Tips voor het bezoeken van Matera

Bekijk de beste deals bij onze partners

Matera is een van de oudste bewoonde steden van Italië. In juni 2024 had ik het geluk om een mooie rondreis door Italië te maken. Tijdens deze rondreis ben ik ook in Matera geweest. Wat mij betreft is dit echt een van de mooiste plekjes van Italië. Het stadje staat met name bekend om de vele Sassi (grotwoningen) en rotskerken. Toen we hier rondliepen hoorde ik ook dat hier films zoals The Passion of the Christ hier zijn opgenomen. En als je hier bent dan snap je direct waarom: het voelt hier namelijk net of je door een stad van duizenden jaren oud loopt. Zelf ben ik hier iets langer dan een dagdeel geweest en in deze blog vind je handige tips & tricks voor jouw bezoek aan deze stad!

Bezoek van Matera: waar parkeren

De belangrijkste vraag wanneer je een stadje gaat bezoeken is natuurlijk: waar kan ik veilig, voordelig en dichtbij het centrum parkeren. Matera is gelukkig nog niet ontdekt door het massatoerisme. Zeker buiten het hoogseizoen (wij waren hier in juni) is het helemaal niet zo druk en kan je je auto prima parkeren. In het kaartje hieronder vind je de alle parkeerplaatsen (parcheggio in het Italiaans) waar je je auto kunt parkeren. Een aantal tips:

  • Parcheggio park scotellaro: moderne en bewaakte parkeerplaats op slechts 2 minuten van het centrum. Het is wel wat prijziger: je betaalt €2,00 per uur (klik om te navigeren)
  • Parking Sant’Isidoro: overdekte parkeergarage waar ook wat grotere voertuigen terecht kunnen (tot 2,20 hoog). Kosten slechts €1,00 per uur en je loopt binnen 5 minuten naar het historisch centrum (klik om te navigeren)
  • Parcheggio Piazza Cesare Firrao: handig als je wat langer blijft: €10,00 voor een hele dag. Maar let op: ze rekenen echt de kalenderdagen. Dus als je maandagmiddag aankomt en dinsdagmiddag vertrekt rekenen ze 2 dagen (klik om te navigeren)
  • Gratis parkeren: probeer deze parkeerplaats. Iets verder lopen, maar je staat hier voor nop!

De mooiste uitzichtpunten van Matera

Het mooiste van Matera is natuurlijk de “Sassi di Matera”, oftewel de oude stadskern. Dit deel van de stad bestaat uit eeuwenoude huizen die uit de bergen zijn uitgehouwen. Dit is heel tof om te zien. Met name als je het centrum van een afstandje bekijkt valt op hoe bijzonder het is. Daarom is het slim om naar een van de uitzichtpunten te lopen. Zeker als je niet veel tijd hebt! Hieronder vind je de mooiste uitzichtpunten:

Belvedere di Piazza Giovanni Pascoli (Link Google Maps): dit uitzichtpunt is heel eenvoudig te bereiken en is best wel breed dus genoeg plek voor toeristen. Tip als je wat langer in Matera bent: ga ook eens in de avond. Het lijkt dan wel een kerststal!

Belvedere Luigi Guerricchio detto dei “Tre Archi” (Link Google Maps): als je op “Piazza Vittorio Veneto” aankomt dan mag je dit uitzichtpunt niet missen. In het hoogseizoen kan het hier wel wat druk zijn waardoor je even moet wachten tot je jouw foto kunt maken. Het punt is te herkennen aan de 3 bogen waar je onderdoor loopt.

Belvedere Murgia Timone (Link Google Maps): dit uitzichtpunt kost iets meer moeite. Je moet eerst je auto parkeren en vervolgens nog een stuk lopen (ongeveer 20 minuten). Het is wel echt de moeite waard want bovenop wordt je getrakteerd op een geweldig uitzicht over de oude stad en de hele Muriga. De wandeling is op sommige stukken wel wat rotsachtig en steil, dus trek goede wandelschoenen aan!

Een waanzinnig uitzicht vanaf “Belvedere di Piazza Giovanni Pascoli”

Wat moet je zeker gezien hebben in Matera?

De hele oude stad van Matera (Sassi wijk) is eigenlijk een bezienswaardigheid op zich. Het oude gedeelte bestaat eigenlijk uit 2 delen: de Sasso Caveoso en de Sasso Barisano.Je kunt hier lekker rondwandelen en er zijn heel veel mooie uitzichtpunten waar je even stil kunt staan en foto’s kunt maken. Wil je daarnaast nog meer zien van Matera? Hieronder heb ik de belangrijkste hotspots voor je op een rijtje gezet:

Parco della Murgia Materana

Dit is een prachtig natuurgebied gelegen in een kloof. Hier kan je hele toffe hikes doen. Er zijn hier kilometerslange wandelpaden dus je kunt er wel eventjes tegenaan! Langs de routes vind je allerlei grotten en er is ook een gave Tibetaanse brug die je kunt oversteken. Vanaf dit park heb je ook nog eens een fenomenaal uitzicht op de stad Matera. Wil je dit park echt goed bezoeken dan moet je daar toch wel zeker 3 uur voor uittrekken.

Tip: ’s avonds verandert Matera in een sprookjesachtig stadje dankzij de vele lichtjes. Als je de kans hebt dan zou ik een nachtje blijven en de stad in de avonduren bekijken.

Kathedraal van Matera

De Kathedraal van Matera, oftewel de “Basilica Cattedrale di Matera” is absoluut een van de hoogtepunten van de stad. Het is een kathedraal uit de 13e eeuw met prachtige muurschilderingen. En kijk ook zeker omhoog! De kerk bevindt zich op het hoogste puntje van de stad dus je hebt vanaf hier ook nog weer eens een gaaf uitzicht. Er is ook een klein museum bij de kathedraal (€3,50 entree).

Authentieke grotwoningen bekijken

Als je in Matera bent dan wil je misschien wel meer weten over de eeuwenoude grotwoningen. Veel van oude grotwoningen zijn inmiddels omgebouwd tot hotels, winkels, restaurants en ateliers. Een aantal grotwoningen zijn gelukkig wel helemaal bewaard gebleven en kan je bezoeken. Heel bijzonder, want je krijgt zo echt een inkijkje in hoe de mensen hier vroeger geleefd hebben. Een aantal tips van grotwoningen die je kunt bezoeken zijn: Storica Casa Grotta di Vico Solitario, Casa Grotta del Casalnuovo en Antica Matera – C’era una volta. De toegang kost maar een paar euro, het kost niet veel tijd en toch is heel leuk om te zien. Zeker doen dus wat ons betreft!

Palumbaro Lungo

de Palombaro Lungo is een heel bijzonder waterreservoir onder de grond. Het reservoir is liefst 15 meter diep en zorgde vroeger voor het water voor de inwoners van de stad. Vandaag de dag kan je het reservoir nog steeds bekijken met een gids. Beneden zie je nog steeds de gaten waar ze de emmers door lieten zakken. Tot een jaar of 100 geleden werd er nog steeds gebruik gemaakt van dit reservoir. Erg indrukwekkend, zeker als je bedenkt dat dit allemaal met de hand gemaakt is. De toegang is €3,00 p.p.

Restauranttips Matera

In Matera heb je heel veel restaurants waar je uit kunt kiezen. De meeste restaurants openen rond 19:00 / 19:30 dus je moet niet te vroeg willen eten. Wat betreft lunch: houd er rekening mee dat restaurants in de middag gesloten zijn. Hieronder vind je een aantal tips voor leuke restaurantjes in Matera:

La Lopa

La Lopa is een ontzettend leuk restaurant in een grot waar ze veel traditionele gerechten (Lucaanse keuken) serveren. Denk aan orecchiett of peperoni cruschi. Extra bijzonder aan het restaurant is dat ze een bioscoopzaal hebben waar je stukjes van films kunt zien die in Matera zijn opgenomen, erg leuk (bekijk menu).

Ristorante Alle Fornaci

Als je van vis houdt dan is Ristorante Alle Fornaci een uitstekende keuze! Het restaurant ligt vlakbij Via Lucana. Ondanks dat Matera geen havenplaats is, serveren ze hier toch uitstekende visgerechten. Eigenaresse Claudia weet alles over de ingrediënten en gerechten en doet je graag een aantal suggesties. Of je nu komt voor kabeljauw, octopus, zee-egels, garnalen of pasta met mosselen: het is hier allemaal verrukkelijk (bekijk menu).

Il Fiore del Latte

Hier moet je zijn voor de lunch! Het restaurant is behalve woensdag elke dag geopend. Je kunt hier terecht van 10:00 tot 19:00 (behalve op zondag, dan is het geopend tot 15:00). Hier hebben ze de lekkerste panini’s (met lekker veel kaas en worst). Je kunt ook kiezen voor een proeverijtje (een klein bord met verschillende vleeswaren en kazen). Ze bieden ook heerlijke bijpassende wijnen! Niet duur, lekker authentiek en een heel leuke plek!

Smullen! Een heerlijke Crostini met tomaat in Matera