In deze blog neem ik je meen naar de populaire badplaatsen van Algerije. Het Noord-Afrikaanse land ligt tussen Marokko en Tunesië en grenst aan de Westelijke Sahara, Mauritanië, Mali, Niger en Libië. Aan de noordzijde van het land vind je de Middellandse zee met prachtige kustplaatsen en stranden. Het land is heel bergachtig met een brede kustlijn. Toch is het niet echt een land dat als vakantieland is ontdekt en veel reisorganisaties hebben dit niet in hun aanbod opgenomen. De temperaturen wisselen dagelijks sterk doordat het land verbonden is aan de woestijn waar het ‘s nachts erg koud kan zijn en overdag zeer warm. De hoofdstad is tevens de grootste stad en heet Algiers. Hier vind je ook de grootste luchthaven.
1. Algiers
Algiers, de hoofdstad van Algerije, is een verborgen schat aan de Middellandse Zee. Begin je avontuur in de Kasbah van Algiers, een doolhof van smalle straatjes en oude gebouwen. Deze historische wijk, een UNESCO-werelderfgoed, biedt een glimp van het leven zoals het was in de 10e eeuw. Bezoek het Ali La Pointe Museum, een eerbetoon aan een beroemde strijder uit de onafhankelijkheidsstrijd. De sfeer hier is bijna tastbaar; je voelt de geschiedenis om je heen. Maak een stop bij het imposante Martelarenmonument (Maqam E’chahid), een eerbetoon aan degenen die stierven tijdens de Algerijnse onafhankelijkheidsstrijd. Dit enorme monument biedt een adembenemend uitzicht over de stad en herinnert aan de offers die zijn gebracht voor vrijheid. Een ander hoogtepunt is de Grote Moskee van Algiers (Djamaa el Djazaïr), een van de grootste moskeeën ter wereld. Met ruimte voor 120.000 mensen en een torenhoge minaret, is deze moskee een symbool van zowel traditioneel als modern Algerije.
Verken het Europese Kwartier, waar de koloniale invloed nog steeds zichtbaar is in de architectuur. Bezoek de Nationale Postkantoor (La Grande Poste) en het Nationaal Museum voor Moderne Kunst (MaMa). Hier voel je de complexe relatie tussen Frankrijk en Algerije. Bezoek ook het Martelarenplein en de nabijgelegen Ketchaoua Moskee, een prachtig voorbeeld van Byzantijnse en Moorse architectuur. Deze plek is een symbool van religieuze en culturele fusie. Vergeet niet een wandeling te maken door de Hamma Botanische Tuinen. Deze tuinen, opgericht in 1832, bieden een rustige ontsnapping uit de drukte van de stad. Hier kun je genieten van de geur van jasmijn en de schaduw van exotische bomen.Algiers heeft ook een aantal verborgen bars waar je kunt genieten van een lokaal biertje of wijn. Hoewel alcohol drinken in het openbaar niet wordt aangemoedigd, kun je in discrete bars langs Rue Didouche Mourad toch genieten van een drankje.
2. Jijel
Jijel (noordoosten) is een rustige kustplaats en de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Dit is geen drukke stad vol toeristische trekpleisters, maar een rustige kustbestemming waar ontspanning aan prachtige stranden centraal staat. Historisch gezien is Jijel een fascinerende plek. Ooit een handelspost, wisselde het van eigenaar tussen de Feniciërs, Romeinen, Arabieren en zelfs de beroemde piraat Hayreddin Barbarossa. Helaas verwoestte een aardbeving in 1856 veel van deze historische sporen. Vandaag de dag heeft Jijel ongeveer 100.000 inwoners, voornamelijk Kabyli Berbers en Arabieren. De lokale economie draait om landbouw (vooral citrusvruchten) en visserij. Daarnaast zijn er drie grote industrieën: kurkproductie, staalproductie en leerlooierijen. Vooral de kurkproductie valt op, met uitgestrekte kurkbossen rondom de stad. De Jijel Tannery is een belangrijke producent van meubels, lederwaren en schoenen in Algerije. Een van de weinige historische overblijfselen die de aardbeving hebben doorstaan, zijn de Fenicische graven net buiten de stad.
Echter, de grootste aantrekkingskracht van Jijel ligt in de natuurlijke schoonheid: ongerepte stranden, rijke natuur en een overvloed aan wildlife. Enkele hoogtepunten in Jijel zijn: het Beni Belaid Natuurreservaat (een beschermd moerasgebied), de Bron van El Mechaki (natuurlijke waterbron ,et een unieke stroompatroon waarbij het water elke 10 minuten stopt en weer begint) en natuurlijk Nationaal Park Taza (opgericht in 1984 en erkend als UNESCO biosfeerreservaat met uitzichten over de Baai van Bejaia). Ook de Wonderbaarlijke Grotten in het westen van de provincie, zijn een spektakel met hun stalagmieten en stalactieten. Ga je met de familie op vakantie? Bezoek dan ook de Dierentuin van Jijel (Animal Park Kissir El Aouana). Gelegen in El-Aouana biedt deze Zoo een mooi aanbod aan roofdieren, vogels en reptielen.
3. Skikda
Skikda is een belangrijke havenstad aan de Golf van Stora, vroeger bekend als Sinus Numidicus. De stad werd in 1838 gesticht door de Fransen op de ruïnes van een oude Fenicische stad, die later uitgroeide tot de Romeinse stad Rusicade. Deze stad werd in de 5e eeuw verwoest door de Vandalen. Tot het einde van de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog in 1962 stond Skikda bekend als Philippeville. Na de oorlog herbouwden de inwoners hun stad met moderne gebouwen in neo-Moorse stijl. In de jaren ’70 ontwikkelden zich de olie- en petrochemische industrieën, waardoor Skikda economisch floreerde.
Vandaag de dag heeft de stad een van de hoogste inkomens van Noord-Afrika, voornamelijk dankzij de import en export via de derde grootste commerciële haven van Algerije. Wandelend door het stadscentrum van Skikda kun je genieten van de prachtige architectuur, zoals het adembenemende stadhuis en het treinstation, beide ontworpen door Le Corbusier. Deze gebouwen geven de stad een unieke charme. Langs de Middellandse Zeekust vind je talloze hotels en uitgestrekte stranden die ideaal zijn voor een rustige vakantie. Skikda trekt toeristen uit heel Algerije, vooral tijdens de vakantieperiodes, en biedt een ontspannen sfeer zonder de drukte van grotere steden. Skikda is perfect voor wie wil genieten van zon, zee en rust in een prachtige setting.
4. Annaba
Annaba, de vierde grootste stad van Algerije, is een snelgroeiende metropool aan de Middellandse Zee met meer dan 300.000 inwoners. Deze stad staat bekend om zijn prachtige stranden, levendige hotels en bruisend nachtleven. Een bezoek aan Annaba is niet compleet zonder te genieten van de zon en zee. De stranden bieden tal van wateractiviteiten en zijn ideaal voor een ontspannende dag. Vergeet niet om een kop koffie te drinken in een van de vele strandcafés of om een rustige wandeling te maken langs “La Corniche”. Voor gezinnen met jonge kinderen is het Amusementspark in de wijk “Les Allemands” zeker een bezoek waard. Ook de regio Hippo Regius in Annaba trekt veel toeristen vanwege de historische betekenis. Hier was Augustinus van Hippo, beter bekend als Sint-Augustinus, bisschop. Deze plek is een must voor liefhebbers van geschiedenis en archeologie.
Annaba heeft een eigen luchthaven, het Rabah Bitat International Airport, waardoor de stad gemakkelijk per vliegtuig te bereiken is. De ligging aan de grens met Tunesië maakt het ook een populaire doorgangsroute voor reizigers die naar Tunesië willen. Een bezoek aan Annaba biedt een combinatie van natuur en cultuur. Wandel over Boulevard Rizzi Amor en geniet van de frisse lucht en het ritme van de stad. Rijd langs de kust voor een panoramisch uitzicht en bewonder de vuurtoren van Cape of Guard. De Basiliek van Sint-Augustinus, gerestaureerd in 2013, is een religieus hoogtepunt dat je niet mag missen. Voor een adembenemend uitzicht over Annaba, ga naar Seraïdi, meer dan 1000 meter boven zeeniveau. Jnen El Bay Beach is waarschijnlijk het beste strand van Annaba, perfect voor zomerse ontspanning. Geniet van een ijsje op het historische plein, de Cours de la Révolution, en woon een voorstelling bij in het Annaba Theater, een van de grootste theaters in Noord-Afrika. De Caroube Beach is de plek om te genieten van verse vis en zeevruchten. Tot slot, breng een bezoek aan het Annaba Amusementspark voor een leuke dag met het gezin.
5. Ténès
Ténès heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 8e eeuw voor Christus toen het werd gesticht als een Fenicische haven. In de loop der eeuwen is Ténès in handen geweest van verschillende rijken, waaronder Carthago, Rome, de Vandalen, de Byzantijnen, en de Umayyaden. De stad kende bloeiende perioden, maar werd ook vaak verwoest en herbouwd. In de middeleeuwen werd Ténès rond 875 gesticht door Spaanse kolonisten. De moderne stad Ténès werd in 1847 door de Fransen gesticht op de ruïnes van de oude Fenicische en Romeinse nederzetting. Vandaag de dag is Ténès een rustige toeristenstad met vijf kleine hotels, twee ziekenhuizen, een lokaal museum, een haven en een vuurtoren. Bezoekers kunnen genieten van historische bezienswaardigheden zoals Fenicische en Romeinse tombes, prehistorische grotten in Sidi Merouane, de Grote Moskee van Sidi Ahmed Boumaza, en de Notre Dame de Ténès. Daarnaast heeft Ténès prachtige stranden die ideaal zijn voor ontspanning en recreatie. Enkele van de populaire stranden zijn Ain El Kadi Beach, Big Beach, Mainis Beach, Oued El Kassab Beach en Sidi Merouan Beach (zie foto hierboven). Elk strand biedt een unieke kustervaring en draagt bij aan de charme van deze historische kustplaats.
6. Oran
Oran is een van de meest toeristische plekken in Algerije en dat is niet voor niets. De historische mengelmoes van culturen zie je terug in de architectuur en decoratieve ornamenten door de hele stad. Wat Oran zo bijzonder maakt, is de combinatie van prachtige kustlijnen en de open samenleving. Oran wordt niet voor niets het “Parijs van Algerije” genoemd vanwege het levendige nachtleven, wat je in meer conservatieve delen van het land niet tegenkomt. Bij aankomst op de luchthaven Ahmed Ben Bella, raad ik aan een taxi te nemen naar het centrum. Je kunt de Yassir-app gebruiken om eenvoudig een rit te boeken.
Het centrum van Oran, Place du 1er Novembre, is een goed startpunt. Hier vind je het prachtige theater en het stadhuis Dar el-Bahia, met zijn iconische leeuwenstandbeelden. Bezoek ook de voormalige Grote Synagoge van Oran, nu een moskee, en de Cathédrale de Sacré Coeur, die nu dienstdoet als bibliotheek. Als je van markten houdt, ga dan naar Marché de la Bastille voor verse producten en lokale specialiteiten. Een bezoek aan het Bey’s Palace is ook de moeite waard; je kunt hier de oude troonzaal en de verblijven van de concubines bewonderen. Een van de hoogtepunten van Oran is het fort Santa Cruz. Dit 16e-eeuwse fort, gebouwd door de Spanjaarden, biedt een adembenemend uitzicht over de stad en de kust. De nabijgelegen kapel van Santa Cruz, met zijn grote standbeeld van de Maagd Maria, is een belangrijke historische en religieuze plek. Oran heeft ook een prachtige promenade, de Promenade van Ibn Badis, waar je kunt genieten van het uitzicht op de haven en de karakteristieke muziek uit de passerende auto’s kunt horen. Deze promenade is de thuisbasis van de beroemde rai-muziek, die in Oran is ontstaan.
7. Mostaganem
Mostaganem (gesticht in de elfde eeuw onder de naam Murustage) werd in 1516 overgenomen door de beroemde piraat Barbarossa. Ondanks zijn reputatie als piraat, transformeerde Barbarossa Mostaganem in een lucratieve handels- en visserijhaven. Tegenwoordig is Mostaganem een populaire toeristische bestemming die zijn kleine stadse charme en ontspannen sfeer heeft behouden. De haven bruist nog steeds van activiteit met handelaren, vissers en verkopers die de lucht vullen met vrolijke gesprekken en gelach. De cafés en restaurants zitten altijd vol met mensen die genieten van het leven. Toeristen komen naar Mostaganem om te genieten van de historische bezienswaardigheden zoals de Almoravid Citadel uit de elfde eeuw en de oude islamitische stad Tidgit. Daarnaast staat de stad bekend om zijn schone, pittoreske stranden en het succesvolle universiteitscentrum. Hoewel de visserij een belangrijke rol speelt in de economie, is de landbouwsector in Mostaganem enorm gegroeid. De stad heeft een bloeiende industrie die producten zoals tabak, papier, katoen, suiker, cement en meubels produceert. De stranden, zoals Chelif Beach en Matarba Beach, zijn perfect voor een dagje zon en zee.
Populairste bezienswaardigheden van Algerije
Eigenlijk kent Algerije niet heel veel grote bezienswaardigheden zoals je dat van de echte trekpleisters kent. Het land zelf is al het bezoeken waard. Het is een aaneensluiting van verschillende landschappen, culturen en gewoontes. Alleen dit is al heel bijzonder om mee te maken. Verschillende wereldwijd bekende grote gebouwen zijn er echter niet. Er zijn grofweg 3 bezienswaardigheden in Algerije die je simpelweg gezien moet hebben. Behalve dat je gewoon puur op intuïtie door het land moet reizen moet je de onderstaande 3 bezienswaardigheden gezien hebben: De Sahara, Tassili n’Ajjer & Timgad.
- De Sahara is niet zo maar een woestijn. Het is de grootste zandwoestijn dat de aarde kent. Je vindt de Sahara in Noord-Afrika en beslaat gedeeltelijk of geheel Marokko, Mauritanië, Mali, Niger, Algerije, Tunesië, Libië, Tsjaad, Egypte en Soedan. In het noorden van de Sahara grenst hij aan de Middellandse Zee en het Atlasgebergte. Eigenlijk is Sahara Woestijn dubbelop omdat Sahra, waar de Sahara van is afgeleid, al woestijn betekent. De Sahara is negen miljoen en zesenvijftigduizend vierkante kilometer groot en daarmee de grootste van de wereld.
- Tassili n’Ajjer is eigenlijk een prehistorisch grotkunstmuseum in de open lucht. Het is een hoogplateau in Algerije. Je vindt er maar liefst meer dan vijftienduizend tekeningen. Deze tekeningen zijn minimaal tienduizend jaar oud. Dit rotsachtige gebied kan een waar doolhof vormen door zijn vele gangen en paden. Dit maakt veel gedeeltes dan ook tamelijk onbegaanbaar en daardoor extra interessant van archeologen en andere geïnteresseerden.
- Timgad was lang geleden, in de tijd van de Romeinen, een Romeinse stad in Noord-Afrika. Timgad ligt aan de noordzijde van 1 van de grote gebergtes in Algerije. Het is een waar open lucht museum van prachtige eeuwenoude ruïnes. Het is een adembenemend stuk geschiedenis dat grotendeels was bedoeld als militaire colonie. Dit moet rond 1 eeuw na Christus zijn geweest. Niet voor niks staat dit prachtige stuk geschiedenis op Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Geschiedenis van Algerije
Algerije zoals wij dat nu kennen was een onderdeel(kolonie) van Frankrijk. Inmiddels is dat niet meer het geval. Voordat het een kolonie van Frankrijk was, was het onderdeel van Ottomaanse Rijk. Het Ottomaanse Rijk was een Islamitisch rijk dat vooral Noord-Afrika en grote delen van Europa en Azië in bezit had. Voordat Algerije tot het Ottomaanse Rijk behoorde, woonden er vooral Berbers. Dat zijn oorspronkelijke bewoners van Noord-Afrika dat toen nog grotendeels Christelijk was door de Berbers die er toen leefden. Pas in de achtste eeuw begon het land overwegend Islamitisch te worden. Algerijnen spraken toen Arabisch en de Islam werd het nieuwe geloof. Dit werd naar mate de jaren verstreken steeds meer. Met de komst van de Turken werd dit snel versterkt en tegenwoordig is het voornamelijk Islamitisch.
Toen in 1830 de Fransen kwamen namen zij in snel tempo het land over. Ze bezaten als snel de meeste vruchtbare stukken land. Wie op dat moment het land regeerde werd vastgelegd in 1947. Vastgelegd werd dat Algerije door een gouverneur-generaal werd bestuurd (deze werd door de Fransen uitgekozen), een Algerijns parlement als laatste de Algerijnse bevolking. In 1954 ontstond er flinke oorlog tussen Algerije en Frankrijk dit kwam mede door de fraude tijdens verkiezingen. Door de oorlog trokken de Fransen zich terug en kon Algerije zich onafhankelijk verklaren. Dit gebeurde officieel in 1962 en het is nu dus een republiek. In 1965 werd de democratie al omgebogen tot een legerdictatuur. Hierna volgde nog een enorme burgeroorlog die ongeveer aan 100.000 mensen het leven heeft gekost. Dit als gevolg van de ondemocratische actie van het leger.
Klimaat & seizoenen
Algerije heeft hedendaags een zogenaamd subtropisch klimaat. Dit is althans aan de kust het geval. Een subtropisch klimaat houdt in milde maar natte winters en hete droge zomers. Algerije kent echter verschillende klimaten binnen de landgrenzen. Zo is er het gebied tot aan Sahara-Atlas dat een steppeklimaat kent. Dit wil zeggen dat er in de zomer kans is op een hete en verstikkende sirocco. Een sirocco is zuidelijke wind lucht uit de Sahara naar het noorden voert. Dit vaak droge en warme lucht. Ga je nog verder naar het zuiden? Dan kom je in een woestijnklimaat. Daar kan het kwik oplopen tot 50 graden. ‘S avonds koelt de temperatuur snel af. Dit komt door de heldere droge nachten. Zo kan de temperatuur wel tientallen graden verschillen binnen 1 dag.
Behalve het klimaat en de temperatuur verschilt de neerslag ook per regio. Zo is het vrij nat aan de kuststreek. Hoe verder je naar het oosten gaat des te natter het wordt. Reis je naar het noord-oosten van Algerije dan kom je in de regio waar gemiddeld gezien de meeste neerslag valt. Reis je vanuit het noord-oosten naar het binnenland dan merk je sterk verschil in neerslag, hier wordt het namelijk steeds droger. De zomers zijn erg warm maar wel voorzien van een stevige wind en af en toe rukwinden. De temperatuur kan ondanks die wind oplopen tot +- 43 °C. Dit maakt de zomer niet de perfecte tijd om rond te reizen in het mooie Algerije. Hiervoor kunt u het best het hoogseizoen ontlopen.