Tips voor het bezoeken van de Amalfikust

Bekijk de beste deals bij onze partners

De Amalfikust is een beroemde kuststreek in het zuiden van Italië, in de regio Campania. Het is een van de meest bekende plekken in het land en trekt jaarlijks miljoenen toeristen. Langs deze kust vind je ontzettend leuke kleurrijke dorpjes zoals Positano, Ravello en Amalfi die allemaal tegen een klif aan gebouwd zijn. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op de azuurblauwe zee. Met name van juni – september kan het hier ontzettend druk zijn. Zelf was ik hier in juni 2024 (op een maandag) en toen was het al behoorlijk druk. Wil jij – ondanks de drukte – toch iets meepikken van de Amalfikust? In deze blog deel ik mijn ervaringen en handige tips & tricks voor jouw bezoek!

Wat is precies de Amalfikust?

De Amalfikust, of Costiera Amalfitana in het Italiaans, is een van de mooiste en beroemde kustlijnen ter wereld, gelegen in de regio Campanië in Zuid-Italië. De kustlijn loopt helemaal van Vietre sul Mare in het oosten tot aan Positano in het westen. De kust ligt net iets ten zuiden van Napels en Pompeii en is dus ook goed te combineren met een bezoek aan deze steden. In totaal vormen de volgende 13 dorpjes samen deze kust: Positano, Praiano, Furore, Conca dei Marini, Amalfi, Atrani, Ravello, Scala, Minori, Maiori, Tramonti, Cetara en Vietri sul Mare. De laatste jaren is het begrip van de “Amalfikust” wel iets opgerekt en hebben we het we eigenlijk over het hele stuk tussen Sorrento en Salerno.

uitzicht op Positano

Hoe bezoek je de Amalfikust?

Zoals je inmiddels al door hebt: de Amalfikust is een behoorlijk druk bezocht gebied. Zeker als je hier in de zomermaanden naartoe wil moet je van tevoren goed plannen hoe je dat wil doen. Je moet goed nadenken over vanuit welke plaats je naar de dorpjes toe wil, en hoe je je van dorpje naar dorpje gaat verplaatsen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden.

Waar overnachten?

Je kunt kiezen voor een overnachting in een van de dorpjes zelf, maar dat is best wel prijzig en ook erg druk. Mijn advies zou daarom zijn om te overnachten in een stadje net buiten de Amalfikust. Zelf kampeerden wij op een camping in Sorrento. Maar je kunt ook prima kiezen voor een accommodatie in Napels of Salerno. Dit zijn wat grotere plaatsen met een ruim aanbod aan (betaalbare) hotels. En vanaf deze plaatsen heb je ook voldoende mogelijkheden om naar de dorpjes langs de Amalfikust te reizen.

Wij verbleven in Sorrento en vertrokken vanuit deze haven naar Amalfi en Positano

Hoe kom je dan bij de verschillende dorpjes langs de Amalfikust?

Als je eenmaal een slaapplek hebt gevonden dan ben je er nog niet. Je moet namelijk ook een manier bedenken hoe je de dorpjes langs de kust gaat bereiken. Gelukkig zijn hiervoor verschillende mogelijkheden, elk met hun voordelen en nadelen. Zelf kozen wij voor de ferry van NLG, maar er zijn nog meer mogelijkheden!

Met de auto

Pak de auto en je bent de baas over je eigen schema. Je kunt stoppen waar je wilt en bent niet afhankelijk van tijdschema’s van openbaar vervoer. Dit lijkt op het eerste gezicht natuurlijk het meest relaxt! Maar vergis je niet: De wegen langs de Amalfikust zijn smal en vaak druk. Parkeren kan een echte uitdaging zijn en is niet goedkoop. Je moet het dus echt leuk vinden om te rijden en het niet erg vinden om soms wat langer naar een parkeerplekje te zoeken. Als je met de auto gaat dan neem je gewoon de SS 163 (Amalfitana).

Regels voor oneven en even kentekens aan de Amalfikust
Let op als je met de auto de Amalfikust bezoekt: tussen 15 juni en 30 september gelden er regels voor oneven en even kentekens om de drukte te verminderen. Afhankelijk van het laatste cijfer van je kenteken mag je op bepaalde dagen de kustweg niet op:

  • Oneven kentekens: Niet toegestaan op de kustweg op oneven data tussen 10:00 en 18:00 uur.
  • Even kentekens: Niet toegestaan op even data tussen dezelfde tijden.

In augustus en september geldt de regel elke dag, terwijl het in juni, juli, en september alleen in het weekend van toepassing is. Heb je een boeking bij een lokale accommodatie? Dan mag je ongeacht je kenteken wel doorrijden om bij je verblijf te komen, ook op je vertrekdag als de datum niet overeenkomt met het kenteken.

Met de scooter

Een van de leukste manieren om de Amalfikust te ontdekken is met een scooter! Het gaat sneller dan met de auto (je staat niet overal stil) en je kunt veel makkelijker parkeren. Je kunt prima met z’n tweetjes op een scooter, en is het is ook helemaal niet duur. Maar ook hier geldt: het kan best wel druk en chaotisch zijn op de SS 163. Ben je niet heel vertrouwd op een scooter dan kan het best gevaarlijk zijn. Scooters kan je in de buurt van de Amalfikust bijna overal wel huren. Veel verhuurbedrijven bieden ook de optie dat ze de scooter naar jouw accommodatie brengen, lekker makkelijk!

Met de bus

De SITA-bussen verbinden bijna alle dorpen langs de kust en zijn een betaalbare optie. Je hebt geen stress van het rijden op de smalle wegen en je kunt ondertussen ook gewoon genieten van het prachtige uitzicht! De SITA-bus heeft ook weer een nadeel: in het hoogseizoen kan het behoorlijk druk zijn en moet je soms staan. Door het vele verkeer zijn er vaak vertragingen waardoor je langer moet wachten op de bus. We hoorden ook wel verhalen van bussen die gewoon een bushalte overslaan omdat de hele bus al bomvol zit. Zeker in juli en augustus moet je hier wel rekening mee houden! Alle informatie zoals tickets en tijden vind je hier.

Met de ferry

Een andere makkelijke manier om de dorpjes langs de Amalfikust te bereiken is de Ferry. Navigazione Libera del Golfo (NLG) biedt verschillende “tours” aan waarbij je vanuit de haven van Sorrento of Napels kunt vertrekken. Dit zijn eigenlijk een soort samengestelde pakketten waarbij je in 1 keer meerdere overtochten boekt tegen een extra scherpe prijs. De Ferry zet je eerst af in het dorpje Positano of Amalfi. Hier kan je dan een aantal uurtjes rondwandelen waarna je de volgende ferry neemt naar het volgende dorpje. Zelf hebben wij voor deze optie gekozen. Je hebt van tevoren garantie dat je meekunt met de boot, het is een efficiënte manier om bij 2 leuke dorpjes te komen, het is niet heel duur en vanaf het water heb je ook een heel gaaf uitzicht op de kustlijn. Hier vind je verschillende tours en kan je ze ook direct online bestellen!

Met een privé boottocht

Een laatste manier om de dorpjes langs de kust te bekijken en bezoeken is middels een privé boottocht. Via sites als Getyourguide en Viator kan je verschillende excursies boeken. Vaak zijn dit tochten op een kleine boot met plek voor ongeveer 8 – 12 personen. Ook hier stop je in 2 of 3 dorpjes. Het grote voordeel is natuurlijk dat het niet druk is en dat de kapitein je ook veel kan vertellen over de omgeving. Vaak bieden deze privé boottochten ook nog een zwemstop onderweg waar je lekker kunt zwemmen en duiken in het blauwe water. Het is wel wat duurder (reken op ong. €150,00 p.p.) maar daar krijg je ook wel het nodige comfort voor terug.