Top 5 mooiste vakantiebestemmingen in Hongarije

Voordat ze zich definitief vestigden in Hongarije (in het Hongaars: Magyarország) stonden de Hongaren (of: Magyaren) bekend als De Schrik van Europa. Tegenwoordig kennen we de Hongaren juist als zachtaardige, vriendelijke en zeer gastvrije mensen. Deze mensen, het prachtige landschap, de fraaie steden en heilzame kuuroorden, maken het een zeer aantrekkelijk vakantieland. Zo vind je veel kindvriendelijk hotels in Hongarije voor gezinnen die lekker willen genieten van een ontspannen maar avontuurlijke vakantie. In deze blog vertel ik je alles over de mooiste reisbestemmingen in Hongarije. Ik bespreek 5 toeristische steden en natuurlijk het populaire Balatonmeer.

ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
vakantiediscounter logoGrootste aanbod   Bekijken  
prijsvrij logoScherpe deals  Bekijken  
d-reizen logoVoordelige hotels  Bekijken  
Sunweb logoHeerlijke zonvakanties  Bekijken  
ReisorganisatieInformatieAanbiedingen
corendon logoPremium resorts  Bekijken  
corendon logoVeel zonbestemmingen  Bekijken  
vakantie.nl logoVeelzijdig aanbod  Bekijken  
beachcheck logoMooie strandvakanties  Bekijken  

Reistips voor een verblijf in Hongarije

  • Hongarije heeft een landklimaat met warme zomers en koude winters. In de winter liggen de temperaturen gemiddeld een paar graden onder het vriespunt, in de zomer rond de 25°C.
  • Het Hongaars is voor ons een zeer lastige taal, omdat het Hongaars op geen enkele andere Europese taal lijkt. Zo komt het werkwoord ‘hebben’ niet voor in de Hongaarse taal, waardoor je (in onze oren) soms hele vreemde zinnen krijgt. Gelukkig spreken oudere Hongaren vaak wel een woordje Duits; jongeren spreken meestal goed Engels.
  • De munteenheid van Hongarije is de Forint (HUF of Ft). Het was de bedoeling dat Hongarije in 2010 de Euro zou invoeren, maar dat is vanwege het begrotingstekort niet gebeurd. Het plan is nu op de lange baan geschoven. Voor één euro krijg je ongeveer 300 Forint. Vrijwel elke wat grotere plaats beschikt over een bank met een pinautomaat; bij veel winkels is pinnen (nog) niet mogelijk.
Overzicht met populaire vakantiegebieden in Hongarije

1. Boedapest

Het prachtige Boedapest bestaat eigenlijk uit twee steden, Boeda en Pest, die gescheiden worden door de Donau. Het gebied waar Boedapest ligt wordt al sinds de Romeinse tijd bewoond. Rond 900 na Chr. kwam de stad in Hongaarse handen en groeide het onder het Hongaarse en later Habsburgse Rijk uit tot wat het nu is: een Parel aan de Donau. Het vliegveld van Boedapest, Budapest Liszt Ferenc International Airport heette vroeger  Budapest Ferihegy International Airport. Het is de grootste luchthaven van Hongarije en ligt iets meer dan 10km van het centrum van de stad. Het beschikt over een eigen treinstation. Ook rijden er bussen tussen Boedapest en de luchthaven. Boedapest heeft een zeer uitgebreid (en goedkoop!) OV-netwerk, met onder andere trein-, tram-, bus-, trolleybus- en metro-verbindingen. Met de Budapest Card reis je 3 dagen voordelig met al het openbaar vervoer. Tip: bekijk ook onze blog over een stedentrip naar Boedapest.

Bezienswaardigheden

Boedapest telt maar liefst elf bruggen over de Donau, waarvan de Kettingbrug de oudste en bekendste is. Op de burchtheuvel staat de Burcht van Boeda, het oude paleis van de Hongaarse koningen. Aan de Donau vind je het prachtige Parlementsgebouw (Országház). Aan de andere kant van de Donau ligt het Vissersbastion, dat een prachtig uitzicht biedt over de stad en de Donau. Het Gresham-paleis en Hotel Gellért zijn prachtige voorbeelden van Jugendstil-architectuur. Váci utca is de belangrijkste winkelstraat van de stad.

Niet ver daarvandaan kun je de indrukwekkende Sint-Stefanusbasiliek bewonderen, waar de relikwie van de heilige rechterhand van Stefanus I van Hongarije wordt bewaard. Voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is het Hongaars Nationaal Museum een aanrader, met uitgebreide collecties die de rijke geschiedenis van het land uitstallen. Liefhebbers van de spa-cultuur kunnen hun hart ophalen in de Széchenyi Thermale Baden, een van de grootste badcomplexen van Europa, gehuld in neobarokke pracht. Voor een uniek avondje uit, is een bezoek aan de Ruïnebars in de oude Joodse wijk een absolute aanrader; deze hippe bars zijn gevestigd in verlaten gebouwen en bieden een onvergetelijke ervaring


2. Debrecen

Debrecen is, met ruim 200.000 inwoners, na Boedapest de tweede stad van Hongarije. Korte tijd was het zelfs de hoofdstad van het land. Debrecenis mooie stad, vol met fraaie gebouwen, waarvan de Grote Protestanse Kerk het bekendste is. De combinatie van de schoonheid van de stad en het feit dat, naast de protestanse kerk ook de prestigieuze Calvinistische School (nu een belangrijke universiteit) er gevestigd was, werd de stad vaak Het Rome van de Calvinisten genoemd. Het vliegveld van Debrecen, Debrecen International Airport, ligt op ongeveer 5km van het centrum van de stad. Het wordt voornamelijk gebruikt voor binnenlandse vluchten en vluchten naar buurlanden, met name Roemenië. Debrecen beschikt over een treinstation met verbindingen met onder andere Boedapest. In de stad zelf vind je een uitstekend OV-netwerk met bussentrolleybussen en trams.

Bezienswaardigheden

Debrecen is een mooie stad vol met fraaie gebouwen. Voorbeelden hiervan zijn het Csokonai-theater en de Universiteit van Debrecen. Ook het Déri Museum is zelf net zo’n bezienswaardigheid als de kunst en de voorwerpen die er tentoongesteld worden. De stad heeft een prachtig park, Nagyerdo, dat Groot Bos betekent. Dichtbij Debrecen ligt Hortobágy Nationaal Park, een van de mooiste moerasreservaten ter wereld. Het staat dan ook op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Nog een verborgen juweeltje in Debrecen is de Grote Protestantse Kerk, een belangrijk religieus symbool met een indrukwekkende geschiedenis die terugvoert tot de 16e eeuw. Voor de liefhebbers van architectuur is het Modem Centrum een moderne attractie waar kunst en technologie samenkomen. Vergeet niet een bezoek te brengen aan het Aquaticum Debrecen, een thermisch badcomplex waar je zowel ontspanning als plezier vindt, omgeven door een tropisch tuin. Tijdens zomermaanden kun je genieten van het Debrecen Zomerfestival, waar lokale en internationale artiesten het podium betreden.


3. Keszthely

Keszthely is een klein plaatsje met net iets meer dan 20.000 inwoners aan het uiterste westen van het Balaton. Het is vooral bekend vanwege het prachtige barokke kasteel (of paleis) van de familie Festetics, met daarin de even beroemde Helikon-bibliotheek. Beide zijn te bezichtigen. Het vliegveld van Keszthely, FlyBalaton Airport, staat ook bekend onder de namen Keszthely Airport en Sármellék Airport. Het is een kleine, moderne luchthaven en het ligt op ongeveer 15km van Keszthely. Keszthely beschikt over een treinstation met een goede verbinding met Boedapest en andere plaatsen rond het Balaton. Voor lokaal vervoer kun je gebruikmaken van de bus.

Bezienswaardigheden

De belangrijkste bezienswaardigheid in Keszthely is het indrukwekkende, in barokstijl gebouwde  Festetics-kasteel. In het kasteel bevind zich de Helikon-bibliotheek met meer dan 70.000 boeken. Het kasteel is te bezoeken. In de zomermaanden worden regelmatig concerten gegeven in de muziekzaal. Vlakbij Keszthely ligt het Balaton Felvidéki Nationaal Park, dat vele recreatiemogelijkheden biedt.

Voor wie nog niet genoeg heeft aan het prachtige kasteel en de natuurlijke schoonheid van het nationaal park, biedt Keszthely nog meer. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij het Balaton Museum, waar je alles leert over de geschiedenis en de geologie van het Balatonmeer. Ook een bezoek aan de charmante Georgikon-boerderijmuseum mag niet ontbreken. Hier ontdek je het landelijke leven van Hongarije van de afgelopen eeuwen. Liefhebbers van exotische planten kunnen hun hart ophalen in het Pál Kitaibel botanische tuin, een verborgen pareltje dat tevens een eerbetoon is aan de beroemde Hongaarse botanicus. Voor de avontuurlijke geesten is er het Dino- en Avonturenpark, waar je terug in de tijd kan reizen tussen de dinosaurussen en tegelijkertijd genieten van actieve recreatie.


4. Miskolc

Miskolc is met bijna 170.000 inwoners de derde stad van Hongarije. Miskolc staat vooral bekend als staal- en industriestad. Het is een levendige stad met mooie gebouwen, leuke winkeltjes en interessante bezienswaardigheden. De stad wordt omringt door het prachtige Bükk-gebergte. Miskolc heeft geen vliegveld. De dichtstbijzijnde vliegvelden zijn die van Debrecen en Boedapest. Miskolc heeft een treinstation met goede verbindingen met onder andere Boedapest. In de stad zelf rijden bussen en trams.

Bezienswaardigheden

In het centrum van de stad, met name rond Széchenyi üt en Városház tér vind je mooie gebouwen waarin vaak leuke winkeltjes gevestigd zijn. In Diosgyor vind je, midden tussen moderne flatgebouwen, de (gerestaureerde) ruïnes van het Diosgyor-kasteel. Het kasteel is te bezoeken en ingericht als museum. In Miskolc-Tapolca vind je een prachtig badhuis, Barlangfürdö, waarin je kunt baden in eeuwenoude warme bronnen die zich in de grotten aldaar bevinden. In Lillafüred, een populaire toeristische bestemming in het Bükk-gebergte, vind je het prachtige Palace Hotel (Palotaszálló). In de omgeving ligt ook de hoogste waterval van Hongarije.

Een andere trekpleister is de Ottó Herman Museum, waar je een indrukwekkende verzameling van natuurhistorische, kunst- en historische artefacten vindt, een feest voor de oog en het brein. Avonturiers mogen de Anna-grot en Szeleta-grot niet missen; hier kun je prehistorische vondsten bewonderen en door de indrukwekkende grotformaties dwalen. Mis ook zeker de Avas-uitkijktoren niet, die een panoramisch uitzicht biedt over de stad. Voor wie van georganiseerde chaos houdt: de lokale markt op het Szinva terras is een bonte verzameling van lokale lekkernijen en handwerkproducten, perfect voor een middag snuffelen.


5. Pécs

Pécs werd bijna 2000 jaar geleden gesticht door de Romeinen, die het Sopianae noemden. Nu is het, met ruim 150.000 inwoners, één van de grootste steden in Hongarije. Pécs is met name bijzonder vanwege de Turkse invloeden die je er vindt. Ook huist de stad één van de oudste universiteiten van Europa: de universiteit werd al in 1367 gesticht. In Hongarije staat Pécs bekend als ‘de mediterrane stad’. Vanwege de zuidelijke ligging is het er ook iets warmer dan in de rest van het land – al scheelt het niet veel. In de winter liggen de temperaturen rond het vriespunt; in de zomer tussen de 20-25°C. Pécs heeft sinds 2006 een vliegveld, Pécs-Pogány International Airport. Het is een klein vliegveld dat met name bedoelt is voor kleinere charter-vluchten. Pécs heeft een treinstation met onder andere een verbinding met Boedapast. Openbaar vervoer in en om de stad wordt verzorgd door bussen.

Bezienswaardigheden

In Pécs vind je een vroegchristelijke begraafplaats, die door de Unesco op de werelderfgoedlijst is geplaatst. Rond het Széchenyi-plein vind je een aantal zeer fraaie gebouwen, waaronder de Moskee van Pascha Kassim Gasi. Het bekende porceleinmerk Zsolnay heeft een museum in Pécs. Ook is er een museum geweid aan het werk van de beroemde kunstenaar Victor Vasarely, die afkomstig was uit Pécs.

Verder is een bezoek aan de Kathedraal van Pécs een absolute must. Deze prachtige kathedraal, gelegen op de heuvel Dóm, dateert uit de 11e eeuw en heeft een indrukwekkende architectuur met zowel Romaanse als Gotische elementen. Voor de theaterliefhebbers is er het Pécsi Nemzeti Színház, waar regelmatig boeiende voorstellingen worden gegeven. Niet te missen is ook het Csontváry Museum, gewijd aan de excentrieke Hongaarse schilder Tivadar Csontváry Kosztka, wiens unieke stijl bezoekers van over de hele wereld trekt. Tot slot, voor een ontspannen middag, bieden de vele terrassen aan het Jókai plein een heerlijke plek om van de lokale sfeer te genieten en te proeven van de Hongaarse gastvrijheid.


Bonus: Het Balatonmeer

Het Balaton is de belangrijkste bestemming voor vakantiegangers naar Hongarije. Meestal wordt het meer het Balatonmeer genoemd, maar dat is eigenlijk niet juist, omdat het ‘ton‘ van Balaton in het Hongaars ‘meer‘ betekent. Het is het grootste meer van Hongarije, en ook van de omringende landen. De Hongaren noemen het dan ook trots hun Hongaarse Zee. Het Balaton ligt in het westen van Hongarije, op ongeveer 100km van Boedapest. Het is een langgerekt meer: de lengte bedraagt bijna 80km, terwijl het op het breedste stuk zo’n 15km breed is. Het meer is niet zo diep, waardoor het water in de zomer makkelijk opwarmt tot zo’n 25°C: een aangename temperatuur om te zwemmen of watersporten. Tip: bekijk ook onze blog over het Meer van Ohrid.

Op en rond het meer is er sprake van een microklimaat. Het grote wateroppervlak werkt als een soort spiegel op de omringende hellingen, waardoor het er met name in de zomer een stuk warmer kan zijn dan in de omgeving. Al sinds de Romeinse tijd wordt hiervan gebruikgemaakt door wijnboeren, die de hellingen gebruiken voor het verbouwen van wijndruiven. Rond het meer liggen tal van leuke plaatsen die een bezoekje meer dan waard zijn. Zo vind je in Keszthely het prachtige Festetics-kasteel. Het stadje Siófok is vooral populair als feest- en uitgaansstad. Je kunt er overigens ook prima winkelen.