In deze blog vind jij een reisroute door Peru van 2 weken. Er zijn heel veel bezienswaardigheden in Peru die je tijdens je vakantie kunt bezoeken. Maar het kan dat je niet de tijd hebt om alles te kunnen zien. Welke reisroute moet je nemen om de mooiste bezienswaardigheden van Peru in 14 dagen te zien? Bij deze reisroute bezoek je Lima, Nazca, Arequipa, Puno en Cuzco met al hun bezienswaardigheden, zoals Machu Picchu, het Titicaca meer en de Nazca lijnen. Je zal bij het nemen van deze reisroute enorm veel zien in een korte tijd, maar door de korte tijd zijn er ook nadelen, zoals dat je weinig tijd aan je lichaam geeft om te wennen aan het tijdsverschil met Nederland en aan de hoogte. Desondanks is een kortere rondreis door Peru zeker wel de moeite waard. Tip: bekijk ook onze tips voor een rondreis door Sri Lanka!
Voor de rondreizen in Peru geldt eigenlijk dat je altijd 2 dagen minder in het land bent. Dit heeft te maken met de lange vluchttijd vanuit Nederland. Een rechtstreekse heen vlucht vanuit Amsterdam naar Lima duurt 13 uur en terug is het 12 uur. Hiermee staat het begin- en eindpunt van de reisroute door Peru van 2 weken eigenlijk al vast. Dit is Lima.
Lima
Het is goed om in Lima aan te komen. Lima ligt namelijk op zeeniveau, waardoor je niet hoeft te wennen aan de hoogte. Je zal wel moeten wennen aan het tijdsverschil. Het tijdsverschil is zo’n 6 of 7 uur. Dit is afhankelijk of het in Nederland zomer- of wintertijd is. Je lichaam zal wel een paar dagen nodig hebben om te wennen. Je kunt dat het beste doen in Lima. De voorzieningen zijn er namelijk goed. En bovendien heb je de mogelijkheid om de belangrijkste bezienswaardigheden van Lima te zien. Hierbij moet je natuurlijk denken aan het oude koloniale centrum. Daarvoor moet je dus naar het Plaza de armas, waar onder meer de kathedraal van Lima en het presidentieel paleis staat. Vlakbij dit plein is ook de kerk van San Franciscus. Het interessante van deze kerk zijn de catacomben. In de catacomben liggen ontelbare skeletten, die op vele manieren zijn gerangschikt. Daarnaast is het aan te raden om een culinaire tour te doen in Lima. Het Peruaanse eten is zeker een aanrader. Natuurlijk zijn er ook alternatieven, zoals paragliden of een bezoek aan Huaca Pucllana. Maar drie of vier dagen, inclusief de dag van aankomst heb je wel nodig in Lima.
Huaca Pucllana, een opmerkelijke pre-Columbiaanse piramide in het hart van Miraflores, Lima, is een historische site die de verfijnde architectuur en rituele gebruiken van de oude Lima- en Wari-culturen laat zien. Oorspronkelijk gebouwd rond 500 n.Chr. door de Lima-cultuur, kenmerkt de site zich door constructies van adobe en klei. Het complex, verdeeld door een grote muur, diende als een centrale hub voor zowel residentiële als publieke activiteiten, met nadruk op religieuze ceremonies. Na de ondergang van de Lima-cultuur nam de Wari-cultuur de site over zonder deze te vernietigen, maar voegde er juist aan toe en gebruikte het zelfs als begraafplaats. Uniek aan Huaca Pucllana zijn de georganiseerde tentoonstellingen die met behulp van poppen en maquettes het dagelijks leven uit die tijd weergeven, waardoor bezoekers een levendige indruk krijgen van de oude gebruiken. Een bezoek aan Huaca Pucllana kan ideaal gecombineerd worden met een maaltijd in het gelijknamige restaurant, bekend om zijn gerechten die traditionele ingrediënten zoals cavia en alpaca bevatten. Dit restaurant biedt een prachtig uitzicht op de sfeervol verlichte ruïnes tijdens de avond. Gelegen op slechts 20 minuten lopen van Parque Kennedy, maakt de locatie van Huaca Pucllana het een toegankelijke en must-see bestemming voor reizigers die Lima bezoeken, mede dankzij de veilige omgeving van de wijk.
Nazca
Vanuit Lima kan je met de bus naar Nazca. Dit is een lange rit van zo’n zeven of acht uur. Dit is dus een behoorlijke reisdag. Dat is op zich niet erg, want je kunt heel goed een tussenstop maken in Ica.
Ica, een stad van ongeveer 300.000 inwoners aan de zuidkust van Peru, is een belangrijke halte op de route van Lima naar Nazca. Ondanks zijn locatie in een droge woestijnregio, biedt Ica verrassend veel activiteiten. De stad is beroemd om Huacachina, een oase die populaire activiteiten zoals sandboarding en ritjes met een zandbuggy aanbiedt. Daarnaast is Ica bekend om de legende van de ‘Brujas de Cachiche’, een verhaal over een dorp vol heksen dat nu deel uitmaakt van Ica. Historisch gezien werd Ica gesticht door Gerónimo Luis de Cabrera in 1563. De stad heeft een moeilijk verleden, inclusief een verwoestende aardbeving in 2007. Ondanks zijn geschiedenis en de kleine omvang, is Ica een dynamische uitvalsbasis voor verkenningen in de omgeving, waaronder de wijnproducerende hacienda van Tacama en de nabijgelegen steden Pisco, Paracas en Nazca. Bezoekers kunnen genieten van het lokale wetenschappelijk museum, dat een alternatieve visie op menselijke beschaving en de Nazcalijnen presenteert. De stad zelf biedt ook basisvoorzieningen voor toeristen, zoals het centrale Plaza de armas en diverse kleine musea. Ica’s locatie, activiteiten en legendes maken het een boeiende stop voor reizigers op weg naar de beroemde Nazcalijnen.
Echter of je dat doet of niet, je zal laat aankomen in Nazca. Dat is niet erg, want het mooiste wat je kunt zien in Nazca zijn de Nazca lijnen.
De Nazca lijnen, de op één na bekendste attractie van Peru na Machu Picchu, zijn geogliefen gelegen in de woestijn nabij Nazca. Deze mysterieuze figuren, die meer dan 2000 jaar oud zijn, omvatten dierenfiguren zoals de aap, condor, spin en unieke afbeeldingen zoals de ‘astronaut’. Onderzoekers, waaronder de prominente María Reiche, geloven dat deze lijnen gecreëerd zijn door de Nazca cultuur tussen 500 voor en 500 na Christus, met eenvoudige gereedschappen zoals stokken en touwen. Deze lijnen zijn zichtbaar vanuit de lucht, hetgeen de beste manier is om ze te bekijken, vanwege het contrast tussen de witte zandbodem en de donkere stenen erboven. De figuren variëren van dierlijke vormen tot geometrische patronen en lange rechte lijnen, met enkele lijnen die tot 48 kilometer lang zijn. Het mysterie rond de functie van de lijnen blijft bestaan, met theorieën die uiteenlopen van astronomische instrumenten tot landingsbanen voor buitenaardse wezens. Het Maria Reiche museum in Nazca, vernoemd naar de beroemde onderzoekster, en het museum in Ica presenteren uitgebreide informatie over de geschiedenis en het onderzoek naar deze lijnen. Voor een optimale ervaring wordt aanbevolen de lijnen ’s ochtends te bezoeken per klein vliegtuig vanaf het Maria Reiche Neuman vliegveld, ondanks de potentie voor misselijkheid door de wendbare vlucht. Na de rondvlucht over de Nazca lijnen is het om alles binnen twee weken te kunnen zien al tijd om verder te gaan. Je verblijft dus maar één dag in Nazca.
Arequipa
En na Nazca is Arequipa de volgende plaats om te bezoeken. Deze rit is nog langer dan die van Nazca naar Lima. Deze busreis duurt namelijk meer dan 10 uur. Je kan daarom het beste een nachtbus nemen. Hierdoor win je tijd door je te verplaatsen wanneer je slaapt. Echter in Arequipa heb je wel wat tijd nodig. Dit is de eerste stad op deze reisroute door Peru waar je op hoogte bent. Arequipa ligt op ongeveer 2350 meter boven zeeniveau. De eerste dag zal je dus lekker in de stad kunnen vertoeven. Een bezoekje aan het Santa Catalina klooster is op deze dag zeker aan te raden. Dit is een mooi kleurrijk klooster in het centrum van de stad. Verder kan je op dezelfde dag lekker struinen door het oude centrum van de stad.
Het Santa Catalina klooster, opgericht in 1578 door Doña María de Guzmán, is een kleurrijk en historisch klooster in Arequipa, Peru, gelegen in het seismisch actieve Andesgebergte. Dit architectonische juweel, geteisterd door aardbevingen, diende ooit als thuis voor ongeveer 450 nonnen die elk een aanzienlijke bruidsschat betaalden om toe te treden. Dit rijke klooster herbergt vele kunstschatten die getuigen van zijn welvarende verleden. In de jaren ’60, na verdere aardbevingsschade, openden de nonnen het klooster voor het publiek om toerisme te stimuleren en restauratie te financieren. Bezoekers kunnen nu genieten van de kunstcollecties, de religieuze gebouwen en de kleurrijke huisjes waar de nonnen woonden. Het meest gefotografeerde deel is waarschijnlijk de noordelijke sectie met zijn rode kleur en bloemrijke straatjes. Het klooster, makkelijk bereikbaar vanaf het Plaza de armas, vormt een opvallend contrast met de witte historische gebouwen van Arequipa.
Ook is er een dag voor nodig om naar de Colca Canyon te gaan kijken. Hier kan je een van de grootste vogels ter wereld van dichtbij voorbij zien vliegen bij het punt Cruz del Condor. Daarnaast zijn er natuurlijk prachtige uitzichten te zien op deze plaats en het is één van de hoogtepunten van deze reisroute door Peru in twee weken. Dus je hebt sowieso twee volle dagen nodig in Arequipa.
Puno
Vanuit Arequipa moet je dan weer verder. De volgende stad die je op deze reisroute moet bezoeken is Puno. Gelukkig is deze rit niet zo ver als de twee andere busritten. Toch duurt ook deze reis van Arequipa naar Puno zo’n 6 uur. Dan ben je wel gelijk op het hoogste punt waar je verblijft op deze reisroute. Puno ligt namelijk op 3830 meter boven zeeniveau. Dus ook dat zal nog wel even wennen zijn. Maar dat is ook één van de redenen dat Puno moet worden bezocht tijdens deze vakantie. Bij Puno ligt namelijk het Titicaca meer. Dit is het hoogst commercieel bevaarbare meer ter wereld. Vanuit deze stad zijn allerlei bezienswaardigheden te zien. De meest interessante zijn de Uros eilanden. Dit zijn de eilanden van riet die in het Titicaca meer liggen. Op het rieten eiland staan ook huisjes van riet. De boten bij het eiland zijn ook van riet gemaakt. Maar naast de Uros eilanden zijn bij Puno nog meer bezienswaardigheden te zien, zoals Taquile, Sillustani, Chucuito, Cutimbo en Amantani. Om toch een indruk te krijgen van wat er rondom het Titicaca meer is heb je toch 2 dagen nodig in Puno.
Cuzco
Daarna moet je verder naar Cuzco. Eigenlijk kan je in Cuzco makkelijk zelf een week volmaken, omdat er zoveel te doen en te zien is. Ook de busrit van Puno naar Cuzco duurt ongeveer 8 uur. Je hebt sowieso een dag nodig om de stad te bekijken. Een bezoek aan Coricancha is dan ook een must. Datzelfde geldt voor een bezoek aan Sacsayhuaman. Beide zijn oude inca ruïnes. Maar er is ook de 12 hoekige steen in één van de straatjes in Cuzco. Wanneer je deze 12 hoekige steen ziet zal je je zelf afvragen hoe de inca’s hun bouwwerken hebben kunnen bouwen.
De 12-hoekige steen in Cuzco is een meesterwerk van Inca-bouwkunst, gelegen op slechts 350 meter van het Plaza de Armas. Deze beroemde steen, ooit onderdeel van het paleis van Inca Roca, is een populaire trekpleister. De muur waarin de steen is verwerkt, bleef intact toen de Spanjaarden het paleis vernietigden en hun eigen gebouwen erop bouwden, waaronder het huis van de eerste bisschop van Cuzco, Vicente de Valverde. De steen, die perfect past tussen omliggende stenen zonder gebruik van cement, toont de geavanceerde technieken van de Inca’s. Ze gebruikten waarschijnlijk touw en een mengsel van zand en water om de stenen nauwkeurig op elkaar te schuren. De 12-hoekige steen is herkenbaar aan zijn ribben en een kenmerkende uitstulping linksonder. Bezoekers kunnen de steen vinden in de Calle Hatunrumiyoc, waar vaak menigten samenkomen om dit architectonische wonder te bewonderen en te fotograferen. ’s Nachts is de straat afgesloten om vandalisme te voorkomen, waardoor de steen goed beschermd blijft.
Pisac
Pisac, gelegen nabij Cuzco in de Heilige Vallei, is een populair dorp onder toeristen en dient als uitvalsbasis voor het verkennen van de vallei. Het dorp zelf, met ongeveer 10.000 inwoners, biedt goede faciliteiten zoals hotels en restaurants. Belangrijke attracties zijn de ruïnes van Pisac en de lokale markt. De ruïnes zijn verdeeld in vier secties: P’isaqa, Inti Watana, Qalla Q’asa, en Kinchiraqay, elk met unieke architecturale kenmerken en historisch belang. Inti Watana is bekend om zijn verfijnde bouwwerken en religieuze betekenis. De markt van Pisac is de grootste in de Heilige Vallei en staat bekend om zijn ambachtelijke producten en is vooral levendig op zondagen. Bovendien is Pisac beroemd om de legende van Inkill Chumpi, een verhaal over een prinses versteend terwijl ze wachtte op de voltooiing van een brug. Met een hoogte van 2715 meter biedt Pisac een aangename stop zonder de zorgen van hoogteziekte, toegankelijk binnen 45 minuten vanaf Cuzco.
Chinchero
Chinchero trekt veel toeristen vanwege zijn rijke Inca-geschiedenis en traditionele textielweverijen. Bekend als de “geboorteplaats van de regenboog”, speelde het een belangrijke rol tijdens het Inca-tijdperk; de Inca-koning Túpac Yupanqui had hier zelfs een paleis. De ruïnes van Chinchero, inclusief de terrassen die nog steeds de tijden trotseren, zijn overblijfselen van zijn tijd. Een uniek aspect van Chinchero is dat het ooit het water via een kanaal van het nabijgelegen meer Piuray naar Cuzco leidde. Naast de historische ruïnes staat een kerk, Iglesia de Nuestra Señora de la Natividad, gebouwd op Inca-fundamenten. Hoewel eenvoudig van buiten, is de kerk van binnen rijkelijk versierd met houtsnijwerk en schilderijen die Inca-invloeden tonen. Chinchero is ook bekend om zijn levendige markt waar traditioneel Peruaans textiel en andere lokale producten verkocht worden. Bezoekers kunnen deelnemen aan weefdemonstraties om het volledige proces van wol tot geweven stof te ervaren. Dit ambachtelijke proces, van het schoonmaken en kleuren van de wol tot het eigenlijke weven, is kenmerkend voor de regio en biedt een diep inzicht in de lokale cultuur.
Tipón
Tipón, een Inca-ruïne nabij Cuzco, staat bekend om zijn ingenieuze en nog functionerende irrigatiekanalen. Deze minder bekende site is erkend door de Amerikaanse sociëteit van civiele ingenieurs en staat op hun lijst van internationale historische monumenten, naast iconen zoals Machu Picchu en de Eiffeltoren. De ruïne zelf, gelegen op ongeveer 28 kilometer van Cuzco, beslaat 239 hectare en is bijzonder vanwege de goed bewaarde landbouwterrassen en geavanceerde waterkanalen die water vanuit een natuurlijke bron naar het complex leiden. De terrassen, vermoedelijk ooit de tuinen van een paleis van Inca-heerser Huracocha, en de omliggende structuren, tonen de geavanceerde bouwtechnieken van de Inca’s. Een hoogtepunt is een watertempel aan de bovenzijde van de terrassen, waar water eerst verdeeld en dan weer samengebracht wordt. Deze voorziening illustreert de technische vaardigheden van de Inca’s in waterbeheer, wat Tipón onderscheidt van andere Inca-locaties. Met minder toeristen dan bekendere Inca-ruïnes biedt Tipón een rustiger alternatief om de ingenieuze Inca-architectuur te waarderen.
Je rondreis in Peru verlengen met extra dagen
Heb je toch wat meer tijd? Mocht je een weekje extra kunnen boeken dan zijn er nog 4 mooie bezienswaardigheden die je absoluut moet bezoeken (natuurlijk zijn er nog veel meer, maar ik focus me echt even op de mooiste en meest bijzonder plekken die veel toeristen bekijken).
Sacsayhuaman
Sacsayhuaman, een spectaculaire Inca-ruïne gelegen in Cusco, is een must-see voor bezoekers van de stad. Deze historische site, bekend om zijn indrukwekkende zigzagmuur, ligt op slechts 15 minuten lopen van het Plaza de Armas, op een heuvel op 3500 meter boven zeeniveau. De naam “Sacsayhuaman” komt uit het Quechua en betekent “voldane valk”. Ooit het hoofd van de in de vorm van een puma gebouwde stad Cusco, diende Sacsayhuaman als locatie voor religieuze festiviteiten en militaire functies. Tijdens het beleg van Cusco in 1536 vond hier een hevige slag plaats tussen de Inca’s en de Spanjaarden. Tegenwoordig wordt het beroemde Inti Raymi-festival hier jaarlijks op 24 juni gevierd. Belangrijke bezienswaardigheden zijn de funderingen van drie torens, de Inca-troon en de natuurlijke glijbanen van Suchuna. De muur van Sacsayhuaman, met zijn enorme stenen en precieze pasvorm, toont de uitmuntende bouwkunde van de Inca’s. De bouw van Sacsayhuaman, uitgevoerd door 20.000 tot 30.000 arbeiders over een periode van 60 jaar, is een testament van hun indrukwekkende technische vaardigheden.
Paracas
Paracas, gelegen aan de oostkust, wordt vaak “de Peruaanse Galapagos” genoemd en dient als een uitstekend, toegankelijker alternatief voor de beroemde Galapagos-eilanden. Dit gebied, onderdeel van het Paracas Nationale Park (bekijk hier een uitzending van BNNVARA 3 op Reis over dit park), herbergt een rijke diversiteit aan wilde dieren, waaronder zeeleeuwen, Humboldt pinguïns, en een van de grootste kolonies jan-van-genten ter wereld. Paracas onderscheidt zich door de Ballestaseilanden die een natuurlijke habitat bieden voor deze dieren, mede dankzij de voedingsrijke Perustroom die voor een overvloed aan voedingsstoffen zorgt. De bezienswaardigheden in Paracas omvatten niet alleen de fascinerende fauna, maar ook de intrigerende Kandelaar van Paracas, een enorm geoglief van 180 meter hoog tegen de heuvels, zichtbaar vanaf de boot naar de eilanden. Paracas biedt door zijn nabijheid tot het vasteland en de lagere kosten een aantrekkelijk alternatief voor de dure en afgelegen Galapagos-eilanden. Voor een uitgebreid bezoek aan deze regio is een goede voorbereiding essentieel, inclusief laagjes kleding, volle camera’s, zonnebrandcrème, en een hoed om te beschermen tegen de vogelpoep.
Chan Chan
Chan Chan, gelegen nabij Trujillo, is de grootste kleistad van Zuid-Amerika en een opvallende historische site, ooit de hoofdstad van het Chimu-rijk. Deze stad, gebouwd lang voor de opkomst van de Inca’s, was ooit thuis voor ongeveer 30.000 inwoners. Ondanks dat het minder bekend is bij het grote publiek en buiten de gebruikelijke ‘gringo route’ valt, biedt het complex een diepgaand inzicht in de Chimu-cultuur die bloeide van circa 850 tot de verovering door de Inca’s in 1470. De ruïnes, nu nog 14 km² groot van de oorspronkelijke 20 km², tonen geavanceerde stadsplanning met gescheiden zones voor administratie, ambachten, en landbouw. Centraal in de stad stonden monumentale paleizen, elk gebouwd door een nieuwe heerser om die van zijn voorganger te overtreffen. Deze structuren zijn vermaard om hun gedetailleerde en artistieke muurdecoraties die nu door erosie grotendeels zijn vervaagd. Het hydraulische systeem van Chan Chan, bijzonder geavanceerd voor zijn tijd, beheerde effectief het water uit nabijgelegen bronnen, wat essentieel was voor de landbouw en stadsplanning.
Huanchaco
Huanchaco, gelegen aan de noordkust van Peru, biedt een ideale strandvakantie met meer dan alleen zon en zee. Dit charmante dorp, vlakbij Trujillo, staat bekend als de geboorteplaats van het Peruaanse gerecht ceviche en is beroemd om zijn uitstekende surfomstandigheden en traditionele rieten boten, de caballitos de totora. Deze rieten bootjes, gebruikt door vissers al 3000 jaar geleden, zijn een uniek cultureel erfgoed. Bezoekers kunnen genieten van diverse stranden, zoals Playa El Mogote, het breedste strand in de buurt. De Muelle de Huanchaco, een lange vissteiger, biedt een prachtig uitzicht over de oceaan. Huanchaco is de eerste plaats in Zuid-Amerika die door Save the Waves Coalition is uitgeroepen tot Wereld Surf locatie, met jaarlijkse surfwedstrijden sinds 2010. Nabijgelegen bezienswaardigheden zoals de ruïnes van Chan Chan, de grootste kleistad van Zuid-Amerika, en de piramides Huaca del Sol en Huaca de la Luna, bieden fascinerende uitstapjes.