aan. Als gevolg hiervan zijn er zowel in Matera als in het omliggende platteland veel grotkerken gebouwd, waarvan er ongeveer 150 herontdekt zijn. Sommige bevinden zich geheel onder de grond, andere zijn deels uitgegraven en vergroot met een aanbouw. De meeste van deze ondergrondse kerken bevatten nog fresco’s van grote artistieke waarde zoals de crypte van de Madonna della Croce, die de erfzonde uitbeeldt, de crypte van San Falcione, de crypte van Madonna delle Tre Porte en nog vele anderen. De grotkerken maken deel uit het Regionale Park van de Murgia Materana en de Chiese Rupestri. Ook in Matera zelf, in de wijken van de ‘Sassi’, de Caveoso en Barisano, is het mogelijk om een aantal ervan te bezichtigen. Zo bevindt zich hier de imposante San Pietro Barisano, vaak als concertlocatie gebruikt, maar ook Santa Lucia alle Malve en de indrukwekkende Santa Maria de Idris e San Giovanni, die vanaf een enorme op zichzelf staande rots het Sasso Caveoso domineert. In de grotkerken Santa Maria de Armenis en Santa Barbara vinden regelmatig kunsttentoonstellingen plaats.

Ontdek Matera
De beste manier om Matera te ontdekken is te voet. Er zijn talloze wegen te bewandelen door de ‘Sassi’, van de grotwoningen, kerken, paleizen tot aan de schitterende kathedraal. De stad kan op eigen gelegenheid verkend worden, maar er zijn ook officiële stadsgidsen die je kunnen rondleiden. Bijzonder zijn ook de nachttours, wanneer Matera verandert in een sprookjesstad en waarbij een bezoek aan de stad gepaard kan worden aan wijnproeverijen in de kelders van de oude grotwoningen. Matera heeft ook verschillende musea zoals het Archeologisch museum Domenico Ridola, het Nationale Museum van Middeleeuwse en Moderne kunst, het MUSMA – Museum van Hedendaagse Sculptuur en de Casa Grotta, een originele grotwoning uit de jaren ‘50.

Maratea

Het dorp Maratea bevindt zich op de berg van San Biagio, uitkijkend op de immens heldere Tyrrheense zee. Kleine kronkelende gekleurde straatjes, balkons vol bloemen, rode daken en maar liefst 44 kerkjes kenmerken dit oude dorp. Maak eens een wandeling door de kleine straatjes, neem een kijkje in de vele ambachtelijke winkeltjes en geniet van een heerlijke espresso op een van de gezellige terrasjes. Voor een adembenemend uitzicht over de kustlijn van Maratea is een bezoek aan het beeld ‘Il Redentore’, dat zich op de top van de San Biagio berg bevindt, verplicht. Het stukje kust van Basilicata dat aan de Tyrrheense zee ligt is maar dertig kilometer lang en vanuit deze plek kun je de kust van drie verschillende Italiaanse regio’s zien: Campanië, Basilicata en Calabrië. Het beeld zelf is ook een bezoek waard. Met zijn 22 meter hoogte, is ‘Il Redentore’ het grootste beeld van Europa en het op een na grootste in de wereld na Rio de Janeiro.

De kust van Maratea wordt gekenmerkt door parelwitte verscholen strandjes die soms te voet en soms met de auto te bereiken zijn. De bekendste strandjes zijn: Acquafredda, Fiumicello, Santavenere, Marina en Castrocucco. Er zijn hier ook excursies met een zeilschip mogelijk, een ideale manier om te genieten van lekker eten, de zon, zee en het fantastische uitzicht. Maratea heeft ook een pittoreske haven, waar het gedurende de zwoele zomeravonden gezellig druk is met de lokale bevolking en de, voornamelijk Italiaanse, toeristen. Fraaie winkeltjes en ateliers, bars en restaurants wisselen elkaar af en het is ook niet vreemd om hier kleine vissersbootjes naast hele luxe jachten te zien liggen. In de zomer vinden hier verschillende culturele, muzikale en kunst evenementen plaats.

Melfi

Melfi bevindt zich in het noorden van Basilicata aan de voet van de uitgedoofde vulkaan Monte Vulture. In de elfde eeuw, onder Frederik de Tweede, werd Melfi hoofdstad van de Normandiërs en werd toen snel voorzien van een schitterend kasteel, een kathedraal en imposante stadsmuren. Tegenwoordig wordt de oude stad, als enige in Zuid-Italië, nog steeds omringd door deze spectaculaire vier kilometer lange stadsmuren. Het kasteel zelf telt maar liefst tien indrukwekkende torens. Helaas hebben de aardbevingen van 1851 en 1930 dit architectonisch bouwwerk behoorlijk aangetast, maar de charme van het imposante Normandisch kasteel blijft vandaag de dag nog steeds de stad domineren. Na de aardbeving van 1980 is het kasteel opnieuw helemaal gerenoveerd en biedt nu onderdak aan het Museo archeologico nazionale del Melfese, waar archeologische vondsten uit de omgeving worden tentoongesteld.

De ‘Duomo dell’Assunta’ is het belangrijkste religieus monument van Melfi. De kathedraal dateert uit de elfde eeuw, maar is na de aardbevingen verschillende keren gerenoveerd. Alleen de klokkentoren stamt nog uit de Normandische tijd, terwijl de voorkant duidelijk barokke invloeden heeft. Het belangrijkste kunstwerk in de kathedraal is de byzantijns geïnspireerde ‘Madonna met kind’. Niet ver van de stad zijn de vele grotkerken (‘Chiese Rupestri’) een belangrijke bezienswaardigheid. De crypte van Santa Margherita, met fresco’s die het leven van de martelares Heilige Margherita vertellen, is een van de mooiste grotkerken. Melfi ligt bovendien niet ver van de thermale baden van Rapolla, een oase van rust waar jij je lekker kunt ontspannen na een dag vol nieuwe indrukken.

Venosa

Venosa ligt in het noorden van Basilicata, aan de voet van de uitgedoofde vulkaan Monte Vulture, niet ver van de stad Melfi. Dit juweel is benoemd tot een van de mooiste dorpen van Italië vanwege zijn belangrijke culturele en historische waarde en is bovendien de geboortestad van een van de grootste Romeinse dichters Horatius. Een van de vele bezienswaardigheden is het kasteel ‘Pirro del Balzo’, genoemd naar de opdrachtgever, dat op een oude kathedraal gebouwd is. Het kasteel werd in verschillende fases gerealiseerd, rond 1400 werden de eerste torens geplaatst en de bouw is tot de achttiende eeuw doorgegaan. Tegenwoordig biedt een deel van het kasteel onderdak aan het Nationaal Archeologisch Museum, waar vondsten van de pre-Romeinse tijd tot aan de Normandische tijd bewaard worden. In deze omgeving bevinden zich ook de fontein Angioina, uit 1298 en de ‘Chiesa del Purgatorio’ een kerk in barokke stijl uit de zestiende eeuw.

Het meest belangrijke historische monument is ongetwijfeld de abdij ‘Abbazia della Santissima Trinitá’. Dit is het grootste abdijcomplex van Basilicata en bestaat uit de ‘chiesa vecchia’ (oude kerk) die uit de paleo-christelijke tijd stamt en de onafgebouwde ‘chiesa nuova’(nieuwe kerk). In de abdij zijn er fresco’s en mozaïeken uit verschillende tijdperken te bezichtigen. De ‘Kathedraal van Sant’Andrea’ werd tussen 1470 en 1502 gebouwd volgens de wensen van de opdrachtgever Pirro del Balzo. Kunstwerken als de ‘Madonna met Kind’ en de ‘Heiligen Anna, Nicola en Francesco’ uit achttiende eeuw, sieren de kerk. De geschiedenis- en archeologieliefhebber moet ook absoluut een bezoek brengen aan het archeologisch park ‘Parco Archeologico di Venosa’, waar nog veel zichtbaar is van de Romeinse overheersing zoals het amfitheater en de thermen. Venosa staat tevens goed bekend als is dé stad van de wijn, hier komt de bekende DOC wijn Aglianico del Vulture vandaan, een van de beste rode wijnen van Italië. Sinds 2007 wordt hier elk jaar in september de Aglianica Wine Festival gehouden, met proeverijen, kooklessen en verschillende evenementen.

Ripacandida

Ripacandida geniet van een schitterende ligging nabij de uitgedoofde vulkaan Vulture, in het noorden van Basilicata. De stad staat bekend zowel om haar rijke productie van honing, wijn en olijfolie als om haar bijzondere kunstwerken. Interessant monument is de kathedraal ‘Santa Maria del Sepolcro’, die bekend staat vanwege haar portaal, maar het meest belangrijke religieuze bouwwerk van Ripacandida is de kerk ‘Chiesa di San Donato’. Deze kerk is vóór de elfde eeuw in gotische stijl gebouwd en binnen bevinden zich spectaculaire fresco’s uit de vijftiende eeuw. Door de afbeeldingen, onderwerpen en de techniek waarmee de fresco’s gemaakt zijn, worden deze vaak vergeleken met de fresco’s van de Hogere Basiliek van Assisi (Umbrië). De afbeeldingen uit Het Nieuwe en Oude Testament op deze meesterlijke fresco’s worden dan ook wel ‘De geïllustreerde Bijbel’ genoemd. Rondom Ripacandida zijn er ook resten van een oud romaans aquaduct gevonden dat met de stad Venosa (interne link) verbonden is.

Acerenza

Acerenza is een middeleeuwse stad en staat officieel genoteerd als een de mooiste steden van Italië, net als Venosa, Pietrapertosa en Catelmezzano. Daar deze stad zich helemaal rondom de kathedraal ‘Cattedrale dell’Assunta e San Canio’ heeft ontwikkeld, wordt Acerenza ook vaak ‘Kathedraal stad’ genoemd, De Kathedraal is als monument van nationaal belang uitgroepen en is een van de meest indrukwekkende religieuze gebouwen van Basilicata. Deze werd in de elfde eeuw op de resten van een paleo-christelijke kerk gebouwd en haar crypte, uit 1524, is een van de meest interessante Renaissance crypten in Zuid-Italië. Het historisch centrum van Acerenza is gekenmerkt door smalle straatjes die als een doolhof door elkaar lopen en prachtige paleizen uit 1700 zoals ‘Palazzo Gala’ en ‘Palazzo Caramuta’. Het is bovendien de stad van de DOC wijn Aglianico en in de straat van de ‘Cantine’(via delle Cantine) is het nog mogelijk om de oude grotten te bezichtigen waar vroeger deze wijn werd gemaakt en bewaard.

Irsina

In Irsina heerst nog een authentieke Italiaanse sfeer. De stad ligt ongeveer op 50 kilometer afstand van Matera en bezit waardevolle historische en religieuze monumenten. Een daarvan is de imposante kathedraal, die door haar omvang en strategische positie meer op een burcht dan op een kerk lijkt. Dit Renaissance juweel dateert uit de dertiende eeuw en werd gedeeltelijk herbouwd in de achttiende eeuw. Hier bevindt zich onder andere het schitterende beeld van de Heilige Eufemia dat aan de bekende kunstenaar Andrea Mantegna wordt toegewezen. Het oude klooster van San Francesco uit de veertiende eeuw is ook een bezoek waard, in de bijhorende crypte zijn de resten te zien zijn van een oud Normandisch kasteel. Buiten de stadsmuren bevinden zich de ‘Bottini’, lange ondergrondse tunnels die vroeger gebruikt werden om de stad van water te voorzien dankzij een hoogwaardig hydraulisch systeem. Mocht jij je in augustus in Irsina bevinden, dan moet je zeker dorpsfeest ‘sagra del vino e della lumaca’ meemaken. Gedurende dit gastronomisch feest staat wijn centraal en wordt de specialiteit van het dorp, slakken, op verschillende manieren voorbereid. In Irsina worden er verder regelmatig kook- en schildercursussen voor toeristen gegeven.

Castelmezzano

Castelmezzano, te midden van de Lucanische Dolomieten, ligt niet ver van het andere bijzondere bergdorp Pietrapertosa. Het is een van de meest hooggelegen dorpen van Basilicata en vanwege haar uitzonderlijke ligging is het uitzicht hier vandaan onbeschrijflijk mooi. De meest spectaculaire en unieke manier om van dit uitzicht te genieten is door de ‘Volo dell’Angelo’ (de vlucht der engelen) te ervaren. Je vliegt dan hangend aan een stalen kabel op ongeveer 400 meter hoogte, met een maximale snelheid van 120 kilometer per uur tussen de twee dorpen Pietrapertosa en Castelmezzano. Ben je avontuurlijk ingesteld? Dan is de ‘Volo dell’Angelo’ een absolute MUST! In het dorp zelf is de kerk ‘Chiesa Madre di S. Maria dell’Olmo’ uit de dertiende eeuw een bezoek waard. Hier wordt een waardevolle houten beeld uit de veertiende eeuw bewaard, dat een Madonna met Kind voorstelt. Verder kun je de ruïnes van de oude stadsmuur en het oude kasteel Castrum Medianum bezichtigen.

Pietrapertosa

Pietrapertosa is een wondermooi bergdorp dat zich midden in de Lucanische Dolomieten bevindt. Het dorp is zo mooi dat het in de bergen geschilderd lijkt. De oude wijk Arabata vindt haar oorsprong in de Arabische tijd en ligt bij de ruïnes van een oud Saraceens-Normandisch kasteel. Hier bevinden zich de mooie kerk ‘Chiesa Madre di San Giacomo’, met fresco’s uit de Middeleeuwen en het klooster van San Francesco uit 1474, waar fresco’s uit de zestiende eeuw te bewonderen zijn. Alleen al om van het adembenemende uitzicht over de Dolomieten te genieten is een bezoek aan Pietrapertosa de moeite waard.

Montescaglioso

Montescaglioso bevindt zich ten oosten van Matera en maakt deel uit van het Regionale park van de Chiese Rupestri en de Murgia Materana. Vanuit deze oude stad kan men van een prachtig uitzicht genieten over de Bradano vallei, de rivier Gravina en de Ionische zee. Montescaglioso wordt gedomineerd door de majestueuze Benedictijnse Abdij San Michele Arcangelo. Wandelend door de stad zul je tevens verschillende kerken en historische monumenten tegenkomen zoals de ‘Chiesa Madre’ ofwel de kerk van San Pietro en San Paolo, de kerk van Sant’Agostino en de kerk van Santo Stefano. Zoals in de rest van Basilicata hebben de inwoners van dit dorp hun eeuwenoude tradities tot de dag van vandaag in leven gehouden. Probeer eens rond de Pasen een bezoek aan Montescaglioso te brengen, je zult dan het echte Italië zien en proeven!

Craco

Reis je tussen Matera en het Nationale Park van Pollino, dan is een bezoek aan de hooggelegen spookstad Craco een must. Vooral het uitzicht op de stad als men met de auto aan komt rijden is erg indrukwekkend. De spookstad werd in de jaren zestig geëvacueerd in verband met een dreigende aardverschuiving en tegenwoordig zijn de resten van deze oude stad zwaar aangetast door natuurgeweld. De sfeer in de smalle straatjes is spookachtig en er wordt gewaarschuwd voor vallend puin, maar het is wel mogelijk om tot aan de toren van het kasteel te lopen, waar je van een spectaculair panorama kunt genieten. Samen met Matera, is deze stad ook door Mel Gibson gekozen voor de opnames van de film ‘The Passion of the Christ’.

Tursi

De stad Tursi ligt aan de oostkant van Basilicata en is de geboorteplaats van de dichter Albino Pierro, die meerdere malen voor de Nobel prijs werd genomineerd. Tursi telt ongeveer 6000 inwoners en staat vooral bekend om haar rijke productie van citrusvruchten. De stad is in verschillende wijken verdeeld en de oudste daarvan, de wijk Rabatana, ligt bijna letterlijk tegen een berg aangeplakt. De Rabatana werd in de tiende eeuw door de Saracenen gesticht en de Arabische invloeden zijn terug te zien in de smalle kronkelende straatjes en de kleine stenen huisjes die de wijk kenmerken. De Rabatana is bereikbaar via een hele steile trap en is te voet, maar ook te fiets te bezichtigen. De kerk van Santa Maria Maggiore in Tursi dateert uit de elfde eeuw en bewaart een interessant drieluik met beelden uit het leven van Christus en een Heilige Madonna met Kind. Een belangrijke bezienswaardigheid vlakbij Tursi is het nationale monument ‘Heiligdom van Santa Maria d’Anglona’, een bedevaartplaats die rond de elfde en twaalfde eeuw op de resten van eek kleine kerk werd gebouwd. Het is een imposante kerk en trekt jaarlijks veel bezoekers aan.

Rivello

Rivello bevindt zich aan de westkant van Basilicata, nabij de Tyrrheense zee. Het ligt boven de heuvels Motta, Serra en Poggio en kijkt uit op de vallei waar de rivier Noce stroomt. Rivello is een bijzonder dorp, niet alleen vanwege haar bijzondere ligging, maar ook door haar rijke en unieke historie. Door haar strategische positie werd er namelijk eeuwenlang gevochten om de macht over Rivello, vooral door de Longobarden en de Byzantijnen. Ondanks dat de strijd door de Longobarden werd gewonnen, zijn de Byzantijnen nooit echt weggegaan. Dit heeft ertoe geleid dat de stad eeuwenlang in twee wijken verdeeld is geweest, ieder met haar eigen tradities en cultuur. Zo vestigden de Byzantijnen zich in het hoogste gedeelte van de stad rondom de kerk ‘Chiesa Madre di San Nicola di Bari’ en volgden Griekse rituelen, terwijl de Longobarden Latijnse rituelen volgden rondom de kerk ‘Chiesa di Santa Maria Maggiore’. Tegenwoordig zijn beide invloeden nog overal te zien in de stad, maar overheerst de Byzantijnse.

Terranova di pollino

Terranova Pollino is een klein dorp dat zich in het hart van het Nationale Park van Pollino bevindt. Het is de perfecte startplaats om het park te bezichtigen. Niet ver van het historisch centrum biedt de weg die richting Casa del Conte gaat al een spectaculair uitzicht op dit beschermd natuurgebied. In het centrum bevindt zich de kerk van San Francesco da Paola, oorspronkelijk uit de zestiende eeuw, maar in 1930 gerenoveerd. De hoofddeur van de kerk is geheel uit het hout gemaakt van de ‘pino loricato’, een unieke bergpijn die alleen op de bergen van het Nationale Park van Pollino groeit.

Metaponto

Metaponto maakt deel uit de gemeente Bernalda en bevindt zich aan de Ionische kust, op een vlakte tussen de rivieren Bradano en Basento. Dit gebied werd rond de zevende eeuw voor Christus door de Grieken gesticht en werd snel een van de belangrijkste steden van de Magna Grecia (Groot- Griekenland). Vandaag de dag zijn de resten hiervan te bewonderen in het bijhorende schitterend archeologisch park en museum, die absoluut een bezoek waard zijn. Deze oude Griekse stad is tegenwoordig ook een heel modern en comfortabele badplaats, het Lido van Metaponto. Prachtige stranden en azuurblauwe zee kenmerken deze badplaats en in de zomermaanden trekt het Lido dan ook heel veel toeristen aan. Deze trend is duidelijk terug te zien in de talloze hotels, campings en prachtige resorts die zich hier bevinden.

Viggiano

Viggiano ligt tussen Potenza en het Nationale park van Pollino. Het is een kleine gemeente dat voor vooraal om twee redenen bekend staat: muziek en de Heilige Madonna di Viggiano. Viggiano is eeuwenlang vaderland van muzikanten en makers van muziekinstrumenten geweest, die rond de achttiende eeuw gingen rondreizen en zo hun muziek in Frankrijk, Duitsland, Engeland en Amerika spreidden. Muziekdetails zijn tegenwoordig nog overal aanwezig. In het historisch centrum bijvoorbeeld, zijn op de voordeuren van de oude paleizen prachtige marmeren bas- reliëfs die muziekinstrumenten afbeelden, te bewonderen. In de basiliek van Viggiano ‘Santa Maria del Deposito’, bevindt zich een van de meest interessante kunstwerken van Basilicata: de Madonna di Viggiano, ook wel ‘Madonna nera’ (zwarte Madonna) genoemd, door de donkere kleur van het hout waarmee dit beeld gemaakt is. Het beeld, uit de dertiende eeuw, wordt elke eerste zondag van mei in een processie naar de bedevaartsplaats ‘Santuario del Sacro Monte’ gebracht, 12 kilometer verder, en de eerste zondag van september wordt het weer naar de basiliek gebracht.